Enimerotiko.gr
Κύριες ειδήσεις Υγεία

Σπουδαίο επίτευγμα: Έλληνες επιστήμονες έφτιαξαν σε 8 μήνες νέο rapid test για την μάχη κατά του ιού

COVID-19: Η ύπαρξη νέου ελληνικού τεστ ταχείας ανιχνεύσεως για αντιγόνου για τη λοίμωξη από COVID-19 είναι γεγονός. Πέρασαν οκτώ μήνες σκληρής εργασίας από τον Δρ. Βασίλη Γοργούλη, καθηγητή και Διευθυντή στο Εργαστήριο Ιστολογίας – Εμβρυολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και τους συνεργάτες του για τη συγκεκριμένη ανακάλυψη. Το ίδιο χρονικό διάστημα κατάφεραν να πατεντάρουν μία σειρά μονοκλωνικών αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2.

Το νέο αυτό επίτευγμα εντάσσεται στο πρόγραμμα «Εμβληματική Δράση» του υπουργείου Ανάπτυξης. Ο λόγος είναι για τη μελέτη της COVID-19. Να σημειωθεί ότι η συνεργασία δέκα κορυφαίων ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας μας (ΕΚΠΑ/Ιατρική Σχολή, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών, Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης/Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, ΑΠΘ/Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης/Ιατρική Σχολή, ΕΚΕΒΕ Αλέξανδρος Φλέμινγκ, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) έχει ήδη οδηγήσει στη δημιουργία μοριακών διαγνωστικών τεστ για τον νέο κορωνοϊό. Αυτά χρησιμοποιούνται καθημερινά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σκοπός είναι η εργαστηριακή επιβεβαίωση της λοίμωξης COVID-19.

COVID-19 – Χρήστος Κίττας: «Θα σας ανακοινώσουμε και άλλα ευχάριστα νέα»

Όπως εξηγεί ο κ. Χρήστος Κίττας, Ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και εκπρόσωπος της «Εμβληματικής Δράσης» στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, «Ο βασικός στόχος είναι να προκύψουν μια σειρά από ανακαλύψεις ή προϊόντα αν θέλετε. Αυτά να βοηθήσουν την Ελλάδα να αυτονομηθεί λιγάκι ως προς τη διαχείριση της πανδημίας. Και νομίζω πως είμαστε σε καλό δρόμο με τα μοριακά, αλλά και τα rapid-test. Αλλά η δουλειά δεν σταματά εδώ. Η έρευνα συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς. Το επόμενο διάστημα θα έχουμε και άλλα ευχάριστα νέα να σας ανακοινώσουμε».

Διαγωνισμός για παραγωγή rapid test

Οι Έλληνες ερευνητές αναλύοντας ιικό φορτίο από ασθενείς του νοσηλεύθηκαν κατά το πρώτο κύμα από την πανδημία στη χώρα μας. Αυτό έγινε σε νοσοκομεία αναφοράς (όπως τα νοσοκομεία «Αττικόν», «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία» κ.α.). Απομόνωσαν σειρά αντισωμάτων, τα οποία εν συνεχεία έλεγξαν εργαστηριακά. Με τη βοήθεια πειραματικών διαδικασιών, τα καλλιέργησαν και έφτιαξαν μια σειρά μονοκλωνικών αντισωμάτων. Στο πλαίσιο ενός rapid test μπορούν να αποδώσουν 100% ειδικότητα και 95,6% ευαισθησία, στη διάγνωση της λοίμωξης.

«Πρόκειται για ποσοστά πολύ ανώτερα από των υφιστάμενων rapid test», σημειώνει ο κ. Κίττας. Ο ίδιος εξέφρασε την επιθυμία να βρεθεί σύντομα μια ελληνική φαρμακευτική εταιρεία. Εκείνη θα μπορεί να παράγει τα τεστ αυτά σε ευρεία κλίμακα.

Για την επιλογή της εταιρείας θα διενεργηθεί διαγωνιστική διαδικασία και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα ανατεθεί σε εγχώρια, καθώς υπάρχουν κάποιες ελληνικές που έχουν την υποδομή να παράγουν rapid test. Φυσικά το μεγάλο στοίχημα είναι το ελληνικό rapid test να έχει τιμή ανταγωνιστική αυτών που διατίθενται τώρα στην αγορά, ώστε να καταστεί ελκυστικό στο εγχώριο αλλά και διεθνές αγοραστικό κοινό.

COVID-19: Νέες θεραπείες

Ωστόσο τα μονοκλωνικά αντισώματα που ανακάλυψε η ερευνητική ομάδα της «Εμβληματικής Δράσης» είναι τέτοιας ποιότητας και ισχύς που, όπως σχολιάζουν επιστημονικοί κύκλοι της χώρας, δυνητικά θα μπορούσαν να αποτελέσουν και τη βάση για νέες θεραπείες για τη λοίμωξη COVID-19.

Όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα των Eli-Lilly και Regeneron, που προσφάτως αδειοδότησε ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στις ΗΠΑ, ομοίως και τα ελληνικά μονοκλωνικά αντισώματα εφόσον υποστούν μια διαδικασία «εξανθρωπισμού» μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο για νέα φάρμακα κατά της λοίμωξης COVID-19. Αυτό φυσικά προϋποθέτει τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών και τη συνεργασία φαρμακευτικών εταιρειών που έχουν την τεχνογνωσία και την υλικοτεχνική υποδομή για να παράγουν τέτοια ευαίσθητα βιοτεχνολογικά προϊόντα.

«Οι νέοι Έλληνες ερευνητές είναι ικανότατοι. Και μπορούν και αποδίδουν ακόμα και μέσα στο δύσκολο, για την Έρευνα, περιβάλλον της Ελλάδας. Μέσα σε 8 μήνες έγινε, με τη βοήθεια της τεχνολογίας φυσικά, πρόοδος που σε άλλες εποχές θα χρειαζόμασταν 10 χρόνια. Τόσα τα μοριακά όσο και τα rapid τεστ με ελληνική υπογραφή είναι απτή απόδειξη ότι οι Έλληνες επιστήμονες μπορούν να συμβάλλουν καταλυτικά στην πρόοδο της Επιστήμης», υπογραμμίζει ο κ. Χρίστος Κίττας και απευθύνει κάλεσμα σε όσους Έλληνες ερευνητές διαπρέπουν στον εξωτερικό να επιστρέψουν στη χώρα και να συμβάλλουν στην οικοδόμηση μια νέας Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι η «Εμβληματική Δράση» του υπουργείου Ανάπτυξης, έχει λάβει χρηματοδότηση ύψους περίπου 2,9 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου η Ελλάδα να είναι στο παγκόσμιο μέτωπο των εξελίξεων στη μελέτη του νέου κορωνοϊού και την παραγωγή γνώσης για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης που αυτός έχει προκαλέσει.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News