Enimerotiko.gr
Υγεία

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν κολυμπάμε κάθε μέρα

Κολύμπι και σώμα: Βρισκόμαστε στο καλοκαίρι. Οι περισσότεροι έχουν ξεκινήσει τα μπάνια. Ωστόσο, το κολύμπι έχει εξαιρετικά οφέλη και ως σωματική άθληση. Λίγη ώρα κάθε μέρα, παρέχει πολλά οφέλη για όλο τον οργανισμό.

Κολύμπι και σώμα: Γιατί είναι σημαντική η κολύμβηση

Έχετε κάνει μαθήματα ή χρησιμοποιείτε ανακλαστικά το σώμα σας;

Έχει μεγάλη σημασία το πως κολυμπάει κανείς. Είναι σημαντικό, διότι εάν συγχρονίζετε σωστά το σώμα σας, τεντώνετε τους μύες σας και αναπνέετε σωστά, αυξάνετε τα οφέλη που μπορείτε να λάβετε από την κολύμβηση. Τα οφέλη δεν περιλαμβάνουν μόνο σωματικές, αλλά και πνευματικές, κοινωνικές και αντιγηραντικές ιδιότητες. Εμείς αποφασίσαμε να σας παρουσιάσουμε τα δεδομένα που εξηγούν το τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν κολυμπάμε κάθε μέρα.

Κολύμπι και σώμα: Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν κολυμπάμε κάθε μέρα

Καρδιά

Δύο έρευνες που διεξήχθησαν στην Κλινική Cooper στο Ντάλας και δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό του Harvard έδειξαν ότι οι κολυμβητές είχαν καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία σε σχέση με τους δρομείς. Η κολύμβηση θεωρείται αεροβική άσκηση και μπορεί να μεγαλώσει την καρδιά, ενδυναμώνοντας τη. Έτσι, της επιτρέπει να στέλνει καλύτερα το αίμα σε όλο το σώμα. Για τις γυναίκες, 30 λεπτά κολύμβησης μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα καρδιαγγειακών ασθενειών κατά 30-40% και αυξάνουν την καλή χοληστερίνη.

Πνεύμονες

Για όσους έχουν άσθμα, η άσκηση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Η κολύμβηση όμως σε εξωτερικό χώρο αυξάνει την υγρασία στον αέρα και μειώνει τα συμπτώματα. Επίσης, ο συγχρονισμός της αναπνοής μπορεί να ανοίξει τους πνεύμονές σας και να τους βοηθήσει να λάβουν περισσότερο οξυγόνο.

Αρθρώσεις

Μία από τις καλύτερες ιδιότητες του νερού είναι η άνωση. Επιπλέοντας στο νερό νιώθουμε χαλάρωση. Η ικανότητα αυτή αφαιρεί την όποια πίεση από τις αρθρώσεις και το σκελετικό σύστημα. Με αυτό τον τρόπο μειώνονται τα συμπτώματα της αρθρίτιδας. Το νερό λειτουργεί σαν έναν γιγάντιο μαξιλάρι που μας στηρίζει.

Μύες

Το νερό δημιουργεί φυσική αντίσταση στους μύες μας. Όσο βαθύτερα βουτάτε, τόσο περισσότερη αντίσταση χρειάζεται να φέρετε. Αυτό τονώνει την μυϊκή δύναμη. Ωστόσο, εδώ έρχεται ξανά ο σωστός τρόπος να κολυμπάμε. Γιατί για να διατηρήσουμε ισορροπία και σωστή στάση, χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε τους κοιλιακούς μυς και τους ραχιαίους.

Πνευματικά οφέλη

Όλα τα στοιχεία της κολύμβησης μιμούνται τα οφέλη της γιόγκα με επιπλέον οφέλη λόγω του νερού. Δεν προσεγγίζουμε την κολύμβηση με την ίδια επιθετικότητα και δυσκολία όπως κάνουμε με την άρση βαρών, το kickboxing ή άλλα αθλήματα. Ωστόσο, είναι ένα τόσο ενεργητικό άθλημα, το οποίο απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες ντοπαμίνης στο σύστημά μας.

Η μέθοδος της αναπνοής και ο συγχρονισμός των χεριών μιμούνται το ρυθμό αναπνοής που χρησιμοποιείται στο διαλογισμό και τη γιόγκα. Η συγκέντρωσή μας στο σώμα και την αναπνοή, επιτρέποντας στις σκέψεις μας να ρέουν χωρίς κόπο.

Αντιγηραντικές ιδιότητες

Μία έρευνα από το Πανεπιστήμιο Indiana στο Bloomington μελέτησε τα αποτελέσματα της ενεργούς φυσικής άσκησης στη γήρανση. Ο Dr. Joel Stager εξέτασε συγκεκριμένους δείκτες που σχετίζονται με τη γήρανση: σωματικές λειτουργίες, υγεία, ποιότητα ζωής κλπ. Θέλησε να εξερευνήσει αν τα άτομα που ακολουθούσαν έναν δραστήριο τρόπο ζωής είχαν καλύτερη ποιότητα υγείας.

Διαβάστε Επίσης:

ΕΕΤΑΑ παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ: Πρώτη φορά που οι αιτήσεις είναι λιγότερες από τις θέσεις

Χοληστερίνη: 10 τροφές που καθαρίζουν τις αρτηρίες από την χοληστερόλη

Υπερπολυτελές γιοτ αδειάζει τον βόθρο του στην Καλντέρα της Σαντορίνης

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News