Enimerotiko.gr
Πολιτική

Κώστας Τασούλας: Η πρώτη αλλαγή που θα φέρει στη βουλή. Απαγόρευση που θα δυσαρεστήσει τους βουλευτές

Κώστας Τασούλας: Αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου, θέλει να φέρει ο Κώστας Τασούλας. Ο νέος Πρόεδρος του Σώματος θέλει να επαναφέρει όσα γράφει το άρθρο 66 παράγραφος 6, το οποίο δεν ακολουθεί κανείς. Δηλαδή, απαγορεύεται να έχουν χειρόγραφες σημειώσεις οι βουλευτές, που δίνουν ομιλία στο βήμα.

Κώστας Τασούλας: Επαναφορά της Απαγόρευσης των χειρόγραφων σημειώσεων στο βήμα

Αν εφαρμοστεί στην πράξη αυτό που σκέφτεται ο Γιαννιώτης πολιτικός, θα αλλάξει εντελώς το ύφος των συνεδριάσεων.

Υπάρχει μια διάταξη στον Κανονισμό της Βουλής, την οποία πρακτικά δεν τη θυμάται κανείς. Σύμφωνα με διάταξη, οι εκπρόσωποι του έθνους, όταν ανεβαίνουν στο βήμα, απαγορεύεται να έχουν μπροστά τους χειρόγραφο κείμενο. Θα πρέπει να μιλάνε εξ’ ολοκλήρου από στήθους.

Κώστας Τασούλας: Τι λέει το άρθρο 66

Εξαίρεση στον κανόνα αποτελούν μονάχα κάποιες πολύ ειδικές περιπτώσεις. Για παράδειγμα οι συνεδριάσεις του Προϋπολογισμού, όπου ο βουλευτής είναι πολύ πιθανό να μιλήσει για μια σειρά από οικονομικά στοιχεία, τα οποία φυσικά δεν μπορεί να θυμάται απ’ έξω.

Πρόκειται για το άρθρο 66 παράγραφος 6 του Κανονισμού, ο οποίος αναφέρει επί λέξει: «Οι γραπτοί λόγοι δεν επιτρέπονται, εκτός αν πρόκειται για προγραμματικές ή άλλες δηλώσεις της Κυβέρνησης, τις απαντήσεις σ’ αυτές και τις πρωτολογίες εισηγητών, ειδικών αγορητών, των αρμόδιων Υπουργών και των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ή των αναπληρωτών τους στη συζήτηση επί της αρχής νομοσχεδίου ή πρότασης νόμου. Επιτρέπεται όμως η χρήση σημειώσεων για υπόμνηση ή επισήμανση ειδικών θεμάτων και ιδίως στις συζητήσεις για τον προϋπολογισμό».

Σήμερα, δεν υπάρχει κανένας και καμία, που να τηρεί τη συγκεκριμένη διάταξη (ακόμη και η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου που κατά τ’ άλλα τηρούσε κατά γράμμα τον Κανονισμό). Όπως θα έχετε ίσως παρατηρήσει, σχεδόν όλα τα μέλη της Βουλής, μιλούν έχοντας μπροστά τους σημειώσεις, με εξαίρεση αυτούς που διαθέτουν ρητορικές ικανότητες. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούσε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος δεν βρίσκεται στη σημερινή σύνθεση της εθνικής αντιπροσωπείας.

Κώστας Τασούλας: Θέλει επιτέλους να μπει τάξη σε αυτό το ζήτημα

Δεν θα επιτρέπεται στους βουλευτές να ανεβαίνουν με τα χαρτιά τους. Πόσο εύκολα θα τους πείσει να το τηρήσουν είναι άγνωστο. Μένει μόνο να αποδειχθεί στην πράξη.Εάν τυχόν ενεργοποιηθεί το άρθρο 66, η πλειοψηφία των εθνοπατέρων και των εθνομητέρων θα αναγκαστεί να ολοκληρώνει την ομιλία πολύ πιο γρήγορα, αφού δεν θα είναι «αναγκασμένοι» να διαβάζουν όλα όσα έχουν γράψει ή τους έχουν γράψει οι επιστημονικοί συνεργάτες.

Θα υπάρχουν μάλιστα και άτομα που θα διστάζουν ακόμη και να ανέβουν στο βήμα. Στο παρελθόν, υπήρχαν περιπτώσεις, όπως αυτή ενός γνωστού αθλητή και άσημου βουλευτή, που εκλεγόταν στο λεκανοπέδιο. Ο συγκεκριμένος, δεν μπορούσε ούτε καν να διαβάσει σωστά το κείμενο που του είχαν φτιάξει οι συνεργάτες του.

Διαβάστε Επίσης:

Δούλεψε κι εσύ στον Καρέλια – Νέες θέσεις εργασίας στη μεγαλύτερη Ελληνική Kαπνοβιομηχανία

Faceapp: Η νέα μανία που δείχνει πως θα είμαστε γέροι μάζεψε προσωπικά στοιχεία 150 εκατομμυρίων χρηστών

Σύνδρομο Cushing: Αύξηση βάρους, εύκολη κόπωση, υπέρταση και αγχώδεις διαταραχές

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News