Enimerotiko.gr
Πολιτική

Ανδρέας Παχατουρίδης: Ο δήμαρχος που εκλέγεται επί 17 χρόνια με ποσοστά ρεκόρ και το μεγάλο κοινωνικό του έργο

Ο Ανδρέας Παχατουρίδης επί 17 ολόκληρα χρόνια, λαμβάνει την αμέριστη αγάπη και συμπαράσταση των κατοίκων του Περιστερίου.  Θα μπορούσε κανείς να τον χαρακτηρίσει ως τον ”αιώνιο” δήμαρχο της Ελλάδας αφού εκλέγεται με ποσοστά ρεκόρ από το 2002.

Στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών στις 26 Μαΐου 2019 επικράτησε με ποσοστό 74,18% αποδεικνύοντας περίτρανα ότι όταν στο επίκεντρο των δράσεων είναι πάντα και απόλυτα ο πολίτης η ψήφος εμπιστοσύνης είναι αδιαμφισβήτητη.

Ανδρέας Παχατουρίδης : ”Υπάρχει η μοίρα της ζωής μου, που αποκλειστικά δείχνει και εμβρόντητα φωνάζει “ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ”.”

Η προσφυγική οικογένειά του εγκαταστάθηκε και συνδέθηκε με το Περιστέρι από το 1922, όταν ακόμα ήταν συνοικισμός των Αθηνών. Εύκολα κανείς αντιλαμβάνεται ότι η αγάπη του για το Περιστέρι έχει βαθιές ρίζες και οι δεσμοί είναι άρρηκτοι, μια σχέση καρμική.

Στη σκέψη, το μυαλό και την καρδιά του είναι πάντα ο πολίτης, φωτεινός φάρος στις δράσεις που υλοποιεί. Προσφέρει δωρεάν φρεσκομαγειρεμένο, ζεστό φαγητό σε όσους δεν μπορούν μέσω του προγράμματος «Καθήκον κατ’ οίκον». Στηρίζει τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από την Αθήνα και προέρχονται από άπορες, μονογονεϊκές και με χαμηλά εισοδήματα οικογένειες στέλνοντας κούτες με τρόφιμα και προϊόντα πρώτης ανάγκης μέσα από την κοινωνική δράση «Σε έχω έννοια».

Δείχνει τι σημαίνει η λέξη άνθρωπος στέκοντας δίπλα στις μητέρες με νεογέννητα με το πρόγραμμα «Από την πρώτη μέρα δίπλα τους».

Ανδρέας Παχατουρίδης : ”Ολόκληρη η ζωή μου, ορθάνοιχτη ομπρέλα, πάνω τους απλωμένη, τους σκεπάζει και τους συντροφεύει, κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό.”

Και συμπληρώνει ”Δεν υπάρχει δυνατότερο αίσθημα από εκείνο που σε δένει με τον συντοπίτη σου, πιο άρρηκτα και από γόρδιο δεσμό”, ο Ανδρέας Παχατουρίδης.

Ο Ανδρέας Παχατουρίδης ξέρει να μάχεται και όταν χρειάζεται να συγκρούεται. ”Όποτε χρειάστηκε, χτυπήσαμε στο μαχαίρι την γροθιά μας. Φωνάξαμε δυνατά. Διεκδικήσαμε. Πήγαμε κόντρα, ακόμη και αντισυμβατικά.” επισημαίνει.

Ανδρέας Παχατουρίδης: Ο άνθρωπος πίσω από τον δήμαρχο.

”Μπροστά, πλάι και πίσω από τον Δήμαρχο, υπάρχει και υπερισχύει ο άνθρωπος και μόνον. Πρέπει να είσαι, να νιώθεις και να συμπεριφέρεται αληθινά, ως άνθρωπος. Ποτέ πλασματικά. Πάνω σ’ αυτόν τον ρόλο, τον σπουδαιότερο ρόλο της ζωής, βασίζονται όλοι οι άλλοι.

Οποιονδήποτε διαφορετικό ρόλο κληθούμε να ενσαρκώσουμε μέσα στη ζωή, θα αποτύχουμε και δεν θα μπορέσουμε δεοντολογικά να ανταποκριθούμε, αν δεν είμαστε πρώτα απ’ όλα, εμείς οι ίδιοι, πραγματικοί άνθρωποι.

Στο πρόσωπό μου λοιπόν, βρίσκεται ο απλός, ο γνήσιος άνθρωπος και ο απόλυτα εξοικειωμένος με τερτίπια ουσίας, της ανθρώπινης ζωής. Και πάνω από τη δική μου κυρίως, βρίσκεται πάντοτε η ζωή των συνανθρώπων μου.

Από την πρώτη στιγμή, η κοινωνία μας μπροστά σε κάθε εντολή. Και ‘μεις πιστοί και απερίσπαστοι εντολοδόχοι, με απόλυτη επάρκεια, εγρήγορση και ετοιμότητα στο έργο της αυτοδιοικητικής μάχης και της ανεξάντλητης κοινωνικής προσφοράς. Με διαχρονικό αποδέκτη της, τον συνάνθρωπο.” επισημαίνει ο δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης.

Ανδρέας Παχατουρίδης : ”Όποτε χρειάστηκε, χτυπήσαμε στο μαχαίρι την γροθιά μας. Φωνάξαμε δυνατά. Διεκδικήσαμε. Πήγαμε κόντρα, ακόμη και αντισυμβατικά.”

”Πολλές ήταν οι στιγμές, δεν σας κρύβω, που σκέφτηκα να τα παρατήσω διότι τα συμπτώματα καταπόνησης στο σώμα μας, ήταν εμφανή και ορατά. Στην ψυχή μας όμως ποτέ. Της ψυχής μας και της κοινωνίας μας το πρόσταγμα, ήταν εκείνο το επιτακτικό, που ούτε για ένα λεπτό δεν μας άφησε περιθώριο υπαναχώρησης και απόδρασης.

