metro-elegchomenis-eisodoy-poia-ta-schedia-tis-kyvernisis-amp-8211-oyte-gia-kafe-choris-emvolio-51707
12:29

Μέτρο ελεγχόμενης εισόδου: Ποια τα σχέδια της κυβέρνησης – Ούτε για καφέ χωρίς εμβόλιο

12:29
Newsroom

Μέτρο ελεγχόμενης εισόδου: Ποια είναι τα νέα σχέδια της Ελληνικής κυβέρνησης – Ούτε καφέ, χωρίς να έχει γίνει το εμβόλιο.

Μέτρο ελεγχόμενης εισόδου: Λεπτομέρειες για το νέο ψήφισμα στη Βουλή

Σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και τους κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας είναι αποφασισμένη να επιβάλει η κυβέρνηση το μέτρο της ελεγχόμενης εισόδου που ψηφίστηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Βουλή για τις εκπαιδευτικές μονάδες.

Advertisement

Παράλληλα θα δοθεί το ίδιο δικαίωμα στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Δηλαδή, να ζητούν τόσο από εργαζομένους όσο και από το κοινό (πελάτες, προμηθευτές κ.λπ.) που θέλουν να εισέλθουν στον χώρο τους να επιδεικνύουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης από τον κορωνοϊό είτε αξιόπιστο αρνητικό τεστ.

Μπορεί στην παρούσα φάση το κυβερνητικό επιτελείο να απέφυγε να επεκτείνει το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες. Δηλαδή, πέραν των εργαζομένων σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και των υγειονομικών. Ωστόσο, στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου επεξεργάζονται πολλά εναλλακτικά σχέδια για την αύξηση της συμμετοχής του ελληνικού πληθυσμού στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Advertisement

Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης

Γνώμονας, άλλωστε, για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης είναι η ειλημμένη απόφαση ότι η χώρα δεν θα ξανακλείσει. Για να συμβεί αυτό πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό ο αριθμός των ανεμβολίαστων Ελλήνων.

Advertisement

Προς την κατεύθυνση αυτή, το αμέσως προσεχές διάστημα, ενδεχομένως και πριν από τον Δεκαπενταύγουστο, θα ενταθεί το πλέγμα των περιορισμών, από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Με αυτούς θα έρχονται αντιμέτωποι όσοι επιμένουν να μην εμβολιάζονται.

Ποιος ο βασικός περιορισμός

Σε αυτή τη φάση, ο βασικός περιορισμός είναι η υποχρέωση να υποβάλλονται τακτικά σε διαγνωστικά τεστ. Αυτά θα είναι μοριακά ή rapid και όχι self tests.

Η μεγάλη διαφορά, όμως, είναι ότι τα έξοδα για τα συγκεκριμένα τεστ θα βαρύνουν τους ίδιους τους ανεμβολίαστους πολίτες, Αυτοί για να διεκπεραιώσουν μια σειρά από δραστηριότητες ή συναλλαγές θα χρειάζεται να υποβάλλονται σε έλεγχο τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Σε επόμενη φάση εξετάζεται το ενδεχόμενο να μετατραπούν οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας (εστιατόρια και μπαρ) αποκλειστικά σε COVID-free. Έτσι, ώστε να εισέρχονται εκεί μόνο εμβολιασμένοι.

Advertisement

Μέτρο ελεγχόμενης εισόδου: Τέρμα τo δωρεάν τεστ

«Από τη στιγμή που η Πολιτεία έχει εξασφαλίσει τον δωρεάν εμβολιασμό για όλους τους πολίτες, και μάλιστα με επιλογή για τον καθέναν του εμβολίου της αρεσκείας του, αίρεται η υποχρέωση του κράτους για δωρεάν διαγνωστικό έλεγχο», επισημαίνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

«Όποιος δεν θέλει να εμβολιαστεί, θα μείνει σπίτι του για να προστατεύσει το κοινωνικό σύνολο. Εναλλακτικά, θα πληρώνει το τίμημα που αντιστοιχεί στην οικονομική επιβάρυνσή του με τα έξοδα για τα τεστ στα οποία θα υποβάλλεται». Τις επόμενες ημέρες θα αποφασιστεί αν οι επί πληρωμή διαγνωστικοί έλεγχοι των εκπαιδευτικών θα ξεκινήσουν με τη νέα σχολική χρονιά.

