akis-tsochatzopoylos-o-gamos-ton-2-5-disekatommyrion-me-ti-viky-stamati-oi-mizes-i-fylaki-amp-038-i-moiraia-anakopi-163030
18:34

Άκης Τσοχατζόπουλος: Ο γάμος των 2,5 δισεκατομμυρίων με τη Βίκυ Σταμάτη, οι μίζες, η φυλακή & η μοιραία ανακοπή

18:34
Newsroom

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος ήταν πολιτικός μηχανικός και πολιτικός ενώ υπήρξε για πολλά χρόνια βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ. Γεννήθηκε στις 31 Ιουλίου του 1939 στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου μεταφέρθηκε η οικογένειά του το 1940.

Η πολιτική καριέρα

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος υπήρξε για πολλά χρόνια βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ με συνεχείς παρουσίες σε κυβερνήσεις από το 1981 μέχρι και το 2004, ενώ το 1996 έθεσε υποψηφιότητα για τη θέση του πρωθυπουργού ύστερα από την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου.

Advertisement

Στις 11 Απριλίου 2012 συνελήφθη με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και στις 7 Οκτωβρίου 2013 καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 20 ετών, με την ποινή του να μειώνεται αργότερα σε 19 χρόνια. Επικαλούμενος προβλήματα υγείας αποφυλακίστηκε στις 2 Ιουλίου 2018.

Γεννήθηκε στις 31 Ιουλίου του 1939 στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου μεταφέρθηκε η οικογένειά του το 1940.

Advertisement

Η καταγωγή του πατέρα του είναι από την Κωνσταντινούπολη και της μητέρας του από τα Ιωάννινα. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας του υπήρξε καλαθοσφαιριστής. Σπούδασε στο Πολυτεχνείο του Μονάχου Πολιτικός Μηχανικός (1964) και Μηχανικός Οικονομίας και Διοίκησης (1967). Εργάστηκε σε κατασκευές δημοσίων έργων στη Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία και Ιταλία.

Advertisement

Η βάση του ήταν στη Γερμανία, όπου έζησε συνολικά 16 χρόνια, από το 1959 έως το 1975 οπότε και επέστρεψε οριστικά στην Ελλάδα.

Το 1968 του απαγορεύθηκε η είσοδος στη χώρα, καθώς η Χούντα τού είχε αφαιρέσει την ελληνική ιθαγένεια, λόγω της αντιστασιακής του δραστηριότητας.

Advertisement

Προσωπική ζωή

Το 1964 παντρεύτηκε τη Γερμανίδα Γκούντρουν Μολντενχάουερ, με την οποία απέκτησε μία κόρη κι έναν γιο.

Το 2004 παντρεύτηκε για δεύτερη φορά με τη Βίκυ Σταμάτη, αρχικά με πολιτικό γάμο στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια με θρησκευτικό στο Παρίσι, ενώ απέκτησαν έναν γιο. Ο γάμος τελέστηκε στον Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου, στον ίδιο ναό όπου είχε παντρευτεί η Χριστίνα Ωνάση τον Τιερί Ρουσέλ και είχε γίνει η κηδεία της Μαρίας Κάλλας. Η Βίκυ Σταμάτη φορούσε ένα ολόλευκο αμάνικο νυφικό με διακριτικά κρύσταλλα και ένα μακρύ πέπλο με φτερά στο τελείωμα του.

Ο λογαριασμός της τελετής και της δεξίωσης, σύμφωνα με τις τότε πληροφορίες, έφτασε το ποσό των 2.5 δισεκατομμυρίων δραχμών. Και πώς να μην φτάσει άλλωστε όταν το πάρτι που έγινε για το γάμο στο υπερπολυτελέστατο ξενοδοχείο στο Παρίσι, αποτελούσε την επιτομή του γκλάμουρ.

Advertisement

Το ζευγάρι είχε φτάσει στην εκκλησία μέσα σε μία μπλε Τζάγκουαρ και το μυστήριο είχε τελέσει ο μητροπολίτης Παρισίων Εμμανουήλ, σε στενό οικογενειακό κύκλο. Κουμπάρος του ζευγαριού ήταν ο Γάλλος πολικός μηχανικός, Μισέλ Καντάς.

