Enimerotiko.gr
Υγεία

Νεφρική ανεπάρκεια: Οι αιτίες, τα 8 σημάδια για να την αναγνωρίσετε και τι πρέπει να κάνετε

Τα νεφρά είναι ένα ζευγάρι οργάνων που βρίσκονται στο κάτω μέρος της μέσης μας – υπάρχει ένας νεφρός από κάθε πλευρά του νωτιαίου μυελού. Η κύρια εργασία αυτού του οργάνου είναι να φιλτράρει το αίμα και να το απαλλάσσει από τις τοξίνες από το σώμα, στέλνοντάς τις στην ουροδόχο κύστη. Αργότερα, η ουροδόχος κύστη θα εξαλείψει αυτές τις τοξίνες κατά την ούρηση. Δυστυχώς, υπάρχουν περιπτώσεις νεφρικής ανεπάρκειας, που συμβαίνουν όταν οι νεφροί δεν μπορούν πλέον να φιλτράρουν σωστά τα απόβλητα από το αίμα.

Όταν τα νεφρά δεν μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, το σώμα φορτώνεται με τοξίνες και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια. Ακούγεται τρομακτικό γιατί αυτό είναι απειλητική κατάσταση για τη ζωή που δεν πρέπει ποτέ να αφεθεί χωρίς θεραπεία. Όσοι κινδυνεύουν από νεφρική ανεπάρκεια τυπικά υποφέρουν τουλάχιστον από έναν από τους ακόλουθους λόγους:

Το αίμα δεν ρέει σωστά στα νεφρά.

Υπάρχουν κάποιες παθήσεις και ασθένειες που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια ροής αίματος στους νεφρούς, όπως καρδιακή προσβολή ή άλλες καρδιακές παθήσεις, ηπατική ανεπάρκεια ή ουλές στον ιστό του ήπατος, αφυδάτωση, αλλεργική αντίδραση και σηψαιμία και άλλα είδη σοβαρών λοιμώξεων. Υπάρχουν επίσης φάρμακα αντιφλεγμονώδη και για υπέρταση που μπορούν να περιορίσουν τη ροή του αίματος.

Οι δίοδοι ούρησης είναι μπλοκαρισμένες.

Υπάρχουν ορισμένοι τύποι καρκίνου, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, της ουροδόχου κύστης και του προστάτη, που εμποδίζουν το σώμα να ουρήσει. Οι πέτρες στα νεφρά και οι θρόμβοι αίματος στο ουροποιητικό σύστημα μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα με την ούρηση.

Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν φάρμακα και αλκοόλ καθώς και συγκέντρωση βαρέων μετάλλων στο σώμα που οδηγεί σε τοξικότητα. Αλλά πώς ξέρετε ότι πάσχετε από νεφρική ανεπάρκεια; Υπάρχουν στιγμές που δεν υπάρχουν καθόλου συμπτώματα, αλλά υπάρχουν μερικά σημάδια που πρέπει να προσέξετε, όπως:

  • Μειωμένη παραγωγή ούρων
  • Οίδημα των αστραγάλων και των ποδιών λόγω της κατακράτησης υγρών
  • Ξαφνική δύσπνοια
  • Σύγχυση
  • Ακραία κόπωση ή υπνηλία
  • Αδιάκοπη ναυτία
  • Επιληπτικές κρίσεις
  • Πόνος στο στήθος ή πίεση

Μερικοί ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να μπουν σε κώμα, γι ‘αυτό είναι ζωτικής σημασίας η διάγνωση της νόσου πριν χειροτερέψει. Ορισμένες εξετάσεις για νεφρική ανεπάρκεια περιλαμβάνουν ανάλυση ούρων, μέτρηση όγκου ούρων, δείγματα αίματος και αξονική. Η θεραπεία θα ποικίλει ανάλογα με τον λόγο για τον οποίο τα νεφρά αποτυγχάνουν να λειτουργούν αν και οι συνήθεις θεραπείες περιλαμβάνουν αιμοκάθαρση για τον καθαρισμό του αίματος και μεταμόσχευση νεφρού.

Φροντίστε τα νεφρά σας χρησιμοποιώντας σπιτικές θεραπείες, όπως μαγειρική σόδα. Το σημαντικό είναι να ενεργείτε νωρίς για να επεκτείνετε τη ζωή σας, αλλά ο καλύτερος τρόπος είναι πάντα η πρόληψη. Μην λαμβάνετε ποτέ παρά πολλά φάρμακά, ακόμα και τα κοινά, όπως η ασπιρίνη. Επιπλέον, περιορίστε την έκθεση σε τοξικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του καπνού, των παρασιτοκτόνων και των οικιακών καθαριστικών.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News