Enimerotiko.gr
Υγεία

Σπιτικό σιρόπι με τρία απλά υλικά που μειώνει την χοληστερίνη και ανακουφίζει από τον πόνο στις αρθρώσεις

Η χοληστερίνη είναι μια κηρώδης οργανική ουσία που ανήκει στην κατηγορία των λιπιδίων και είναι  απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας.

Όταν ένα άτομο έχει υψηλή χοληστερίνη, τα αιμοφόρα αγγεία φράσσονται από τα λίπη και έτσι, δυσκολεύεται η κυκλοφορία μέσω των αρτηριών. Η καρδιά δεν λαμβάνει το οξυγόνο που απαιτείται και αυξάνει ο κίνδυνος εμφράγματος. Επιπλέον, αν δεν αιματώνεται σωστά ο εγκέφαλος μπορεί να προκληθεί και εγκεφαλικό.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους 17,7 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο λόγω των καρδιαγγειακών νοσημάτων, ποσοστό 31% όλων των θανάτων που καταγράφονται παγκοσμίως.

Χοληστερίνη καλή κακή

Σε τι χρησιμεύει η χοληστερίνη:

Είναι βασικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών και είναι απαραίτητη για να ρυθμιστεί σωστά η διαπερατότητα της μεμβράνης.
Είναι δομικό συστατικό αρκετών ορμονών (ανδρογόνα, οιστρογόνα, κορτιζόλη, κορτικοστερόνη, αλδοστερόνη κλπ)
Στην παραγωγή της βιταμίνης D
Στην παραγωγή χολικών οξέων, που βοηθούν στην πέψη των λιπών

Πώς μπορεί να μειωθεί με φυσικό τρόπο η χοληστερίνη

Ένας από τους κυριότερους τροποποιήσιμους παράγοντες για τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η υψηλή χοληστερίνη, την οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με μέσα όπως τα φάρμακα, η τακτική σωματική άσκηση και φυσικά η υγιεινή διατροφή.

Ένας άλλος τρόπος είναι με την παραγωγή ενός σιροπιού με βάση τη συνταγή που ακολουθεί.

Φυσικό σιρόπι για να μειώσετε τη χοληστερίνη και τον πόνο στις αρθρώσεις

Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι τα εξής:

Σκόρδο
Λεμόνι
Μέλι

Τα οφέλη του σπιτικού σιροπιού στον οργανισμό

Σκόρδο:  Το σκόρδο μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη, με μερικές μελέτες να καταγράφουν μείωση της συνολικής χοληστερόλης έως και 12%. Οι αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες είναι γνωστές. Εκτός από την ικανότητά του να καταπολεμά το οξειδωτικό στρες και ενδεχομένως να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση, εξετάζεται επίσης το εάν το σκόρδο έχει επιδράσεις και στη μείωση της χοληστερόλης.

Λεμόνι:  Χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, σε αντιοξειδωτικά και σε φυσικά αιθέρια έλαια, τα λεμόνια αποτελούν έναν ακόμη εξαιρετικό σύμμαχο για τον καθαρισμό των αρτηριών και την καταπολέμηση της χοληστερόλης. Τα λεμόνια προλαμβάνουν την προσκόλληση της χοληστερόλης στα τοιχώματα των αρτηριών σας ενώ παράλληλα συμβάλλουν στην απομάκρυνση της ήδη υπάρχουσας χοληστερόλης.

Μέλι:  Η μεγάλη του οσμωτικότητα και οξύτητα θεωρούνται υπεύθυνες για την αντιμικροβιακή του δράση. Οι ισχυροί αντιμικροβιακοί του παράγοντες περιλαμβάνουν τη λυσοζύμη, καθώς και τις αντιοξειδωτικές ουσίες των φλαβονοειδών και των φαινολικών οξέων. Σε σχετικές μελέτες φάνηκε πως σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα, η μέτρια κατανάλωση μελιού αντί ζάχαρης μείωσε ήπια το σωματικό βάρος και λίπος τους, την ολική και την ‘κακή’ χοληστερόλη τους, τα τριγλυκερίδια.

Οδηγίες παρασκευής του σπιτικού σιροπιού κατά της χοληστερίνης

  • Τα υλικά που θα χρειαστείτε: 1 κούπα οργανικό μέλι (335 γραμ.)
  • 12 σκελίδες σκόρδο, ωμό
  • Το χυμό από 2 λεμόνια
Τα εργαλεία που θα  χρειαστείτε
  • Γυάλινο βάζο
  • Γουδί και γουδοχέρι
  • Ξύλινη κουτάλα
Τρόπος παρασκευής

Αποστειρώστε το γυάλινο βάζο βράζοντάς το σε νερό, και αφότου καθαρίσει, προσθέστε την κούπα με το μέλι.
Ξεφλουδίστε και επεξεργαστείτε το σκόρδο με το γουδί και το γουδοχέρι, ή χρησιμοποιήστε μια πρέσα για σκόρδο.
Αφότου σχηματίσετε μια παχιά πάστα σκόρδου, ανακατέψτε τη με το μέλι με την ξύλινη κουτάλα σας.
Έπειτα, στύψτε τα δύο λεμόνια και προσθέστε τον χυμό στο μείγμα με το μέλι και το σκόρδο.
Βάλτε ένα καπάκι στο βάζο και αφήστε το σε ένα δροσερό, σκοτεινό μέρος για 48 ώρες.
Μετά τον προτεινόμενο χρόνο, είναι έτοιμο για χρήση.

Πώς θα το καταναλώσετε ορθά

Για τον έλεγχο των επιπέδων της χοληστερίνης, πάρτε μια κουταλιά της σούπας από το φυσικό σιρόπι πριν από κάθε γεύμα.
Για τον πόνο στις αρθρώσεις ή για φλεγμονή, πάρτε μια κουταλιά της σούπας πριν το πρωινό, χωρίς φαγητό, και έπειτα ξανά μετά το μεσημεριανό.
Για να το χρησιμοποιήσετε ως προληπτικό μέτρο, πάρτε μια κουταλιά της σούπας πριν το πρωινό, χωρίς φαγητό, κάθε πρωί.

Tips:

Αν θέλετε, αναμείξτε το σιρόπι σε μισό ποτήρι ζεστό νερό, για να το κάνετε να κατέβει πιο εύκολα.
Να αποφύγετε να παίρνετε παραπάνω από τη συνιστώμενη ποσότητα διαφορετικά θα έχει αντίθετα αποτελέσματα.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News