Στην κυβερνητική ηγεσία ευελπιστούν ότι η πίεση που θα ασκηθεί με μέτρα αυτού του είδους θα αυξήσει την προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα. Συγκεκριμένα, μιας κρίσιμης μάζας πολιτών που διακατέχονται ακόμη και από διχασμό και ανασφάλεια. Τις προηγούμενες ημέρες η χώρα μας έσπασε διαδοχικά το φράγμα των 10 εκατομμυρίων εμβολιασμών. Επίσης, έσπασε και το φράγμα των 5 εκατομμυρίων πλήρως εμβολιασμένων πολιτών.

Μέτρο ελεγχόμενης εισόδου: Εμβολιασμένο το 62% των ενηλίκων

Από τους υπολογισμούς που γίνονται, μάλιστα, με βάση και τα κλεισμένα ραντεβού -ο ρυθμός τους μειώνεται ίσως και λόγω των θερινών διακοπών που έχουν ξεκινήσει- έχει εμβολιαστεί το 62% των ενήλικων Ελλήνων.

Advertisement

Υπό άλλες συνθήκες και αν υπολογιστεί και ο αριθμός όσων έχουν ήδη νοσήσει και φτάνουν περίπου στο 5% του συνολικού πληθυσμού, το επίπεδο αυτό θα ήταν πολύ κοντά στον στόχο για τη δημιουργία τείχους ανοσίας. Με δεδομένη, όμως, την υψηλή ταχύτητα μετάδοσης που παρουσιάζουν τα νέα στελέχη του ιού και κυρίως η μετάλλαξη «Δέλτα», ο πήχυς για την επίτευξη της ανοσίας έχει ανέβει αρκετά ψηλότερα.

Δεν είναι, εξάλλου, λίγοι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που ενστερνίζονται τις απόψεις επιστημόνων. Αυτοί επιμένουν ότι η φόρα της πανδημίας είναι τέτοια που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι «σε κάποια φάση της ζωής μας όλοι θα νοσήσουμε από τον κορωνοϊό». Το ζητούμενο, σημειώνουν οι ίδιοι, είναι «όταν συναντηθούμε με τον ιό να είμαστε εμβολιασμένοι».

Όπως εξηγούν, η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι χώρες με υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση τη Βρετανία, παρουσιάζουν κατακόρυφη πτώση στις βαριές νοσήσεις και τις απώλειες ανθρώπινων ζωών. Αντίστοιχη, εξάλλου, είναι και η εικόνα στη χώρα μας όπου, παρά τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, η πίεση στο ΕΣΥ είναι δυσανάλογα μικρή συγκριτικά με άλλες περιόδους που το ποσοστό των εμβολιασμένων ήταν μικρότερο.

Μέτρο ελεγχόμενης εισόδου: Τα τοπικά περιοριστικά μέτρα

Το κουμπί των τοπικών περιοριστικών μέτρων, χωρίς δισταγμό, ετοιμάζεται να πατήσει η κυβέρνηση. Αυτό θα γίνει, σε περίπτωση που τα υγειονομικά δεδομένα επιδεινωθούν δραματικά. Συγκεκριμένα, στις περιοχές που έχουν τεθεί σε υψηλή επιδημιολογική επιτήρηση το επόμενο δεκαήμερο.

Η αποφασιστικότητα του κυβερνητικού επιτελείου να προχωρήσει σε νέα μέτρα αποτυπώνεται ευκρινώς στη δραματική έκκληση που απηύθυνε στα τέλη της εβδομάδας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Ο ίδιος έδειξε στον χάρτη τις υποψήφιες για lockdown περιοχές.

μέτρο ελεγχόμενης εισόδου

Μύκονος και την Ιος, απέχουν οριακά ένα βήμα από τα νέα μέτρα. Όμως, αυξημένες πιθανότητες να επιβληθούν νέοι περιορισμοί εμφανίζουν ακόμη η Ζάκυνθος, η Τήνος, η Λευκάδα, η Σαντορίνη, η Πάρος και η Ρόδος. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξίσου πιθανό τις τελευταίες ώρες είναι το τοπικό lockdown και για κάποιες άλλες περιοχές. Συγκεκριμένα,  αυτές που εισήλθαν μόλις στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί). Δηλαδή, τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κοζάνης, Φλώρινας, Βοιωτίας και Εύβοιας. Επίσης, τις Περιφερειακές Ενότητες Μεσσηνίας και Τήνου, όπως και τους δήμους Σπετσών, Παξών και Χίου.