Οι νεόνυμφοι παρέθεσαν δεξίωση μετά το μυστήριο στο πεντάστερο ξενοδοχείο Four Seasons μέσα σε κρύσταλλα Swarovski.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος είχε δηλώσει εκείνη την εποχή πως δεν μετάνιωσε καθόλου για τον πολυτελή γάμο του, παρά τον σάλο που είχε ξεσπάσει. Ο ίδιος, σε συνέντευξή του στο Βήμα, είχε πει: «Διερωτώμαι πόσο μεγάλη πρόκληση ήταν ο γάμος μου, στις πραγματικές του διαστάσεις, με τη συμμετοχή 15 ατόμων και τη διαμονή μου για δύο ημέρες στο Παρίσι, απέναντι στο αισχρό μυθιστόρημα περί μυθικών δεξιώσεων με εκατοντάδες καλεσμένους».

Αντίστροφη πολιτική μέτρηση

Πολιτικά, η αντίστροφη μέτρηση για το πρώην κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε λίγο πριν την περίοδο της κρίσης και των μνημονίων. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος ήταν ήδη εκτός Βουλής από τις εκλογές του 2007, ωστόσο ο Μάιος του 2010 θα αλλάξει άρδην τη ζωή του πρώην υπουργού καθώς θα αποτελέσει την απαρχή δικαστικών περιπετειών που θα τον οδηγήσουν στη φυλακή.

Στις 30 Μαΐου 2010 δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου αγόρασε έναντι ενός περίπου εκατομμυρίου ευρώ οικία στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, συμφερόντων της υπεράκτιας εταιρείας Τορκάσο, τρεις ημέρες πριν την ψήφιση του νόμου «περί αποκατάστασης της φορολογικής Δικαιοσύνης και αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής». Ο νόμος αυτός περιείχε διάταξη που πενταπλασίαζε τη φορολογία ακινήτων που ανήκουν σε υπεράκτιες εταιρείες.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος υπεραμύνθηκε της αθωότητάς του, προειδοποίησε ότι θα προσφύγει στη ελληνική δικαιοσύνη, ενώ η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ. Την 1η Ιουνίου η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελένη Ράικου, διέταξε προκαταρκτική εξέταση με αφορμή τα δημοσιεύματα, ενώ έρευνα άσκησε και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).

Στις 7 Ιουνίου η επιτροπή του ΠΑΣΟΚ ζήτησε την αναστολή της κομματικής του ιδιότητας λόγω των στοιχείων που προέκυψαν εις βάρος του.

Στις 26 Μαΐου 2011, δημοσιεύτηκαν τα πρώτα στοιχεία που αφορούσαν την έρευνα του ΣΔΟΕ για το πόθεν έσχες του Άκη Τσοχατζόπουλου. Σύμφωνα με το ΣΔΟΕ, η τιμή που είχε δηλώσει ο Άκης Τσοχατζόπουλος ότι αγόρασε το σπίτι του στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ήταν μικρότερη από την αντικειμενική του αξία.

Αργότερα, κλήθηκε στον εισαγγελέα ως ύποπτος για ανειλικρινή φορολογική δήλωση του 2009. Τον Απρίλιο του 2014, το Εφετείο αποφάσισε την τελική του ποινή γι’ αυτήν την υπόθεση, σε 5,5 χρόνια φυλάκιση και χρηματική ποινή 210.000 ευρώ.

Σκάνδαλο Siemens

Ύστερα από την έρευνα Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που συντάχθηκε για την έρευνα των σκανδάλου της Siemens, βγήκαν στη δημοσιότητα διάφορα στοιχεία περί συμμετοχής πολιτικών προσώπων, μεταξύ αυτών και του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Το πόρισμα ανέφερε ότι «Ο κ. Τσοχατζόπουλος ελέγχεται για τις ενέργειές του ως υπουργός Εθνικής Άμυνας την περίοδο από το 1996 έως 2001. Η επιτροπή συνδυάζει τις παραγγελίες εξοπλιστικών συστημάτων που έγιναν επί υπουργίας του με τις καταθέσεις μαρτύρων που είχαν συνεργαστεί με την εταιρεία Siemens ότι είχαν δωροδοκήσει Έλληνες πολιτικούς και αξιωματούχους για τα Patriot».

