Enimerotiko.gr
Υγεία

Πόνος ή πιάσιμο στην πλάτη: Ποιες οι αιτίες – Τι να κάνετε για να τον προλάβετε – Πότε να πάτε στον γιατρό

Πόνος στην πλάτη: Ο περισσότερος κόσμος υποφέρει από πόνους στην περιοχή της πλάτης κατά τη διάρκεια της ζωής του. Οι συγκεκριμένοι πόνοι εμφανίζονται μεταξύ τριάντα και εξήντα ετών. Όσον αφορά τις ηλικίες κάτω των δεκαοκτώ ετών και άνω των εξήντα ετών παρουσιάζουν σπάνια προβλήματα. Αναλυτικότερες πληροφορίες για το προαναφερθέν πρόβλημα υγείας:

Πόνος στην πλάτη – Συμβουλές για την υγεία:

– Θλάση των μυών: είναι η πιο κοινή αιτία για τον πόνο της μέσης.
– Ρήξη μεσοσπονδύλιου δίσκου: που ονομάζεται επίσης κήλη δίσκου, είναι μια άλλη κοινή αιτία του πόνου στην μέσης.
– Στένωση της σπονδυλικής στήλης: προκαλεί πόνο στην πλάτη . Καθώς μεγαλώνουμε, ο σπονδυλικός σωλήνας μπορεί να γίνει στενόχωρος, αυτό οφείλεται εν μέρει στην αρθρίτιδα.
– Αρθρίτιδα: πιο συχνά επηρεάζει αρθρώσεις, όπως τα γόνατα και τα δάχτυλα.
– Σπονδυλολίσθηση: προκαλεί πόνο στην πλάτη. Η πιο κοινή αιτία σπονδυλολίσθηση οφείλεται σε εκφυλιστικές αλλαγές που προκαλούν απώλεια της κανονικής σταθεροποίηση των δομών της σπονδυλικής στήλης. Αν η σπονδυλική στήλη γίνεται αρκετά ασταθής, ο πόνος στην πλάτη μπορεί να γίνει ένα πρόβλημα.
– Η οστεοπόρωση μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από ορθοπεδικά προβλήματα και γενικευμένη δυσφορία. Ο πόνος στην πλάτη από οστεοπόρωση σχετίζεται συνήθως με συμπίεση των καταγμάτων του σπονδύλου. Η οστεοπόρωση προκαλεί αδύναμη στα οστά και μπορεί να οδηγήσει σε κάταγμα.

Πόνος στην πλάτη – Συμβουλές για την υγεία: Περιπτώσεις που πρέπει να καλέσετρε τον γιατρό σας

– Πόνος στην πλάτη που επιμένει για από λίγες ημέρες
– Πόνος στην πλάτη κατά την διάρκεια της νύχτας
– Δυσκολία ελέγχου έντερα ή την κύστη σας
– Πυρετός, ρίγη, εφίδρωση ή άλλα σημεία λοίμωξης
– Οποιαδήποτε άλλα ασυνήθιστα συμπτώματα

Πόνος στην πλάτη – Συμβουλές για την υγεία: Πρόληψη

– Ύπνος σε παλιό στρώμα: Ένα καλό στρώμα έχει διάρκεια ζωής οκτώ με δέκα χρόνια. Μετά από αυτή την περίοδο η σπονδυλική στήλη δεν έχει την κατάλληλη υποστήριξη που χρειάζεται, με αποτέλεσμα να προκαλείται πόνος στην πλάτη. Η αντικατάσταση λοιπόν του στρώματος είναι απαραίτητη.

– Κουβάλημα βαρέων αντικειμένων: Εάν αρέσκεστε στο να μεταφέρετε συνεχώς αντικείμενα, θα πρέπει να γνωρίζεται πως, η πλάτη σας δε σας ευγνωμονεί για αυτό! Η μεταφορά βαρέων αντικειμένων ή ακόμα και τσαντών (όπως αυτές που κρατάνε οι γυναίκες ή τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ) από τη μια πλευρά του σώματος, προκαλεί τη διαταραχή της ισορροπίας του και οδηγεί σε ενοχλήσεις της πλάτης.

– Οι γόβες στιλέτο ή τα ίσια παπούτσια: Τα πολύ ψηλά τακούνια αναγκάζουν την πλάτη να κυρτώνει, κάνοντας τις αρθρώσεις να πιέζονται. Από την άλλη βέβαια και τα πολύ ίσια παπούτσια μπορεί να κάνουν επίσης κακό στην πλάτη, μια και τις περισσότερες φορές δεν έχουν την κατάλληλη στήριξη για το πόδι, αναγκάζοντας την πλάτη να προσπαθεί να διανείμει το σωματικό βάρος σωστά. Για τον καθένα το ιδανικό ύψος τακουνιού είναι διαφορετικό, γι αυτό χρειάζεται ψάξιμο.

– Πολύωρη καθιστική ζωή: Άσχημα νέα για εκείνους που κάνουν δουλειά γραφείου! Η εργασία αυτή κάνει κακό στην υγεία. Αν και μπορεί να νοιώθει κανείς όμορφα και ξεκούραστα κάνοντας ένα καθιστικό επάγγελμα, παρόλα αυτά η στάση του σώματος τις περισσότερες φορές είναι λάθος και οδηγεί σε πόνους στην πλάτη, ενώ παράλληλα προκαλεί αδυναμία των μυών, λόγω αδράνειας. Με το να κάθεται κάποιος βάζει περισσότερη πίεση στη σπονδυλική του στήλη κατά 50% από το αν ήταν όρθιος!

– Αποφυγή άσκησης: Η άσκηση χτίζει μύες που είναι χρήσιμοι για την υποστήριξη της πλάτης. Όταν αυτή δε γίνεται σωστά και με σύστημα, τότε δεν υπάρχει και το επιθυμητό αποτέλεσμα.

– Κατανάλωση πρόχειρου φαγητού: Αν και δεν προκαλεί έκπληξη, η πρόσληψη πολλών θερμίδων και λίγων θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα, οδηγεί σε ανεπιθύμητη αύξηση του σωματικού βάρους, προκαλώντας επιπλέον φορτίο για την πλάτη. Η μείωση κατά 5-10% του σωματικού βάρους βελτιώνει την κατάσταση της μέσης.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News