Περάσαμε και αντέξαμε στα δύσκολα. Το κέντρο βάρους του οράματός μας, στα χρόνια της παρατεταμένης κρίσης, βεβαίως και έπεσε πάνω στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Και κατ’ εξοχήν μάλιστα των αδυνάμων. Προς τους οποίους, τα ραπίσματα της κρίσης ήταν ισχυρότερα και πιο οδυνηρά.

Με πλήρη ενεργοποίηση των μηχανισμών αλληλεγγύης, στηρίξαμε τα μέγιστα και κρατήσαμε όρθιους και ζωντανούς τους συνανθρώπους μας, δίνοντας υποχρεωτική προτεραιότητα στους ευπαθέστερους και τις ανάγκες τους.” επισημαίνει ο δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης.

Πάντα το πρόβλημα του πολίτη έμπαινε στο στόχαστρό μας και το κάναμε δικό μας. Με αυτήν την αντίληψη να μας διακατέχει, επινοήσαμε λύσεις και διόδους απεγκλωβισμού, από δυσχέρειες και προβληματικούς σκοπέλους, βγάζοντας τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα συμπολιτών και συνανθρώπων μας, στο ξέφωτο. Απλώνοντας άμεσα το χέρι μας, σε κάθε νεύμα κοινωνικής ανάγκης και δυσκολίας.” δηλώνει.

Ανδρέας Παχατουρίδης: ” Επιτυχία είναι η «φανέλα» μονίμως ιδρωμένη. Τα «μανίκια» πάντοτε σηκωμένα ψηλά. Τα «γκάζια» πατημένα δυνατά.”

”Ούτε μέρα, ούτε νύχτα, ούτε σχόλη, ούτε Κυριακή, σε προσωπική χρήση. Ο εαυτός μας νυχθημερόν και τις 365 ημέρες του χρόνου, στη διάθεση των πολιτών. Ένα με ‘κείνους, και προπαντός με την προαγωγή και αναβάθμιση της ζωής τους. Για τους δημότες, αισθάνομαι πιο συγγενής και από τον στενότερό τους συγγενή. Ολόκληρη η ζωή μου, ορθάνοιχτη ομπρέλα, πάνω τους απλωμένη, τους σκεπάζει και τους συντροφεύει, κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό.

Με την χωρίς όριο σκέψη, διορατικότητα και αγάπη μου, να τους κλείνουν βαθιά μέσα μου, να διαβάζουν και να αναλύουν όλους τους Περιστεριώτες, όπως και την ζωή τους.

Δεν υπάρχει δυνατότερο αίσθημα από εκείνο που σε δένει με τον συντοπίτη σου, πιο άρρηκτα και από γόρδιο δεσμό. Πιο διεισδυτικά και από την βαθύτερη εκμυστήρευση και εξομολόγηση.

Η συγκεκριμένη βιωματική διαδικασία και εμπειρία δεν μπαίνει ούτε σε λόγια, ούτε και σε περιγραφές. Είναι απλά και μοναδικά αυθεντική.” τονίζει μεταξύ άλλων ο Ανδρέας Παχατουρίδης .

Ανδρέας Παχατουρίδης : ”Δύναμή μου είναι η αφοπλιστική αγάπη που με κρατά αλληλένδετο με το Περιστέρι και όλους εκείνους που το αποτελούν. Εδώ είμαστε όλοι μαζί και ένας-ένας ξεχωριστά.

”Όταν χνώτα, χτυποκάρδια, λόγια, χαρές και λατρεμένες στιγμές ζωής, είναι όλα μοιρασμένα ανάμεσα στην κοινωνία της πόλης μου και σε μένα, δεν υπάρχει χιλιοστό για μετερίζι άλλο. Υπάρχει η μοίρα της ζωής μου, που αποκλειστικά δείχνει και εμβρόντητα φωνάζει «ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ».Υπάρχει ένας μονόδρομος, ο οποίος στο Περιστέρι οδηγεί και πουθενά αλλού.” συμπληρώνει στο τέλος.

Ανδρέας Παχατουρίδης : Το κοινωνικό του έργο

Με δικιά του πρωτοβουλία, στις νέες μητέρες μονογονεϊκών και ακραίας φτώχειας οικογενειών, παρέχονται όλα όσα χρειάζονται για να φροντίσουν τα νεογέννητα παιδιά τους. Μερικά από αυτά τα αγαθά είναι: βρεφικά κρεβατάκια, κούνιες, παιδικά καροτσάκια, βρεφικό γάλα, βρεφικές πάνες, βρεφικά λευκά είδη, μίξερ, αποχυμωτές κλπ.. Επιπλέον, πρέπει να προστεθούν ως κοινωνικές δράσεις τα Κοινωνικά Ιατρεία και Φαρμακεία, καθώς και το Κοινωνικό Φροντιστήριο. Πολύ σημαντικό έργο, επίσης, προσφέρουν οι κοινωνικές υπηρεσίες στα μοναχικά, τα ανήμπορα και με κινητικές ανάγκες άτομα.

Σε όσους φοιτητές σπουδάζουν μακριά από την Αθήνα και προέρχονται από άπορες οικογένειες, μονογονεϊκές ή με χαμηλά εισοδήματα, δίνεται μια κούτα με τρόφιμα και προϊόντα πρώτης ανάγκης. Η κούτα αυτή περιέχει λάδι, μακαρόνια, χυμούς φρούτων, αλλαντικά, γάλα, κονσέρβες, δημητριακά και όσπρια.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News