Υποβρύχια, Προανακριτική και άσκηση ποινικής δίωξης

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος κατέθεσε μήνυση κατά του γνωστού γερμανικού περιοδικού Der Spiegel με αφορμή δημοσίευμα του περιοδικού τον Φεβρουάριο του 2011, που τον συνέδεσε με την υπόθεση δωροδοκιών της εταιρείας κατασκευής υποβρυχίων Ferrostaal.

Αμέσως μετά, η Επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής αποφάσισε τον έλεγχο του πόθεν έσχες του πρώην υπουργού καθώς θεωρήθηκε ερευνητέο το ποσό των καταθέσεών του ύψους 178 εκατομμυρίων ευρώ. Ο πρώην υπουργός δήλωσε έκπληκτος από την απόφαση και ζήτησε εξηγήσεις από την επιτροπή.

Μετά τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, η Βουλή την 1η Ιουλίου 2011, με ευρεία πλειοψηφία αποφάσισε την άσκηση ποινικής δίωξη κατά του Άκη Τσοχατζόπουλου για παθητική δωροδοκία σε βάρος του δημοσίου και τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος από την πλευρά του δήλωνε ότι πρόκειται για σκευωρία, ενώ ανακοίνωνε ότι προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητάς του.

Σύμφωνα με τη δικαιοσύνη, ο πρώην υπουργός δέχθηκε καταθέσεις μεγάλων ποσών σε προσωπικό του λογαριασμό του από εκπρόσωπο εταιρείας εξοπλιστικών συστημάτων και δήλωσε υπέρογκα ποσά που δόθηκαν για ανακαίνιση της οικίας του επί της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος αμφισβητούσε την εγκυρότητα των στοιχείων που αφορούσαν την περιουσιακή του κατάσταση.

Η ποινή κάθειρξης

Στις 11 Απριλίου 2012 συνελήφθη με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και στις 7 Οκτωβρίου 2013 καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 20 ετών, με την ποινή του να μειώνεται αργότερα σε 19 χρόνια. Στις 2 Ιουλίου 2018 αποφυλακίστηκε λόγω προβλημάτων υγείας.

Στις 4 Μαΐου 2017, αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους, ενώ με γραπτή δήλωσή του επέμεινε ότι η δίωξή του ήταν «καθαρά πολιτική» και ανέφερε ότι θα το αποδείξει «με στοιχεία πέραν πάσης αμφισβήτησης» κατηγορώντας τους Γιώργο Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη ότι «σε συνεργασία με ελληνικές και ξένες υπηρεσίες, παρέδωσαν την χώρα στους ξένους και στους δανειστές».

Σύμφωνα με τη δήλωσή του, κατέθεσε τα στοιχεία αυτά στο δικαστήριο του πενταμελούς Εφετείου Αθηνών την επομένη ημέρα, 21η Ιουνίου, κατά την απολογία του. Στις 31 Οκτωβρίου 2017, έπειτα από απόφαση του πενταμελούς εφετείου κακουργημάτων, ο Άκης Τσοχατζόπουλος οδηγήθηκε και πάλι στη φυλακή.

Η καρδιακή ανακοπή

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος απεβίωσε από καρδιακή ανακοπή σε ηλικία 82 ετών στις 27 Αυγούστου 2021 σε νοσοκομείο της Αθήνας και κηδεύτηκε στις 31 Αυγούστου στο Α´ Νεκροταφείο Αθηνών.

Το φέρετρο είχε βγει από τον ιερό ναό Αγίων Θεοδώρων υπό τους ήχους του ύμνου του ΠΑΣΟΚ και του τραγουδιού «Καλημέρα ήλιε» του Μάνου Λοΐζου .

Ο πρώην υπουργός είχε κάνει ένα δύσκολο χειρουργείο στην καρδιά στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο το 2017, όπου υποβλήθηκε σε τριπλό μπαϊπάς.

Το 2020 χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο Σισμανόγλειο για περίπου 20 ημέρες καθώς είχε πνευμονία.

Επίσης ο Τσοχατζόπουλος εισήχθη την 1/6/2021 στο «Λαϊκό» νοσοκομείο όπου είχε εκτεταμένες κατακλίσεις και μεγάλη αιμορραγική κένωση.

Όταν η κατάσταση του σταθεροποιήθηκε μεταφέρθηκε σε ιδιωτικό θεραπευτήριο στην Καστέλα, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή χθες από ανακοπή καρδιάς, παρά τις προσπάθειες των γιατρών να τον επαναφέρουν στη ζωή.