Μέτρο ελεγχόμενης εισόδου: Οι 18 εστίες ανάφλεξης

Με 18 πλέον προβληματικές περιοχές στον χάρτη της χώρας, κριτήριο για την ενεργοποίηση του νέου πακέτου μέτρων αποτελεί ο απόλυτος αριθμός των νοσηλειών ανά νησί ή ηπειρωτική περιοχή, δείκτης ο οποίος κατευθύνει τις όποιες αποφάσεις των ειδικών, σε συνάρτηση με την αναλογία μόνιμων κατοίκων και τουριστών.

Για παράδειγμα, μπορεί τελικά η Μύκονος, που διαθέτει περίπου 8.000 μόνιμους κατοίκους και πάνω από 100.000 επισκέπτες μεσοσταθμικά αυτή την περίοδο, να υπερβεί τον σκόπελο ενός νέου (δεύτερου) lockdown αν οι νοσηλείες στο νησί παραμείνουν σε ανεκτά επίπεδα.

Στον αντίποδα, δεν αποκλείεται οι νέοι περιορισμοί να επιβληθούν σε προορισμούς με λιγότερο νεανικό κοινό, αλλά μεγαλύτερη ροή ασθενών στις τοπικές δομές υγείας ή σε σημεία με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του γενικού πληθυσμού, όπου είναι πιο εύκολο να μεταδοθεί ο ιός σε ευάλωτες ηλικίες.

Για τον λόγο αυτό ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κάλεσε για άλλη μία φορά αυτή την εβδομάδα όλους τους πολίτες 50-55 ετών και άνω «να πάνε τώρα το καλοκαίρι να εμβολιαστούν», προτού φτάσει ο Δεκαπενταύγουστος και πολλαπλασιαστεί η ενδοοικογενειακή διασπορά.

Μέχρι τότε, το αν και πόσες περιοχές τεθούν τελικά σε καθεστώς νέων περιορισμών θα κριθεί ακόμη από τον μέσο όρο ηλικίας των κρουσμάτων στην Ελλάδα (σε αυτή τη φάση είναι τα 25 έτη). Επίσης, θα κριθεί και από το ποσοστό των ανεμβολίαστων. Αυτό, διότι οι εμβολιασμένοι πολίτες αποκρούουν προσώρας το πρώτο κύμα πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ, κυρίως στις νησιωτικές περιοχές.

Μέτρο ελεγχόμενης εισόδου: Επιστροφή (;) της μάσκας παντού

Αν όμως η ασπίδα του εμβολιασμού λυγίζει, ιδίως στα δημοφιλή ελληνικά τουριστικά θέρετρα, τα νέα μέτρα είναι θέμα χρόνου να επιβληθούν. Εστιασμένα όχι αναγκαστικά στη διασκέδαση (όπως καθολική απαγόρευση μουσικής ή απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα). Επίσης, με επέκταση σε νέα πεδία και κυρίως σε σημεία με έντονο συνωστισμό. Στα σημεία αυτά, άλλωστε, «η μάσκα δεν έφυγε ποτέ», σχολιάζουν με νόημα κυβερνητικοί παράγοντες. Επίσης, υπενθυμίζουν ότι στις ΗΠΑ οι μάσκες επανήλθαν (αφού καταργήθηκαν για λίγο) στους κλειστούς χώρους, σε περιοχές υψηλού κινδύνου. Αυτό έγινε ακόμη και για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες.

Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι υπάρχει «ακόμη λίγος χρόνος». Δηλαδή, τουλάχιστον άλλη μία εβδομάδα πριν από τη μεγάλη έξοδο του Δεκαπενταύγουστου. Στόχος είναι να εμβολιαστούν και οι τελευταίοι εκδρομείς από τα αστικά κέντρα.

Επενδύοντας σε αυτό το διάστημα, «Εσείς που δεν έχετε ακόμα εμβολιαστεί, σπεύστε να εμβολιαστείτε. Προστατεύετε πάνω απ’ όλα τους εαυτούς σας, τις οικογένειές σας. Επίσης, συνεισφέρετε και στη μεγάλη εθνική προσπάθεια. Σε αυτή που κάνουμε να τελειώσει επιτέλους ο εφιάλτης της πανδημίας», δήλωσε από το Ρέθυμνο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό έγινε, προκειμένου η εμβολιαστική κάλυψη να φτάσει στο υψηλότερο δυνατό σημείο πριν από τον Δεκαπενταύγουστο.

Και αυτό γιατί «τα δύσκολα είναι μετά». Δηλαδή, με την επιστροφή της κύριας μάζας των αδειούχων του Αυγούστου στην ηπειρωτική Ελλάδα. Μάλιστα, τα αρμόδια κυβερνητικά χαρτοφυλάκια προετοιμάζονται πυρετωδώς για όλα τα πιθανά σενάρια.