Enimerotiko.gr
Υγεία

Πρόβλημα στο έντερο: Τα 6 πρόωρα σημάδια – Τι πρέπει να προσέξετε

Εντερικά προβλήματα: Σε περίπτωση που πιστεύετε πως έχετε εντερικά προβλήματα υγείας, καλό θα είναι να είστε ενήμεροι για το πότε μπορεί να ισχύουν. Για να είστε σε θέση να το γνωρίζετε, θα πρέπει να ξέρετε ποια είναι τα συμπτώματα, τα οποία μαρτυρούν πως έχετε προβλήματα στην περιοχή του εντέρου. Αναλυτικότερα, όλα όσα οφείλετε να ξέρετε για το συγκεκριμένο θέμα:

Συμβουλές για την υγεία: Ακολουθούν έξι συμπτώματα, τα οποία φανερώνουν εντερικά προβλήματα

– Αδύναμα οστά: Φανταστείτε ότι μια μέρα βγαίνετε για έναν υγιεινό περίπατο στο βουνό με έναν φίλο. Ξαφνικά, σκοντάφτετε σε μια πέτρα και πέφτετε, με αποτέλεσμα να σπάσετε τον γοφό σας. Δύο πράγματα μπορεί να ευθύνονται για ένα τέτοιο σοβαρό συμβάν: εκείνη η καταραμένη πέτρα ή η κλασική και τρομερή οστεοπόρωση, που είναι τόσο συνηθισμένη στις γυναίκες. Φανταστείτε τώρα ότι τον επόμενο μήνα σπάζετε κάτι άλλο. Αυτήν τη φορά πρόκειται για τον καρπό, την κνήμη ή τον ώμο σας.

Κάτι συμβαίνει εδώ και είναι σημαντικό να μάθετε τι είναι. Μερικές φορές, μπορεί να φταίει το γεγονός ότι το στομάχι σας παράγει υπερβολική ποσότητα οξέων. Αυτό σημαίνει ότι τα μεταλλικά στοιχεία όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο δεν απορροφώνται σωστά από τα έντερά σας. Μια άλλη σημαντική πτυχή σε αυτό το πρόβλημα είναι η βιταμίνη Κ, που παράγεται από τα έντερα. Αν τα έντερα δεν λειτουργούν σωστά, τελικά θα υπάρξει έλλειψη σε αυτήν την απαραίτητη βιταμίνη. Φυσικά αυτό αποτελεί πρόβλημα, επειδή η βιταμίνη Κ είναι κλειδί για τον σχηματισμό και τη διατήρηση γερών, υγιών οστών.

– Περίοδοι μεγάλης ανησυχίας και μεγάλου άγχους: Όταν υπάρχει ανισορροπία στη μικροβιακή χλωρίδα των εντέρων σας, θα εκπλαγείτε από το πού αυτό φαίνεται πρώτα: στην ψυχική σας διάθεση. Μπορεί να σας ενδιαφέρει να μάθετε ότι υπάρχει ένα νεύρο που συνδέει απευθείας τα έντερα με τον εγκέφαλο. Έτσι, τα σήματα κυκλοφορούν συνεχώς ανάμεσα σε αυτά τα δύο ζωτικά όργανα και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Αν καταναλώνετε υπερβολικές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών, η μικροβιακή χλωρίδα στα έντερα θα επιβαρυνθεί. Στη συνέχεια, αυτό θα έχει άμεση επίδραση στα συναισθήματα και στην ψυχική σας διάθεση. Για να το αποφύγετε αυτό, ακολουθούν μερικές απλές διατροφικές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε: Αυξήστε την ποσότητα φρέσκων φρούτων και λαχανικών που καταναλώνετε. Φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό. Κάντε το κεφίρ μέρος της διατροφής σας. Πρόκειται για μια εκπληκτική υπερτροφή με ιδιότητες που συμβάλλουν στην αποκατάσταση της ισορροπίας της μικροβιακής χλωρίδας σας.

