psoriasi-ta-prota-symptomata-ta-kathimerina-lathi-poy-tin-prokaloyn-kai-ti-prepei-na-kanoyme-89801
15:55

Ψωρίαση: Τα πρώτα συμπτώματα, τα καθημερινά λάθη που την προκαλούν και τι πρέπει να κάνουμε

Ψωρίαση: Ανήκει στα αυτοάνοσα νοσήματα. Πρόκειται για μια δερματική πάθηση η οποία προκαλείται από τον γρήγορο πολλαπλασιασμό κυττάρων του δέρματος.

Ψωρίαση: Τα συμπτώματα

H ψωρίαση είναι γνωστή ως η πιο ασυνήθιστη από όλες τις δερματικές παθήσεις. Συνήθως εμφανίζεται στα γόνατα, τους αγκώνες, το κρανίο, τα χέρια και τα πέλματα.

Advertisement

Μερικά από τα συμπτώματα είναι:
  • Τμήματα κόκκινου, ερεθισμένου δέρματος
  • Προβλήματα στα νύχια
  • Κομμάτια με φολίδες ή κρούστα

Η ψωρίαση προκαλείται από τον ξηρό καιρό, το άγχος, συγκεκριμένα φάρμακα, μολύνσεις, δερματικά τραύματα, κάπνισμα (ακόμη και παθητικό) και βαριά κατανάλωση αλκοόλ.

Είναι δύσκολο να αποφασίσετε ποια θα είναι η πρώτη σας κίνηση αν πιστεύετε ότι έχετε ψωρίαση. Παρακάτω ακολουθούν μερικές οδηγίες για το τι μπορείτε να κάνετε και τι να αποφύγετε.

Advertisement

Τι να αποφύγετε: 1. Μην είστε πολύ επιθετικοί

Advertisement

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε την ψωρίαση είναι με ήρεμο τρόπο. Αποφύγετε τον πειρασμό να ξύσετε τα σημάδια, γιατί έτσι θα τα ερεθίσετε και θα γίνουν χειρότερα. Το μπάνιο με πολύ ζεστό νερό ή με λειαντικά προϊόντα μπορεί να κάνει την ψωρίαση να φουντώσει.

2. Μην αγχώνεστε

Το άγχος είναι κύρια αιτία της ψωρίαση. Την κάνει να φουντώσει περισσότερο, επομένως αποφύγετε τις αγχωτικές καταστάσεις όσο μπορείτε και προσπαθήστε να φροντίσετε περισσότερο τον εαυτό σας με το να τρώτε υγιεινά, να κάνετε γυμναστική και να κοιμάστε αρκετές ώρες. Αν δεν μπορείτε να το αποφύγετε, δοκιμάστε να διαλογιστείτε ή να χαλαρώσετε.

Advertisement

3. Μην αγνοείτε την ψωρίαση όταν φουντώνει

Δυστυχώς, η ψωρίαση είναι κάτι που δεν φεύγει, ωστόσο δεν σημαίνει ότι πρέπει να ζείτε με τον χειρότερο τρόπο έχοντας ψωρίαση. Αν επιστρέψει μετά από μια περίοδο που βρισκόταν υπό έλεγχο, προγραμματίστε μια επίσκεψη στον γιατρό σας για να μάθετε τον λόγο και πώς να την θέσετε υπό έλεγχο ξανά.

4. Μην τα παρατάτε

Ένα από τα πιο εκνευριστικά πράγματα στην θεραπεία της ψωρίασης είναι ότι ενώ κάτι μπορεί να πιάνει σε κάποιον, μπορεί να μην πιάνει καθόλου σε κάποιον άλλο. Μπορεί να σας πάρει κάμποσο χρόνο μέχρι να βρείτε τις θεραπείες που λειτουργούν καλύτερα για εσάς. Έχετε υπομονή και μην τα παρατάτε.

Τι να κάνετε

1. Μιλήστε σε κάποιον δερματολόγο

Advertisement

Βρείτε χρόνο για να επισκεφτείτε έναν δερματολόγο o οποίος ειδικεύεται στην θεραπεία της ψωρίασης. Θα γνωρίζει τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το πλάνο θεραπείας και θα μπορέσετε να συζητήσετε μαζί του λεπτομέρειες για την πάθησης σας, όπως πότε την παρατηρήσατε για πρώτη φορά, ποια συμπτώματα έχετε, αν χειροτερεύουν σε κάποιες περιπτώσεις και ποιες θεραπείες δούλεψαν ή όχι στον παρελθόν για εσάς.

