Advertisement
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση MARC: Καλπάζει η ΝΔ – Μπροστά 13%, αυξάνει συνέχεια τα ποσοστά της – Κυρίαρχος Μητσοτάκης

10:15
Νίκη Μουλά

Δημοσκόπηση MARC, για λογαριασμό του ΑΝΤ1, μεγαλώνει την ψαλίδα ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, η οποία ψηφίστηκε προ ημερών στη Βουλή, αλλά καταψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τυγχάνει της θερμής αποδοχής της κοινής γνώμης.

Σύμφωνα με το γκάλοπ, το 75,2% των ερωτηθέντων κρίνει «θετικά» και «μάλλον θετικά» τη συμφωνία, ενώ μόλις 19,6% την αξιολογεί θετικά, με την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να την καταψηφίσει να εγκρίνεται μόλις από 25,9%, με μεγάλο ποσοστό ανήκει στους ψηφοφόρους του ΚΚΕ.

Advertisement

 

Το συγκεκριμένο στοιχείο φαίνεται ότι έχει «μετρήσει», προκειμένου η ΝΔ να προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 12,8 ποσοστιαίες μονάδες: Συγκεντρώνει το 34,8% έναντι 22% του ΣΥΡΙΖΑ.

Advertisement

 

Advertisement

Η διαφορά είναι ακόμη μεγαλύτερη στο δείκτη «εκτίμηση ψήφου», καθώς η ΝΔ φτάνει στο 41% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 27,5%, όπερ σημαίνει μία διαφορά στο 13,5%.

 

Το ΚΙΝΑΛ καταγράφει στην Πρόθεση Ψήφου 6,3% (στην εκτίμηση ψήφου φτάνει στο 8%), το ΚΚΕ είναι στο 5,6% (και φτάνει στο 6,5%), η Ελληνική Λύση στο 4,4% (πάει στο 5,5%) και το ΜΕΡΑ25 εντοπίζεται στο 2,7% με την εκτίμηση ψήφου να το ανεβάζει στο 3,5%.

Advertisement

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να προηγείται του Αλέξη Τσίπρα ως καταλληλότερος πρωθυπουργός, με μεγάλη διαφορά, αφού έχει ποσοστό 50,4% έναντι 28,2%.

 

Η κυβέρνηση φαίνεται να πήρε “τα πάνω της” μετά τις φθορές που κατέγραψε μετά τα όσα έγιναν τον Αύγουστο (πυρκαγιές, ανασχηματισμός) και σημειώνει άνοδο στην πρόθεση ψήφου από 34,4%, που ήταν στην αντίστοιχη μέτρηση στις 23 Σεπτεμβρίου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει από το 23% τότε στο 22% τώρα.

Advertisement

 

Δημοσκόπηση MARC δίνει μεγάλο προβάδισμα σε ΝΔ και Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία

 

Η επίδραση της ελληνογαλλικής συμφωνίας φαίνεται ότι είναι σημαντική, καθώς σε άλλους δείκτες η κυβέρνηση έχει μικτή εικόνα. Στην αξιολόγηση της κυβέρνησης έχει θετικές και μάλλον θετικές γνώμες από το 49,5%, ενώ οι αρνητικές και μάλλον αρνητικές είναι στο 49,8%.

 

Τον περασμένο Ιούνιο οι θετικές και μάλλον θετικές ήταν στο 55,2% και στις 23 Σεπτεμβρίου στο 46,9, όπερ σημαίνει ότι έχασε σε σχέση με πριν το καλοκαίρι, αλλά πλέον έχει σταματήσει η φθορά και ανακτά ξανά δυνάμεις, σύμφωνα με δημοσκόπηση MARC.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να δέχεται σημαντικά μεγάλη απόρριψη στο αντιπολιτευτικό του έργο, με το οποίο συμφωνεί το 21,7%, ενώ το κρίνει αρνητικά το 76,6%.

 

Σχετικά με το θέμα διαγραφής του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, το 76,8% θεωρεί ότι ορθά έγινε αυτή η επιλογή, με το 11,5% να θεωρεί λάθος που διαγράφηκε ο νεαρός βουλευτής. Στους ψηφοφόρους της ΝΔ το 15% θεωρεί ότι ήταν λάθος που έγινε η διαγραφή ενώ ένα 14% δεν απαντά, αποφεύγοντας να πάρει θέση με όποια ερμηνεία μπορεί να δοθεί σε αυτή τη στάση.

 

Εξάλλου, το 62% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ορθά δόθηκαν περισσότερες ελευθερίες στους εμβολιασμένους, ενώ λάθος κρίνει τις σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις το 34%. Με τις ελευθερίες αυτές διαφωνεί πάντως το 27,7% των εμβολιασμένων, ενώ συμφωνεί το 22,9% των ανεμβολίαστων.

 

Τέλος, ως μεγαλύτερο πρόβλημα κρίνεται η πανδημία, ακολουθεί η ακρίβεια και μετά είναι η οικονομία γενικά, τα ελληνοτουρκικά και το μεταναστευτικό.

 

TAGS:
Advertisement