Συμβουλές για την υγεία: Επιπλέον, συμπτώματα, τα οποία φανερώνουν εντερικά προβλήματα

– Ο κνησμός στο δέρμα και η περίεργη σχέση του με τα έντερά σας: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για ένα σύμπτωμα που προκαλεί έκπληξη. Όταν έχετε κνησμό, συνήθως τον αποδίδετε σε κάποια απλή αλλεργία. Στην πραγματικότητα, όμως, αποτελεί σαφές σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά με τα έντερά σας. Για παράδειγμα, αν το λεπτό σας έντερο είναι υπερβολικά διαπερατό, σωματίδια τροφών που δεν έχουν χωνευτεί σωστά μπαίνουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Επιπλέον, αν υπάρχουν υπερβολικά πολλές τοξίνες στο σώμα σας, το ανοσοποιητικό σας σύστημα θα αντιδράσει αρνητικά. Στη συνέχεια θα καταπολεμήσει τις τοξίνες με κνησμό, φλεγμονή και φούσκωμα. Αν προσέξετε αυτού του είδους τα συμπτώματα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

– Αδύναμα νύχια: Τα αδύναμα και εύθραυστα νύχια αποτελούν σαφές σημάδι που δείχνει ότι δεν απορροφάτε σωστά τις θρεπτικές ουσίες από τις τροφές που καταναλώνετε. Η φράση “είστε ό,τι τρώτε” είναι ευρέως γνωστή. Ωστόσο, ίσως είναι πιο ακριβές να πούμε “είστε ό,τι απορροφούν τα έντερά σας”.

Αν τα έντερά σας δεν είναι υγιή και αν η μικροβιακή χλωρίδα που ζει εκεί είναι περιορισμένη ή σε κακή κατάσταση, δεν μπορείτε να χωνέψετε αποτελεσματικά τις τροφές που καταναλώνετε. Έτσι, είναι αδύνατον για το σώμα σας να απορροφήσει τις βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία που τα νύχια σας -και το σώμα σας γενικά- χρειάζεται για να είναι γερά και υγιή.

Συμβουλές για την υγεία: Τα υπόλοιπα συμπτώματα, τα οποία φανερώνουν εντερικά προβλήματα

– Φούσκωμα: Μερικές φορές κοιτάζουμε την κοιλιά μας και αναρωτιόμαστε πώς καταφέραμε να πάρουμε τόσο βάρος τόσο γρήγορα. Ωστόσο το φούσκωμα στην κοιλιά δεν οφείλεται σε λίπος -πρόκειται για παγιδευμένα αέρια. Αυτό αποτελεί σαφές σημάδι ότι τα έντερά σας δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε.

Μπορεί να μην οφείλεται στο ότι δεν τρώτε υγιεινά. Στην πραγματικότητα, μια κρυμμένη τροφική αλλεργία μπορεί να αποτελεί τη ρίζα του προβλήματος. Έχετε υπόψη σας ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα συγκαταλέγονται στα πιο συνηθισμένα αλλεργιογόνα στη διατροφή μας. Επιπλέον, συχνά βρίσκονται πίσω από το διαδεδομένο πρόβλημα του φουσκώματος.

– Λευκά κόπρανα, ένα από τα σημάδια για τα εντερικά προβλήματα: Αν προσέξετε ότι τα κόπρανά σας έχουν λευκό χρώμα, αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να αγνοήσετε. Αν παρουσιάζετε αυτό το σύμπτωμα, θα πρέπει να αναζητήσετε επαγγελματική ιατρική βοήθεια όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Το πρόβλημα αυτό συνήθως εμφανίζεται όταν πάσχουμε από ερεθισμό στα έντερα. Επίσης μπορεί να συνοδεύεται από ενοχλητικές κρίσεις διάρροιας.

Εξάλλου, μπορεί να οφείλεται σε αλλαγές στη μικροβιακή χλωρίδα σας και σε φλεγμονή των εντέρων. Ωστόσο, έχει επίσης συνδεθεί με πιο σοβαρά προβλήματα με το συκώτι, που απαιτούν μια ειδική και πολύ διαφορετική πορεία θεραπευτικής αντιμετώπισης. Όπως βλέπετε, πρόκειται για πολύ συγκεκριμένα συμπτώματα που προειδοποιούν για εντερικά προβλήματα καθώς και άλλα προβλήματα υγείας. Αν έχετε αμφιβολίες, η καλύτερη οδός είναι να αναζητάτε πάντα τη συμβουλή και τη βοήθεια ενός επαγγελματία γιατρού που εμπιστεύεστε.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News