Enimerotiko.gr
Υγεία

Οι κίνδυνοι του air condition τον Χειμώνα και τι να κάνετε για να προστατέψετε την υγεία σας

Τα κλιματιστικά είναι ένας τρόπος θέρμανσης, το οποίο χρησιμοποιούν πολλά νοικοκυριά για να ζεσταθούν τις κρύες νύχτες του χειμώνα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, τα κλιματιστικά εγκυμονούν πολλούς κινδύνους, είτε από την αλόγιστη ή την μη-σωστή χρήση που κάνουμε, είτε από την ελλιπή συντήρησή τους.

Κλιματιστικά: Ασθένειες που συνδέονται με την μη σωστή χρήση τους

Ιατρικές μελέτες έχουν δείξει ότι αυξάνονται οι παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, των μυών και των αρθρώσεων σε ανθρώπους που ζουν ή και εργάζονται σε χώρους με κλιματισμό.

Ειδικότερα, αύξηση της νοσηρότητας τους μήνες που γίνεται μεγαλύτερη χρήση των κλιματιστικών, καταγράφηκε στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, με πρώτες αιτίες νοσηρότητας την πνευμονία, το άσθμα και την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), ενώ ακολουθούν τα καρδιαγγειακά και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Κλιματιστικά: Τα πλέον συνηθισμένα προβλήματα υγείας:

Η φαρυγγίτιδα (επίμονη που κρατεί 2 εβδομάδες)

Η ρινίτιδα, λόγω ξηρότητας των βλεννογόνων από τον αέρα που ανακυκλώνεται με το κλιματιστικό
Ο πονοκέφαλος
Η ψύξη μυών
Η επιδείνωση αρθρίτιδας ή νευρίτιδας
Η ξηρότητα δέρματος και η εμφάνιση δερματοπαθειών
Η εμφάνιση αλλεργιών από μύκητες και σκόνη από τα φίλτρα του κλιματιστικού
Η ξηροφθαλμία
Η επιπεφυκίτιδα

Επιπροσθέτως, από κλιματιστικά σε νοσοκομεία, ξενοδοχεία και χώρους εργασίας, λόγω κακής συντήρησης των συστημάτων αποθήκευσης και μεταφοράς του νερού στον κλιματισμό, μπορεί να αναπτυχθούν μικρόβια που προκαλούν μια επικίνδυνη πνευμονία από το μικρόβιο Legionela, γνωστή ως νόσος των Λεγεωνάριων.

Κλιματιστικά: Tι πρέπει να κάνετε, ώστε η χρήση τους να μην έχει επιπτώσεις στην υγεία σας

Σωστή συντήρηση κλιματιστικών
Καθαρισμός φίλτρων σε τακτά χρονικά διαστήματα
Ρύθμιση στους 25-27 βαθμούς Κελσίου (ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας 25-26 βαθμοί Κελσίου και 65% υγρασία)
Συχνός αερισμός του χώρου (π.χ. λίγο ανοικτό το παράθυρο συνεχώς)
Όχι απότομες εναλλαγές κρύο – ζεστό και αντίστροφα

Κλιματιστικά: Τι είναι η νόσος των Λεγεωνάριων

Πρόκειται για μια σοβαρή μορφή πνευμονίας, δηλαδή μια εκτεταμένη φλεγμονή των πνευμόνων που προκαλείται συνήθως από μόλυνση με ένα βακτήριο γνωστό legionella.

Δεν μεταδίδεται η νόσος των Λεγεωνάριων από άτομο σε άτομο μέσω της επαφής, αλλά από την εισπνοή των βακτηρίων. Οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, οι καπνιστές και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην ασθένεια των λεγεωνάριων.

Το βακτήριο της νόσου των λεγεωνάριων μπορεί να προκαλέσει τον πυρετό τύπου Pontiac, μια ηπιότερη ασθένεια που μοιάζει με γρίπη. Αυτές οι δύο ασθένειες, μαζί ή ξεχωριστά, ονομάζονται ως “νόσος των λεγεωνάριων”. Ο πυρετός Pontiac συνήθως φεύγει από μόνος του, αλλά αν δεν ληφθεί ιατρική θεραπεία, η νόσος των λεγεωνάριων μπορεί να αποβεί θανατηφόρα για έναν ασθενή.

Η έγκαιρη θεραπεία με αντιβιοτικά συνήθως θεραπεύει τη νόσο, ωστόσο, μερικοί άνθρωποι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα μετά τη θεραπεία.

Η νόσος των Λεγεωνάριων που προκαλείται από τα κλιματιστικά, αναπτύσσεται συνήθως 2 έως 10 ημέρες μετά την έκθεση ενός ανθρώπου στο βακτήριο legionella.

Κλιματιστικά: Συμπτώματα της νόσου των Λεγεωνάριων

Πονοκέφαλος
Μυϊκός πόνος
Ρίγη
Πυρετός που μπορεί να φτάσει τους 40°C και παραπάνω

Μέχρι τη δεύτερη ή την τρίτη μέρα, ο ασθενής θα αναπτύξει και άλλα συμπτώματα όπως:

Βήχας, ο οποίος μπορεί να έχει και βλέννα και μερικές φορές αίμα
Δύσπνοια
Πόνος στο στήθος
Συμπτώματα στο γαστρεντερικό σύστημα, όπως ναυτία, έμετος και διάρροια
Σύγχυση, ή άλλες ψυχικές αλλαγές
Αν και η νόσος των λεγεωνάριων από τα κλιματιστικά προσβάλλει κυρίως τους πνεύμονες, μπορεί να προκαλέσει περιστασιακά μολύνσεις σε πληγές και σε άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς.

Στην ήπια μορφή της νόσου των λεγεωνάριων, γνωστή ως πυρετός Pontiac, τα συμπτώματα που προκαλούνται είναι πυρετός, ρίγη, πονοκέφαλος και μυϊκοί πόνοι.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News