2. Ενυδατωθείτε

Είναι πολύ πιθανό να έχετε και ξηροδερμία όταν έχετε ψωρίαση, γι’αυτό διατηρήστε το δέρμα σας ενυδατωμένο. Μετά το μπάνιο ή το ντουζ, κλειδώστε την υγρασία απλώνοντας μια γενναιόδωρη ποσότητα ενυδατικής κρέμας ή ελαίου στο δέρμα σας.

3. Φτιάξτε μόνοι σας μια σπιτική θεραπεία

Το αιθέριο έλαιο αβοκάντο, το τζελ αλόης και η καψαϊκίνη μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τους ερεθισμούς, τις κοκκινίλες και την φαγούρα. Επιπλέον, αν προσθέσετε ιατρικά αιθέρια έλαια στο μείγμα, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων και να συμβάλουν στην διαδικασία της επούλωσης.

Συνιστώνται τα παρακάτω αιθέρια έλαια:
  • περγαμόντο, για να επουλώσετε τις πλάκες του δέρματος
  • λεβάντα, για να μειώσετε την φαγούρα
  • μελισσόχορτο, για το ερεθισμένο δέρμα
  • γιασεμί, για το ξηρό, ευαίσθητο δέρμα
  • γεράνι, για το ξηρό, ερεθισμένο δέρμα
  • σανταλόξυλο, για το αφυδατωμένο, ερεθισμένο και ευαίσθητο δέρμα.
4. Γεμίστε την μπανιέρα

Το να καθίσετε σε γεμάτη μπανιέρα ή να κάνετε μπάνιο με ζεστό (όχι καυτό) νερό για 15 λεπτά, μπορεί να βοηθήσει να μαλακώσουν τα ξηρά κομμάτια του δέρματος και να μειωθεί η φαγούρα και η φλεγμονή. Προσθέτοντας θαλασσινό αλάτι, έλαια για το μπάνιο ή αφρόλουτρο με λιθανθρακόπισσα μπορείτε να ανακουφίσετε και να ενυδατώσετε το σώμα σας.

5. Βγείτε στον ήλιο

Οι πληγές από ψωρίαση συρρικνώνονται όταν εκτίθενται στο υπεριώδες φως. Η ηλιοθεραπεία δεν είναι καλή λόγω του κινδύνου για καρκίνο του δέρματος, όμως μπορεί να βοηθήσει όσους έχουν ψωρίαση. Το κόλπο είναι να εκτίθενται στον ήλιο μόνο τα σημεία που έχουν επηρεαστεί από ψωρίαση.

Καλύψτε το υπόλοιπο δέρμα με κάποιο ρούχο ή με αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 15. Περιορίστε την έκθεση σας στον ήλιο στα 15 λεπτά και αποφύγετε τα εγκαύματα από τον ήλιο, τα οποία θα επιδεινώσουν την κατάσταση.

6. Μιλήστε για την ψωρίαση

Η ψωρίαση μπορεί να είναι σωματικά αλλά και ψυχικά κουραστική. Συχνά παρουσιάζονται τα αισθήματα κατάθλιψης, απογοήτευσης και απομόνωσης στους παθόντες. Πάνω από 125 εκατομμύρια άτομα στον κόσμο πάσχουν από την δερματική πάθηση . Αν λοιπόν νιώθετε ότι είστε οι μόνοι που αισθάνονται κουρασμένοι, ντροπιασμένοι ή αβοήθητοι, δεν είστε.

Συζητήστε με την οικογένεια, τους φίλους και τον γιατρό σας. Υπάρχουν διάφοροι οργανισμοί στους οποίους μπορείτε να απευθυνθείτε για ενημέρωση και συμμετοχή σε εκδηλώσεις.

Με την κατάλληλη φροντίδα, η ψωρίαση μπορεί να αντιμετωπιστεί. Αν διαγνωστείτε με ψωρίαση, δεν σημαίνει ότι έχει πέσει κατάρα στην κοινωνική σας ζωή ή στην αυτοπεποίθηση σας. Με την κατάλληλη φροντίδα, βοήθεια και στάση, μπορείτε να αντιμετωπίσετε την ψωρίαση.

Διαβάστε Επίσης:

Δελφίνια χορεύουν στη θάλασσα της Φθιώτιδας σε ένα υπέροχο βίντεο

5 λάθη που κάνουν αρκετοί γονείς και προκαλούν ψυχολογικά προβλήματα στα παιδιά τους

Καθόντουσαν στο ίδιο θρανίο, αρίστευσαν στις Πανελλήνιες και πέρασαν μαζί στην Ιατρική