Enimerotiko.gr

Στέλιος Πέτσας: «Σχολεία και μέσα μαζικής μεταφοράς δεν είναι εστίες μετάδοσης του ιού»

Tags:

Στέλιος Πέτσας: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στα στοιχεία των ελέγχων για τα οποία υπάρχει επιβεβαίωση πως δεν υπάρχει υπερμετάδοση του κορονοϊού. Συγκεκριμένα, ο ίδιος αναφέρθηκε στα σχολεία, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και την εστίαση. Αναλυτικότερα:

Στέλιος Πέτσας: Ικανοποίηση για την Παιδεία

Αν και έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής, τα σχολεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν αποτελούν εστίες υπερμέταδοσης κορονοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία από τους ελέγχους. Αυτά επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Αντίθετα, ο κίνδυνος ελλοχεύει σε χώρους διασκέδασης, όπου συγχρωτίζονται ιδίως νέοι χωρίς τήρηση μέτρων προστασίας. Ουσιαστικά δηλαδή ο Στέλιος Πέτσας απέδωσε στην πιστή τήρηση της χρήσης μάσκας σε σχολεία και αστικές συγκοινωνίες, το γεγονός ότι δεν έχουν καταγραφεί σε αυτούς τους δύο χώρους εστίες υπερμετάδοσης.

Όπως σημείωσε δε ο Στέλιος Πέτσας, τα δεδομένα που επεξεργάζονται οι ειδικοί έχουν τέτοια ακρίβεια ώστε η πολιτεία να είναι σε θέση να προβλέπει και την εξάπλωση της πανδημίας. Και ανέφερε πως έχει διαπιστωθεί ότι στα σχολεία δεν υπάρχει ζήτημα διασποράς από μαθητή σε μαθητή, αλλά τα κρούσματα είναι πολύ περιορισμένα. Συνήθως μαθητής ή εκπαιδευτικός φέρνει τον ιό από έξω μέσα στο σχολείο. Όμως, δεν γίνεται μεταφορά μεταξύ μαθητών.

Επικαλέστηκε τα στοιχεία του Παιδείας, υπογραμμίζοντας ότι οι προσλήψεις εκπαιδευτικών αυξήθηκαν από 34.000 σε 49.200. Σκοπός είναι να μην υπάρχουν θέματα στελέχωσης. Πρόσθεσε δε ότι στη συγκριτική ανάλυση με τις χώρες του ΟΟΣΑ η Ελλάδα έχει τον τέταρτο μικρότερο αριθμό μαθητών ανά τμήμα σε 33 χώρες. Επιπλέον, τόνισε ότι μόνο 3% των σχολικών τμημάτων έχουν πάνω από 25 μαθητές. Ο ίδιος κατέληξε πως η εξέλιξη στην παιδεία είναι πολύ ικανοποιητική.

Από την "αφάνεια", στην αποθέωση: Ας γνωρίσουμε τον Γιάννη Τσορτέκη του «Maestro» και του «Αυτή η νύχτα μένει»

Σ. Πέτσας: Τι ανέφερε για τα ΜΜΜ

Όσον αφορά στα ΜΜΜ, καταρχάς επισήμανε ότι η κυβέρνηση κινήθηκε σε ένα τρίπτυχο αποσυμφόρησης στις ώρες αιχμής με κυλιόμενο ωράριο στο δημόσιο, τηλε-εργασία σε ποσοστό 40% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και ενίσχυση με λεωφορεία. Επίσης, ανέφερε το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Μεταφορών με 200 οχήματα μέχρι τέλος Νοεμβρίου.

Ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι κατά τις ώρες αιχμής έγιναν στοχευμένα τεστ σε κεντρικούς σταθμούς του μετρό στο Σύνταγμα και το Θησείο. Εκεί, διαπιστώθηκε για παράδειγμα ότι από τα 3.046 τεστ που έγιναν την Τρίτη στο Σύνταγμα μόλις 29 βρέθηκαν θετικά. Δηλαδή, εξήγησε, το ποσοστό θετικότητας ήταν κάτω από τη μονάδα τη στιγμή που στο σύνολο της χώρας είναι πάνω από τρία.

“Δεν είναι εκεί η εστία μετάδοσης ή τελοσπάντων δεν είναι τόσο μεγάλη όσο άλλες”, πρόσθεσε. Σημείωσε ότι στο Θησείο βρέθηκαν οκτώ θετικά κρούσματα με ηλικία 21,3 έτη. Αυτό το γεγονός σημαίνει ότι στους χώρους διασκέδασης πέφτει μέσος όρος ηλικίας κρουσμάτων. Ισχύει, διότι οι νέοι επέστρεψαν απότομα σε μία κατάσταση κανονικότητας. “Δεν είναι ούτε στα σχολεία ούτε στα ΜΜΜ η ανησυχία. Είναι στην τήρηση μέτρων υγιεινής και προστασίας. Να τηρούμε τις αποστάσεις και να μην εφησυχάζουμε” κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News