Enimerotiko.gr
Κύριες ειδήσεις Πολιτική

Διάγγελμα Μητσοτάκη: «Lockdown» για ανεμβολίαστους – Δεν θα μπαίνουν σε κλειστούς χώρους πέραν της εστίασης

Διάγγελμα Μητσοτάκη

Πριν από λίγη ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε διάγγελμα και στην ανακοίνωση νέων μέτρων, μετά την εκτίναξη των κρουσμάτων που παρατηρείται στη χώρα και την δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία.

Στο τηλεοπτικό μήνυμά του, ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων αναφέρε: «είναι καθοριστική η ενισχυτική δόση του εμβολίου. Όλοι οι μεγαλύτεροι πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση. Σχεδόν οι 9 στους 10 στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Πρόκειται λοιπόν για ”πανδημία ανεμβολίαστων”. Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα οι δομές υγείας κρατούνται με υπεράνθρωπες προσπάθειες. Σήμερα χρειαζόμαστε ενότητα και όχι εργαλειοποίηση του πόνου».

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Τι δήλωσε για τους ανεμβολίαστους

«Υπογράψαμε ένα συμβόλαιο τιμής, να μην ξανακλείσουμε… Συμπολίτες μου όλα τα κράτη προσαρμόζουν την στάση τους. Αυτήν την ευέλικτη πολιτική ακολουθούμε και εμείς…» δήλωσε ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική του τοποθέτηση.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα εξής μέτρα:

«Πρώτον, από την επόμενη Δευτέρα όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες. Ούτε και με την επίδειξη τεστ. Σε σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια, για παράδειγμα. Είναι μία άμεση ενέργεια προστασίας και, ασφαλώς, μία έμμεση προτροπή να εμβολιαστούν.

Όσον αφορά τις λειτουργίες στις εκκλησίες, επαναλαμβάνω ότι οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ. Αυτό, άλλωστε, προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου την οποία καλούνται τώρα να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η Πολιτεία.

Δεύτερον, το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες -επαναλαμβάνω, επτά μήνες- από την έκδοσή του. Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου. Και αυτό γιατί τα ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι, με τον καιρό, μειώνεται η άμυνα του εμβολίου.

Τρίτον, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο. Ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Βεβαίως, με ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους με παιδιά στο σχολείο.

Τέταρτον, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικά. Δεν υπάρχουν «κορόιδα» και «έξυπνοι» σε μία εθνική μάχη. Και σε αυτήν πρέπει να μπουν πιο αποφασιστικά όλοι, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους: το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί φορείς αλλά και οι επιμέρους επαγγελματικές ενώσεις.

Και πέμπτον, αλλά πρώτης σημασίας, ενισχύεται κι άλλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αξιοποιούνται, ήδη, ιδιωτικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών.

Σήμερα, μάλιστα, υπέγραψα και τη σχετική διάταξη. Ενώ γίνονται προσλήψεις στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή. Με αυτό το σχέδιο προχωρούμε στο επόμενο δίμηνο. Για να έχουμε φέτος καλύτερα Χριστούγεννα από πέρυσι. Και μέχρι τότε οι συνεχείς έλεγχοι, τα πολλά τεστ και τα μέτρα ατομικής προστασίας να σταθεροποιήσουν και να μειώσουν τα κρούσματα. Και οι εμβολιασμοί πρώτης και τρίτης δόσης, ιδίως στους άνω των 60, να μειώσουν τις νοσηλείες και τα θύματα».

«Πρόκειται για επιλογές ενθαρρυντικές και όχι κατασταλτικές» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. «Να ακούσετε τη φωνή της πραγματικότητας γύρω μας» πρόσθεσε και συμπλήρωσε «να γυρίσετε την πλάτη στο φόβο».

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News