Enimerotiko.gr
Υγεία

Οι θάνατοι στην Ιταλία ξεπέρασαν της Κίνας: Η εξήγηση της εθνικής τραγωδίας στη γείτονα χώρα από τον κορονοϊό

Η Κίνα δεν κατέγραψε κανένα νέο κρούσμα εγχώριας μετάδοσης του κορονοϊού ως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, ωστόσο οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν 41 επιπλέον περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι έφθασαν στη χώρα μολυσμένοι από τον SARS-CoV-2 στο εξωτερικό, αριθμός ρεκόρ ημερησίως.

Ιταλία – Αδυνατούν να παράσχουν ποιοτικές υπηρεσίες

Ο εφιάλτης δεν έχει τέλος στην Ιταλία με την πανδημία του κορονοϊού να θερίζει κυριολεκτικά μία ολόκληρη γενιά και μάλιστα μέσα σε λίγες ημέρες. Το τελευταίο 24ωρο χάθηκαν 627 άνθρωποι σε όλη τη χώρα σπάζοντας ένα ακόμα αρνητικό ρεκόρ και βυθίζοντας στην απελπισία τον λαό και σε ανασφάλεια την ιταλική κυβέρνηση. Τα κρούσματα ανέβηκαν στα 47.021 και μεταξύ αυτών 3.700 γιατροί και νοσηλευτές. Οι νεκροί έφτασαν τους 4.032.

Κάθε 2,5 λεπτά και ένας θάνατος

Πολλοί ασθενείς δεν λαμβάνουν την ιδανική νοσηλεία ενώ πολλοί από αυτούς κόλλησαν τον κοροναϊό πηγαίνοντας σε κάποιο κέντρο υγείας καθώς τα πάντα πλέον είναι μολυσμένα, ακόμα και οι γιατροί πολλοί από τους οποίους στέκονται ηρωικά μεν αλλά μεταφέρουν στην εργασία τους τα συμπτώματα της νόσου. Είναι σοκαριστικό πως μέσα σε 24 ώρες «χάθηκαν» 627 ψυχές. Αυτό σημαίνει πως κάθε 2,5 λεπτά είχαμε και έναν θάνατο.

Το πρόσωπο του μακελειού: Ο «ασθενής 1» της Ιταλίας που βγήκε ξανά θετικός στον κορωνοϊό

Όλος ο πλανήτης αναρωτιέται τι πήγε τόσο λάθος στην περίπτωση της Ιταλίας

Η καμπύλη των νέων κρουσμάτων εξακολουθεί να έχει εκθετικό ρυθμό μέρα με την ημέρα, με ένα μικρό διάλειμμα την 13η και την 16η Μαρτίου.

Αν το δράμα της Ιταλίας είχε πρόσωπο, σίγουρα θα ήταν εκείνο του σαραντάχρονου που η ιστορία του μοιάζει βγαλμένη από σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας.

Ο ασθενής 1 βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό

Πρόκειται για τον «ασθενή 1» ο οποίος βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό και η ιστορία του δεν τελειώνει στο γεγονός ότι διέσπειρε τον ιό. Ο συγκεκριμένος ασθενής είναι ο μοναδικός ίσως στον κόσμο που βρέθηκε 2 φορές θετικός στον κορωνοϊό.

Για εβδομάδες τελούσε υπό στενή ιατρική παρακολούθηση καθώς είχε τεθεί σε καραντίνα στο νοσοκομείο Amedeo di Savoia. Η κατάσταση του βελτιωνόταν και στο τεστ που του έγινε λίγο πριν πάρει εξιτήριο βγήκε αρνητικός.

Ο «ασθενής 1» έκανε ξανά το τεστ και οι γιατροί είδαν έκπληκτοι ότι ήταν ξανά θετικός στον ιό

Ευτυχώς για εκείνον και τους συμπολίτες του όμως λίγες ώρες πριν φύγει απ’ το νοσοκομείο, χρειάστηκε να κάνει μια ακόμα εξέταση, τα αποτελέσματα της οποίας έβαλαν σε υποψίες τους γιατρούς. Ο «ασθενής 1» έκανε ξανά το τεστ και οι γιατροί είδαν έκπληκτοι ότι ήταν ξανά θετικός στον ιό.

