Τροφική δηλητηρίαση: 5 σοβαρά λάθη υγιεινής που κάνουμε στην κουζίνα και αυξάνουν τον κίνδυνο
Enimerotiko.gr
Υγεία

Τροφική δηλητηρίαση: 5 σοβαρά λάθη υγιεινής που κάνουμε στην κουζίνα και αυξάνουν τον κίνδυνο

Η τροφική δηλητηρίαση προκαλείται όταν καταναλώνουμε τρόφιμα μολυσμένα με βακτήρια, όπως η σαλμονέλα ή το E. coli και εκδηλώνεται με έντονο κοιλιακό πόνο, εμετό και διάρροια, λίγες ώρες μετά τη μόλυνση.

Σύμφωνα με ερευνητές στην Ασφάλεια των Τροφίμων, από την Βασιλική Εταιρεία Δημόσιας Υγείας (RSPH) της Αγγλίας, υπάρχουν πέντε βασικοί λόγοι που οι άνθρωποι μπορεί να υποφέρουν από τροφική δηλητηρίαση και δεν πάει το μυαλό μας.
Συγκεκριμένα, αποκάλυψαν τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι κατά τον χειρισμό και την επεξεργασία των τροφίμων.
Το πιο διαδεδομένο και θεραπευτικό λάθος υγιεινής είναι να μην πλένετε τακτικά και επιμελώς τα χέρια σας. Εκτός, όμως, απ’ αυτό, τα υπόλοιπα λάθη είναι:

“Φαίνεται εντάξει και μυρίζει καλά”

Ένα συχνό λάθος που οδηγεί στην τροφική δηλητηρίαση είναι ότι τα βακτήρια στα τρόφιμα πρέπει να ανιχνεύονται με την όραση,  την οσμή ή τη γεύση. Στην πραγματικότητα, πολλά από τα πιο επιβλαβή και ευρέως διαδεδομένα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες, ακόμη και θάνατο, με ελάχιστες συγκεντρώσεις που δεν επηρεάζουν καθόλου τη γεύση, την εμφάνιση, την μυρωδιά ή την υφή του φαγητού.

Χρησιμοποιείτε το ίδιο κουζινικό σκεύος για όλα

Πολλοί παθογόνοι οργανισμοί διαδίδονται μέσω του εξοπλισμού στην κουζίνα, όταν αυτός χρησιμοποιείται στο ωμό κρέας, το μαγειρεμένο κρέας, μερικές φορές ακόμη και τις σαλάτες.
Το χειρότερο πιθανό λάθος είναι να χρησιμοποιείτε το ίδιο πιρούνι για τα ωμά πουλερικά  και τα υπόλοιπα τρόφιμα στο τραπέζι.

Δεν διαχωρίζετε τα ωμά από τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα

Οι ειδικοί για την ασφάλεια των τροφίμων υπογραμμίζουν ότι πολλοί άνθρωποι δεν αναλογίζονται τους αυξημένους κινδύνους για την τροφική δηλητηρίαση από την επαφή ωμού κρέατος με έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα.
Συγκεκριμένα, το καμπυλοβακτήριο (Campylobacter) βρίσκεται στην εξωτερική συσκευασία του 5,7% των κοτόπουλων σούπερ μάρκετ, γι’ αυτό πρέπει να γίνεται διαχωρισμός των τροφίμων από τη στιγμή που μπαίνουν ακόμα και στο καρότσι αγορών.

Το πώς πλένετε το ωμό κοτόπουλο

Το καμπυλοβακτήριο, που βρίσκεται σχεδόν στο 60% των δειγμάτων κοτόπουλου που εξετάζονται τακτικά από την RSPH, μπορεί να  σκοτωθεί με το προσεκτικό μαγείρεμα, αλλά θα μπορούσε να εξαπλωθεί στις επιφάνειες της κουζίνας, όταν το πλένετε κάτω από τη βρύση.

Κατοικίδια στην κουζίνα

Σε σπίτια όπου τα κατοικίδια ζώα δεν πλησιάζουν τους πάγκους της κουζίνας, μπορεί να εξαπλωθούν πάσης φύσεως παθογόνα. Το καλύτερο προκειμένου ν’ αποφευχθεί τροφική δηλητηρίαση είναι να μην μπαίνουν ποτέ τα κατοικίδιά σας μέσα στην κουζίνα.


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα