gianis-varoyfakis-eimaste-yper-tis-oloklirotikis-katargisis-tis-stratiotikis-thiteias-21407
12:36

Γιάνης Βαρουφάκης: «Είμαστε υπέρ της ολοκληρωτικής κατάργησης της στρατιωτικής θητείας»

12:36
Νίκη Μουλά

Ο Γιάνης Βαρουφάκης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της ΔΕΘ – Helexpo και άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, ενώ απάντησε σε πολλά ερωτήματα της επικαιρότητας, όπως τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα εξοπλιστικά, τον κορονοϊό, την έκθεση Πισσαρίδη και τα κόκκινα δάνεια.

Σημειώνεται ότι χθες το απόγευμα ο γραμματέας και πρόεδρος του ΜέΡΑ25 ανέλυσε διεξοδικά από το συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» το «Τρισδιάστατο Αναπτυξιακό Σχέδιο» του κόμματός του για την Ελλάδα του 2025.

Advertisement

Γιάνης Βαρουφάκης: Είναι απαραίτητη η λελογισμένη αύξηση των δαπανών στις Ένοπλες Δυνάμεις

Advertisement

Ο κ. Βαρουφάκης απαντώντας σε ερώτημα του iefimerida.gr αναφορικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ για τα εξοπλιστικά, τόνισε ότι είναι απαραίτητη η λελογισμένη αύξηση των δαπανών των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να αναβαθμιστούν τα οπλικά συστήματα της χώρας.

Advertisement

Ωστόσο, όπως σημείωσε η προσπάθεια ανταγωνισμού των τουρκικών εξοπλιστικών δαπανών του Ερντογάν μόνο σε θερμό επεισόδιο μπορεί να οδηγήσει από το οποίο ηττημένη θα βγει τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία.

Advertisement

Γιάνης Βαρουφάκης: «Είμαστε υπέρ της κατάργησης της θητείας ολοκληρωτικά»

«Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε μια τεράστια αγορά δίχως να μας πει πόσο κοστίζει, και πού θα βρούμε τα χρήματα», σημείωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ενώ απαντώντας στο ερώτημα σχετικά με την υποχρεωτική στράτευση από τα 18 έτη, τόνισε ότι η θέση του ΜέΡΑ 25 είναι ξεκάθαρη. «Είμαστε υπέρ της κατάργησης της θητείας ολοκληρωτικά», είπε.

Γιάνης Βαρουφάκης: Η θητεία είναι το άλλοθι των κυβερνήσεων που δεν είναι σοβαρές στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων

Advertisement

«Η θητεία δεν αυξάνει το ετοιμοπόλεμο του στρατού γι’ αυτό και έχει καταργηθεί παντού πέραν της Τουρκίας. Δεν είναι δυνατή η Τουρκία επειδή έχει φαντάρους. Δεν είναι λιγότερο δυνατές οι Ηνωμένες Πολιτείες επειδή κατάργησαν εδώ και δεκαετίες τη θητεία.

Αυτό που εμείς θεωρούμε ότι είναι σωστό, είναι ότι όλη η χρηματοδότηση που πηγαίνει από τον Έλληνα φορολογούμενο στις Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να πηγαίνει σε επαγγελματίες. Το εάν θέλουμε να δημιουργήσουμε τη δυνατότητα σε άνδρες και γυναίκες να κατατάσσονται στον στρατό εθελοντικά αυτό είναι μια άλλη υπόθεση. Η θητεία είναι το άλλοθι των κυβερνήσεων που δεν είναι σοβαρές στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Γιάνης Βαρουφάκης: Σύγκληση Διεθνούς Περιφερειακής Διάσκεψης με όλες τις χώρες που βρέχονται από την Μεσόγειο

Μιλώντας γενικότερα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις εξήγησε ότι ούτε ο κατευνασμός, ούτε οι εντάσεις αποτελούν λύση. «Η λύση είναι ειρηνευτική διαδικασία που σημαίνει διάλογος. Ο χι όμως διμερής διάλογος με την Τουρκία καθώς θα οδηγήσει σε αδιέξοδο και μετέπειτα σε θερμό επεισόδιο που δεν ξέρουμε πως θα καταλήξει», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης, ενώ επανέλαβε για μια ακόμη φορά την θέση του κόμματός του για την σύγκληση Διεθνούς Περιφερειακής Διάσκεψης με όλες τις χώρες που βρέχονται από την Μεσόγειο.

Γιάνης Βαρουφάκης: Υπάρχει μια αναντιστοιχία μεταξύ των μελών της Επιτροπής Πισσαρίδη σε σχέση με την ποιότητα της έκθεσης

Αναφορικά με την έκθεση Πισσαρίδη, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 υπογράμμισε ότι δεν αναφέρεται πουθενά η λέξη μνημόνιο, το ό,τι το ελληνικό δημόσιο χρεοκόπησε το 2010 και το γεγονός ότι για μια δεκαετία είχαμε αρνητικές επενδύσεις. «Πώς μια έκθεση που θέλει να δώσει νέα πνοή δεν λαμβάνει υπόψιν τι έγινε τα προηγούμενα δέκα χρόνια στη χώρα;», διερωτήθηκε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε ότι «υπάρχει μια αναντιστοιχία μεταξύ των μελών της Επιτροπής Πισσαρίδη σε σχέση με την ποιότητα της έκθεσης».

Γιάνης Βαρουφάκης: Ίδρυση Εθνικής Εταιρείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Εξυγίανσης των Τραπεζών και Προστασίας Δανειοληπτών

Επιπροσθέτως, ο κ. Βαρουφάκης εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του για το σχέδιο «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια, ενώ επιτέθηκε στην κυβέρνηση για το πρόγραμμα δεύτερης ευκαιρίας «Γέφυρα» για την επιδότηση δανείου κατοικίας.

Μεταξύ άλλων,  πρότεινε την κατάργηση του «Ηρακλή» και την ίδρυση στη θέση του μιας Εθνικής Εταιρείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Εξυγίανσης των Τραπεζών, και Προστασίας Δανειοληπτών, με την επωνυμία «Οδυσσέας».

Γιάνης Βαρουφάκης: Καμία προετοιμασία για την ασφαλή επιστροφή μαθητών και καθηγητών στις σχολικές αίθουσες

Όσον αφορά την πανδημία του κορονοϊού, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 αναγνώρισε στην κυβέρνηση τα έγκαιρα μέτρα που έλαβε, ωστόσο, εξαπέλυσε «πυρά» για το άνοιγμα των σχολείων, αφού όπως είπε το κυβερνητικό επιτελείο εξάντλησε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, δίχως να κάνει καμία προετοιμασία για την ασφαλή επιστροφή μαθητών και καθηγητών στις σχολικές αίθουσες.