Τα κατάλοιπα του κορωνοϊού στον οργανισμό

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι πρόκειται για κατάλοιπα του κορωνοϊού στον οργανισμό του που επιβεβαιώνουν την ανθεκτικότητα και τη δυναμική του. Και αν μια χώρα το έχει νιώσει για τα καλά στο πετσί της αυτό, σίγουρα είναι η Ιταλία…

Σύμφωνα με τους ειδικούς η ύφεση της επιδημίας θα αρχίσει να φαίνεται αφότου ολοκληρωθούν οι δύο εβδομάδες καραντίνας

Στο εν λόγω διάστημα εκδηλώνεται ο ιός σε ανθρώπους που είχαν μολυνθεί αλλά δεν είχαν συμπτώματα έως την έναρξή της.

Η τελευταία μεγάλη έρευνα των Ιταλών επιστημόνων σε σχέση με την ηλικία και την κατάσταση υγείας των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους, δείχνει για ποιο λόγο το ποσοστό θνητότητας στη χώρα είναι τόσο υψηλό (8,2% επί των συνολικών κρουσμάτων για την ώρα).

Η μελέτη βασίστηκε σε 355 θύματα του κορωνοϊού, που είχαν καταγραφεί έως τις 17 Μαρτίου

Ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων που (επιβεβαιωμένα) νόσησαν ήταν τα 63 χρόνια, ο μέσος όρος όμως αυτών που απεβίωσαν ήταν πολύ υψηλότερος, συγκεκριμένα 79,5 ετών.

Πιο ενδεικτική του υψηλού ποσοστού θνητότητας είναι η καταγραφή του ιατρικού ιστορικού των θυμάτων. Μόλις τρεις από τους 355 δεν είχαν κανένα παθολογικό πρόβλημα, ποσοστό 0,8%. Το 99,2% είχε υποκείμενα νοσήματα ως επιβαρυντικό ιστορικό. Περίπου οι μισοί (48,5%) είχαν τουλάχιστον τρεις ασθένειες, ενώ οι υπόλοιποι (50,7%) μία ή δύο. Πάνω από το 75% είχαν υπέρταση, ενώ ένα 35% έπασχαν από διαβήτη και περίπου 33% αντιμετώπιζαν σοβαρές καρδιολογικές παθήσεις.

Το πρόσωπο του μακελειού: Ο «ασθενής 1» της Ιταλίας που βγήκε ξανά θετικός στον κορωνοϊό

Όλα αυτά σημαίνουν ότι ο ευπαθής πληθυσμός στην Ιταλία εκτέθηκε μαζικά και πολύ γρήγορα στον ιό, ως αποτέλεσμα της χαρακτηριστικής καθυστέρησης λήψης μέτρων απομόνωσης. Αυτό οδήγησε σε μαζική εισαγωγή αριθμού ηλικιωμένων και επιβαρυμένων ανθρώπων στα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος το σύστημα υγείας. Σε πολλές περιπτώσεις η μηχανική υποστήριξη είναι σωτήρια, αλλά στη γειτονική χώρα πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν μοιραία να παραμένουν αβοήθητοι.

Σύμφωνα με το υγειονομικό Κέντρο Ερευνών της Μπολόνια «GIMBE Foundation», περίπου 100.000 Ιταλοί είχαν μολυνθεί έως τις 17 Μαρτίου

Οι περισσότεροι εκ των οποίων νεότεροι και υγιείς- κάτι που θα φέρει τελικά το ποσοστό θνητότητας της χώρας στα φυσιολογικά επίπεδα του 2%. Με την ευχή σε λίγο καιρό τόσο ο κορωνοϊός, όσο και η ιστορία του ασθενούς 1 να γίνουν δυο κακές αναμνήσεις. Μέχρι τότε όμως οι γείτονες έχουν να ανέβουν μεγάλη ανηφόρα ακόμα…

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News