Enimerotiko.gr
Υγεία

Σημάδια στο δέρμα: 10 “αθώα” συμπτώματα στην επιδερμίδα δείχνουν πως κάτι δεν πάει καλά με την υγεία μας

Σημάδια του δέρματος: Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται για το τι πραγματικά μπορεί να σημαίνουν τα διάφορα σημάδια που βρίσκουν κατά καιρούς στο σώμα τους. Δηλαδή, σημάδια που δεν τα είχαν και ουσιαστικά τα απέκτησαν πρόσφατα. Παρακάτω βρίσκεται η σχετική λίστα, με τα σημάδια και το τι μπορεί να σημαίνουν. Αναλυτικότερα:

Συμβουλές για την υγεία: Ακολουθούν δέκα σημάδια του δέρματος και τι δείχνουν για την υγεία

– Νέες κρεατοελιές: Αν παρατηρήσετε ξαφνικά πολλές νέες ελιές, εξετάστε το ενδεχόμενο διαβήτη τύπου 2. Προκαλούνται από τον ινσουλινοειδή αυξητικό παράγοντα 1, μια πρωτεΐνη που εμπλέκεται στον διαβήτη και προκαλεί υπερανάπτυξη του δέρματος.

Συμβουλές για την υγεία: Κι άλλα σημάδια του δέρματος και τι δείχνουν για την υγεία

– Σπυράκια: Η ακμή ενηλίκων είναι κοινή κατάσταση, μπορεί όμως να οφείλεται στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, στο οποίο το γυναικείο σώμα παράγει πολλές ανδρικές ορμόνες (ανδρογόνα). Άλλο βασικό σύμπτωμα είναι ο ακανόνιστος κύκλος.

– Εξάνθημα: Το απορρυπαντικό που πλένετε τα ρούχα ή ένα μεταλλικό κουμπί μπορεί να προκαλέσουν εξάνθημα στην επιδερμίδα. Είναι επίσης πιθανό να προκλήθηκε από τσίμπημα εντόμου. Μόνο τα τσιμπούρια σχετίζονται με τουλάχιστον πέντε παθήσεις με δερματικές εκδηλώσεις, όπως η νόσος του Lyme και το STARI. Αν κάνετε κάμπινγκ, πεζοπορία ή περνάτε χρόνο στη φύση και παρατηρήσετε εξανθήματα στην επιδερμίδα, συμβουλευτείτε αμέσως γιατρό.

– Εξάνθημα 2: Αν ξεκινήσατε φαρμακευτική αγωγή και διαπιστώνετε δερματικές αντιδράσεις, συζητείστε το με τον γιατρό σας. Το σύνδρομο DRESS αποτελεί το ακρωνύμιο των αγγλικών όρων Drug Rash Eosinophilia Systemic Symptoms και περιγράφει όλες εκείνες τις περιπτώσεις φαρμακευτικών εξανθημάτων που συνοδεύονται από ηωσινοφιλία και συστηματική προσβολή οργάνων. Πρόκειται για κατάσταση δυνητικά απειλητική για τη ζωή, καθώς προκαλεί φλεγμονή του ήπατος, της καρδιάς και των πνευμόνων. Το εξάνθημα μάλιστα μπορεί να εμφανιστεί δύο έως οκτώ εβδομάδες μετά την έναρξη του φαρμάκου.

Συμβουλές για την υγεία: Επιπλέον, σημάδια του δέρματος και τι δείχνουν για την υγεία

– Φαγούρα: Η φαγούρα λόγω ξηροδερμίας είναι πολύ συνηθισμένη, ειδικά τον χειμώνα. Αν όμως ενυδατώνετε καλά την επιδερμίδα και συνεχίζετε να ταλαιπωρείστε από φαγούρα, μπορεί να είναι ένδειξη κάποιας μορφής καρκίνου, όπως λευχαιμίας ή λεμφώματος, καθώς και ηπατικής ανεπάρκειας.

– Νέες φακίδες: Το πρώιμο μελάνωμα μπορεί να εμφανιστεί με τη μορφή νέων φακίδων για κάποιες εβδομάδες ή μήνες. Πρόκειται όμως για κακοήθη δερματικό καρκίνο που σχετίζεται με το σημείο E, το οποίο εκφράζει την εξέλιξη ή την αλλαγή ((EVOLVING). Οποιαδήποτε αλλαγή στην επιδερμίδα, όπως ένα σημάδι στο πρόσωπο που αλλάζει χαρακτηριστικά (μέγεθος, σχήμα χρώμα) πρέπει να ελέγχεται από δερματολόγο.

– Κοκκινίλες: Όσο περίεργο και αν ακούγεται, το πεπτικό συνδέεται με το δέρμα. Φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα στο δέρμα. Οι εμπειρογνώμονες του δέρματος αναφέρονται σε έναν άξονα εντέρου-εγκεφάλου-δέρματος που εξηγεί πώς η υγεία του εντέρου επηρεάζει τη φλεγμονή σε όλο το σώμα, γεγονός που με τη σειρά του επηρεάζει το δέρμα.

Συμβουλές για την υγεία: Τα υπόλοιπα σημάδια του δέρματος και τι δείχνουν για την υγεία

– Ιδρώτας: Ο υπερθυρεοειδισμός προκαλεί υπερδραστηριότητα του μεταβολισμού, κάτι που μεταφράζεται σε ιδρώτα και εξάψεις. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν απώλεια βάρους και δυσκολία στον ύπνο.

– Πρησμένα και κόκκινα πόδια: Στους πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια η καρδιά δυσκολεύεται να αντλήσει αίμα, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνεται στα πόδια, προκαλώντας πρήξιμο.

– Κίτρινα σημάδια κάτω από την επιδερμίδα: Το ξάνθωμα και το ξανθέλασμα είναι μαλακές, λιπώδεις, κιτρινωπές πλάκες κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Το ξάνθωμα είναι σύμπτωμα νόσου του μεταβολισμού που αυξάνει τα λιπίδια του αίματος. Τα ξανθώματα μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα, αλλά συνηθέστερα αναπτύσσονται πάνω από αρθρώσεις ή τένοντες. Περιέχουν χοληστερίνη που διαρρέει από το αίμα στα άτομα που πάσχουν από πολύ υψηλή χοληστερίνη από τη γέννησή τους. Το ξανθέλασμα είναι μορφή ξανθώματος που εμφανίζεται κοντά στα μάτια με τη μορφή επίπεδων πλακών πάνω από τα βλέφαρα, κοντά στη μύτη. Είναι ανώδυνο και ακίνδυνο, όμως συχνά συνοδεύεται από υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα (υπερλιπιδαιμία), γι’ αυτό πρέπει να κάνετε ανάλυση αίματος για έλεγχο της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News