Enimerotiko.gr
Υγεία

Πόνος στον αγκώνα: Οι λόγοι που τον προκαλούν, τα συμπτώματα και η θεραπεία που πρέπει να ακολουθήσετε

H επικονδυλίτιδα του αγκώνα συνιστά μια πάθηση κατά την οποία αναπτύσσεται έντονος πόνος στην έξω (tennis elbow) ή την έσω πλευρά (golfer elbow) του αγκώνα που έχει ως αίτιο την έντονη καταπόνηση του αγκώνα (σύνδρομο υπέρχρησης).

Οι ευάλωτες ομάδες

Παθόντες είναι οι χειρονάκτες και η συμπτωματολογία της πάθησης μπορεί να είναι έντονη και χρόνια.
Η επικονδυλίτιδα μπορεί να αφορά την έξω ή την έσω πλευρά του αγκώνα αλλά και στις δύο εκδοχές η συχνή σύσπαση των μυών που καταφύονται στην έξω ή την έσω πλευρά του αγκώνα προκαλεί υπέρμετρη φόρτιση και τραυματισμό των τενόντων της περιοχής.

Οι διαφορές της έξω και έσω επικονδυλίτδας

Η έξω επικονδυλίτιδα ονομάζεται σχετίζεται με τη τενοντίτιδα των μυών που εκτείνουν τον καρπό και το χέρι καθώς αυτοί καταφύονται στον έξω επικόνδυλο του αγκώνα Στον αντίποδα η έσω (golfer elbow) σχετίζεται με την τενοντίτιδα των μυών που κάμπτουν τον καρπό και το χέρι καθώς αυτοί καταφύονται στον έσω επικόνδυλο του αγκώνα.

Τα συμπτώματα και οι κινητικές δυσκολίες

Ο πόνος εμφανίζεται ή/και επιδεινώνεται σε όσους κάνουν εργασίες με τα χέρια. Όταν η ασθένεια έχει προχωρήσει οι πάσχοντες δεν μπορούν να κάνουν ακόμη και απλά πράγματα όπως να σηκώσουν ένα ελαφρύ αντικείμενο, να σφίξουν τη γροθιά ή να ξεβιδώσουν ένα καπάκι.Η συνεχιζόμενη χρήση του χεριού, και η επανάληψη των ίδιων κινήσεων, προκαλούν συνεχόμενες ρήξεις παρόλο που ο οργανισμός κάνει ό,τι μπορεί να αυτοιαθει. Έτσι εμφανίζεται ουλώδης ιστός μέσα στη μάζα του τένοντα, με αποτέλεσμα ελάττωση της αντοχής και πόνο.

Τα συμπτώματα που δείχνουν επικονδυλίτδα

Ο πόνος δεν πρέπει να σας αφήσει αδιάφορους καθώς πάντα προειδοποιεί για ένα πρόβλημα που υποβόσκει.

Δώστε βάση αν νιώθετε τα εξής:

  1. Αισθάνεστε πόνο στην έξω ή έσω πλευρά του αγκώνα
  2. Νιώθετε ευαισθησία εντοπισμένη στον έξω κόνδυλο του βραχιονίου (οστική προεξοχή στην έξω επιφάνεια του αγκώνα) ή στην έσω επικονδυλίτιδα στην μέσα πλευρά του αγκώνα
  3. Οι κινήσεις σας είναι επώδυνες (έκταση του καρπού και η άρση αντικειμένων, γροθιά ακόμη και σε καθημερινές απλές λειτουργίες
  4. Νιώθετε πρωινή δυσκαμψία

Πού ωφελεί ανατομικά ο αγκώνας

Ο αγκώνας είναι η άρθρωση ανάμεσα στο βραχιόνιο οστό και τα οστά του αντιβραγχίου, την κερκίδα και την ωλένη. Αποτελείται από τρεις αρθρώσεις οι οποίες βρίσκονται εντός κοινής αρθρικής κοιλότητας. Επιτρέπει την κάμψη του αντιβραγχίου σε σχέση με τον αγκώνα και τον πρηνισμό ή υπτιασμό του αντιβραγχίου, δηλαδή την μετακίνηση της πρόσθιας επιφάνειας του αντιβραγχίου ραχιαία και ανάποδα. Σημαντικά ανατομικά χαρακτηριστικά στην περιοχή του αγκώνα είναι το ωλέκρανο (οστέινο εξόγκωμα στην άκρη του αγκώνα), ο αγκωνιαίος βόθρος και οι επικόνδυλοι.

Πώς γίνεται η διάγνωση από τον γιατρό

Ο έλεγχος με μαγνητική τομογραφία μπορεί να αναδείξει πρώιμες ρήξεις του τένοντα στον αντίποδα οι ακτινογραφίες δεν παρέχουν κάποια πληροφορία, εκτός αν συνυπάρχει οστικό υπόστρωμα (ρευματοειδής αρθρίτιδα).
Ο γιατρός θα σας ζητήσει ένα πλήρες ιστορικό, τα συμπτώματα που νιώθετε και θα ζητήσει να μάθει τις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Κλινική εξέταση

Ο γιατρός πιέζει το σημείο του επικονδύλου, για να διαπιστώσει αν πονάτε και πόσο πονάτε. Στη συνέχεια, σας ζητάει να σηκώσετε τα δάχτυλά σας, ενώ την ίδια στιγμή τα πιέζει προς την αντίθετη κατεύθυνση, ασκώντας αντίσταση. Η κίνηση αυτή ενεργοποιεί τους εκτείνοντες μυς. Εάν κατά την εξέταση αυτή νιώθετε πόνο, συμπεραίνουμε, συνήθως, ότι το πρόβλημα είναι επικονδυλίτιδα.

Αποθεραπεία

Η αποθεραπεία γίνεται συντηρητικά στην αρχή και περιλαμβάνει ανάπαυση, ακινητοποίηση του αγκώνα για 2- 3 εβδομάδες, φαρμακευτική αγωγή αναλγητικά και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και εφαρμογή ζεστών ή κρύων επιθεμάτων.

Ο ρόλος του κινησιοθεραπευτή

Μερικές φορές, ένας κινησιοθεραπευτής συμβάλλει στη θεραπεία, πιέζοντας τον τένοντα (εγκάρσια μάλαξη σε βάθος), για να «δια- λύσει» του κόμπους που έχουν δημιουργηθεί στο επίπεδο των μυών ή των οστών (συμφύσεις). Αυτή η μέθοδος μπορεί στιγμιαία να προκαλεί πόνο, είναι όμως αποτελεσματική για τη μείωση των καθημερινών πόνων.

Η θεραπεία με τη χρήση υπερήχων

Η θεραπεία με ειδικούς υπερήχους βοηθά αποτελεσματικά. Αυτά τα ηχητικά κύματα δημιουργούν μικροτραύματα που προωθούν τις φυσικές διεργασίες επούλωσης.

Η μη συντηρητική θεραπεία για χρόνιο πόνο και η επέμβαση

Σε περιπτώσεις χρόνιας και υποτροπιάζουσας φλεγμονής ο γιατρός θα προτείνει τη  χειρουργική επέμβαση

Πώς γίνεται η επέμβαση και τι περιλαμβάνει

Η επέμβαση γίνεται σε χειρουργείο ημέρας με τοπική αναισθησία. Ο χειρουργός θα κάνει μια μικρή τομή στο σημείο έκφυσης των εκτεινόντων ή καμπτήρων μυών στην περιοχή του έξω ή έσω επικόνδυλου αφαιρώντας ουλώδη ιστό από  τη μάζα του τένοντα.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News