Enimerotiko.gr
Υγεία

Προδιαβήτης: Η ασθένεια που δύσκολα εντοπίζεται και μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα και εγκεφαλικό

Ο όρος «Προδιαβητική κατάσταση» ή «Προδιαβήτης» χρησιμοποιείται για να περιγράψει την παρουσία διαταραγμένης ομοιοστασίας της γλυκόζης, η οποία όμως δεν πληρεί τα κριτήρια διάγνωσης του Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ).

Ο προδιαβήτης χαρακτηρίζεται από ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα (γλυκόζη), τα οποία συνήθως οφείλονται στην δυσλειτουργία του οργανισμού όσον αφορά την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Ο προδιαβήτης σημαίνει ότι η ζάχαρη από τα τρόφιμα αρχίζει να συσσωρεύεται στο αίμα σας επειδή η ινσουλίνη δεν μπορεί εύκολα να την μετακινήσει στα κύτταρά σας.

Προδιαβήτης είναι το στάδιο πριν από τη διάγνωση διαβήτη τύπου 2

Ο προδιαβήτης χαρακτηρίζεται από την παρουσία παθολογικής ανοχής στη γλυκόζη  ή και διαταραχής της γλυκόζης νηστείας (Impaired Fasting Glucose – IFG). Τα άτομα με προδιαβήτη είναι κατά κανόνα ασυμπτωματικά, υπέρβαρα ή και παχύσαρκα. Το κλειδί στην πρόληψη των επιπλοκών είναι ο συνδυασμός της έγκαιρης διάγνωσης με την εξατομικευμένη θεραπεία.

Οι τιμές του σακχάρου στο αίμα

Ο προδιαβήτης χαρακτηρίζεται από τιμές του σακχάρου στο αίμα λίγο υψηλότερες από το φυσιολογικό, αλλά όχι τόσο υψηλές για να έχουμε διαβήτη που να χρειάζεται θεραπεία (σάκχαρα νηστείας από 100 mg/dl ως 125 mg/dl, ή και μεταγευματικά (2 ώρες μετά), από 140 ως 199 mg/dl).

Τα συμπτώματα του προδιαβήτη

Ένα πιθανό σημάδι ότι μπορεί να διατρέχετε κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 είναι το πιο σκούρο δέρμα σε ορισμένα μέρη του σώματος. Οι επηρεαζόμενες περιοχές περιλαμβάνουν τον αυχένα, τις μασχάλες, τους αγκώνες, τα γόνατα και τις αρθρώσεις.

Τα πιο κλασικά συμπτώματα, που υποδηλώνουν έχετε ξεπεράσει τον προδιαβήτη και έχετε πλέον διαβήτη τύπου 2, περιλαμβάνουν:

Αυξημένη δίψα
Συχνουρία
Κούραση
Θολή όραση

Προδιαβήτης και καρδιακές παθήσεις

Είναι μια ασθένεια που καταγράφει άνοδο στον γενικό πληθυσμό και μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου. Αν έχετε προδιαβήτη, θα πρέπει να υποβάλλεστε τακτικά σε εξετάσεις για συμπτώματα που σχετίζονται με την υγεία της καρδιάς, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλή χοληστερόλη για αποφυγή εμφράγματος.

Προδιαβήτης και μεταβολικό σύνδρομο

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Biological Chemistry, έδειξε, ότι ο προδιαβήτης είναι ένας σημαντικός προγνωστικός παράγοντας του μεταβολικού συνδρόμου.

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι η ομαδοποίηση επιμέρους προβλημάτων υγείας, όπως η υπέρταση, το υψηλό σάκχαρο στο αίμα, η χοληστερίνη και το περιττό σωματικό λίπος γύρω από τη μέση.

Αν ο προδιαβήτης συνυπάρχει με το μεταβολικό σύνδρομο, τότε αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει τρία συγκεκριμένα μόρια που θα μπορούσαν να δείξουν με ακρίβεια τον προδιαβήτη. Η εξέταση αυτών των μορίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε έγκαιρη ανίχνευση των συμπτωμάτων του προδιαβήτη, επιτρέποντας στους γιατρούς να παρέχουν πιο αποτελεσματικές θεραπείες.

Τι λένε οι ερευνητές

Η Δρ. Jacqueline Stöckli, από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πιθανώς συμβάλλουν στον προδιαβήτη. Πρότεινε ότι αυτό μπορεί να εξηγεί το γιατί οι πιο παραδοσιακές προσεγγίσεις δεν εντοπίζουν πάντα την ασθένεια.

“Η μελέτη μας εντόπισε μια τρία μόρια που έδειξαν με ακρίβεια την αντίσταση στην ινσουλίνη, ή τον προδιαβήτη, μια κατάσταση που σχετίζεται με τον διαβήτη, την παχυσαρκία και την υπέρταση (…) Αλλά γνωρίζουμε ότι το θέμα είναι πολύ πιο περίπλοκο. Καθένα από τα τρία μόρια από μόνα τους ήταν σημαντικά λιγότερο προγνωστικό για τον προδιαβήτη, σε σύγκριση με όταν τα εξετάσαμε συνδυαστικά”.

Σε πολλές περιπτώσεις, ένας πάσχων το μαθαίνει μόνο όταν εμφανιστούν συμπτώματα διαβήτη τύπου 2, όπως κόπωση και υπερβολική δίψα.

Οι παράγοντες κινδύνου για τον προδιαβήτη περιλαμβάνουν το υπερβολικό βάρος, την υπέρταση και την ηλικία άνω των 40 ετών.

Η αλλαγή τρόπου ζωής το κλειδί της θεραπείας

Οι εδικοί επισημαίνουν ότι τα άτομα που βρίσκονται στο στάδιο του προδιαβήτη, επιβάλλεται να αλλάξουν τρόπο ζωής προκειμένου να αποφύγουν την ανάπτυξη διαβήτη. Έχει αποδειχθεί μάλιστα ότι οι παρεμβάσεις αυτές είναι πιο αποτελεσματικές σε σχέση με το να ακολουθήσουν φαρμακευτική αγωγή.

Ποιες τροφές επιβάλλεται να αποτελούν τον πυλώνα της διατροφής σας:

Βρώμη
Ψωμί ολικής αλέσεως
Μη αμυλούχα λαχανικά, όπως καρότα και τα πράσινα λαχανικά
Όσπρια
Γλυκοπατάτες
Καλαμπόκι
Ζυμαρικά (κατά προτίμηση ολικής αλέσεως)

Επιλέξτε πηγές πρωτεϊνών όπως είναι οι εξής:

Κοτόπουλο χωρίς την πέτσα
Υποκατάστατα αυγών, ή ασπράδια αυγών
Όσπρια
Προϊόντα σόγιας όπως το τόφου
Ψάρια, όπως ο μπακαλιάρος, το καλαμάρι, ο μπακαλιάρος, ο τόνος και η πέστροφα
Άπαχα κομμάτια βοδινού κρέατος
Οστρακοειδή, όπως καβούρια, αστακούς, γαρίδες και χτένια
Γαλοπούλα χωρίς την πέτσα
Χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γιαούρτι

 Η σημασία του να πίνετε άφθονο νερό

Το νερό αποτελεί σημαντικό μέρος κάθε υγιεινής διατροφής. Πίνετε αρκετό νερό κάθε μέρα για να μην αφυδατώνεται ο οργανισμός σας.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News