Enimerotiko.gr
Υγεία

Τι πρέπει να κάνουν όσοι φορείς του κορονοϊού απομονώνονται στο σπίτι – Οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Υγείας

Τα 117 φτάνουν τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα με τον Σωτήρη Τσιόδρα να ανακοινώνει ακόμη 18 νέα κρούσματα.

107 κρούσματα με γνωστή επιδημιολογική σύνδεση

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου μίλησε για 107 κρούσματα με γνωστή επιδημιολογική σύνδεση. Τα 82 ανήκουν σε εισαγόμενα κρούσματα και 25 επαφές τους και 10 ορφανά χωρίς γνωστή επαφή.
Υπάρχουν, ακόμα, 15 κρούσματα που διερευνώνται. 34 άνθρωποι νοσηλεύονται, ενώ δύο έλαβαν σήμερα εξιτήριο. Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν πραγματοποιήσει 2.180 ελέγχους.

Ποιοι δεν πρέπει να πάνε νοσοκομείο

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας έκανε ταυτόχρονα και μία έκκληση για τον κορονοϊό.

Όπως τόνισε: «Σε αυτά τα κριτήρια αναφέρεται ότι οι πολίτες με ήπια συμπτώματα δεν θα πρέπει να πηγαίνουν στα νοσοκομεία για έλεγχο. Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της νόσου σε ευπαθείς ομάδες, αλλά και να κολλήσουν οι ίδιοι αν έχουν κάποια άλλη ίωση.

Τα «ορφανά», όπως ονομάζονται κρούσματα τα οποία δεν έχουν σαφή πηγή έκθεσης δεν σημαίνουν κάτι άλλο εκτός από το ότι υπάρχουν κύκλοι μετάδοσης στην κοινότητα τους οποίους τους περιμέναμε και θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Οι ευάλωτες ομάδες

Η προστασία σε πληθυσμιακό επίπεδο των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες άνω των 70 ετών, ανεξάρτητα αν έχουν πρόβλημα υγείας, οι άνθρωποι που έχουν χρόνια νοσήματα ( τα καρδιαγγειακά, τα χρόνια αναπνευστικά, τον διαβήτη και άλλες καταστάσεις ανοσοκαταστολής) πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικά.

Στην περίπτωση που το άτομο εμφανίσει συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης (π.χ. πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, δυσκολία στην αναπνοή) καλεί άμεσα τον ιατρό του ή τον ΕΟΔΥ (τηλ: 210 5212 054), για να λάβει οδηγίες.

Οδηγίες για απομόνωση επαφών στο σπίτι

Τα άτομα που ήρθαν σε επαφή με ύποπτο υπό διερεύνηση ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης με το νέο κορονοιό (πχ μέλη οικογένειας, φίλοι, συνάδελφοι, επαγγελματίες υγείας)  οφείλουν να παρακολουθούν την υγεία τους (θερμομέτρηση δύο φορές την ημέρα) από την ημέρα της τελευταίας επαφής με το κρούσμα και για 14 ημέρες.Επίσης είναι φρόνιμη η τακτική (καθημερινή) επικοινωνία με επαγγελματία υγείας για όλη τη διάρκεια της παρακολούθησης.

Οι κανόνες των 14 ημερών στο σπίτι

 • Διαμονή σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο που χρησιμοποιείται μόνο από το άτομο αυτό.
 • Περιορισμός όσων φροντίζουν το άτομο, ιδανικά ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου (δηλαδή δεν είναι μεγάλης ηλικίας και δεν έχει χρόνιο νόσημα).
 • Δεν επιτρέπονται επισκέψεις.
 • Διαμονή των υπόλοιπων μελών της οικογένειας σε διαφορετικό δωμάτιο και εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τήρηση απόστασης τουλάχιστο 2μ. από το άτομο.
 • Περιορισμός των μετακινήσεων του ατόμου στο σπίτι, όσο είναι δυνατό.
 • Καλός αερισμός των κοινόχρηστων χώρων.
 • Καλό πλύσιμο των χεριών πριν και μετά από κάθε επαφή με το άτομο ή το περιβάλλον του (δωμάτιο, αντικείμενα), πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού, πριν το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας (πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού ανάλογα εάν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα ή όχι).
 • Πάντα κάλυψη στόματος και της μύτης κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος.
 • Προσεκτική απόρριψη των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για κάλυψη της μύτης και του στόματος, σχολαστικό πλύσιμο στην περίπτωση που αυτά δεν είναι μιας χρήσης.
 • Αποφυγή άμεσης επαφής με σωματικά υγρά, ιδιαίτερα σάλιο, πτύελα ή άλλες αναπνευστικές εκκρίσεις και κόπρανα με γυμνά χέρια και εφαρμογή γαντιών μιας χρήσης. Ακολουθεί υγιεινή των χεριών.
 • Αποφυγή επαφής με δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα του ατόμου όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες, σεντόνια τα οποία μετά από σχολαστικό πλύσιμο επαναχρησιμοποιούνται.
 • Καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων στο δωμάτιο του ατόμου καθημερινά με κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι, ξέπλυμα και στη συνέχεια απολύμανση με διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε αναλογία 1:10
 • Καθαρισμός της τουαλέτας καθημερινά με τον ίδιο τρόπο.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News