Enimerotiko.gr
Πολιτική

Μητσοτάκης: Επίδομα 2.000€ για κάθε νέο παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα – Όλες οι φοροελαφρύνσεις που ανακοίνωσε

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη που παρέδωσε χθες στη Δεθ, μπροστά σε πλήθος κόσμου, μίλησε για τα νέα μέτρα. Επιπλέον, μίλησε για τα σχέδια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

”Δύο μήνες μετά τις εκλογές, η χώρα έχει γυρίσει σελίδα.”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι πολίτες στις 7 Ιουλίου, από την απογοήτευση πέρασαν στη θετική έκπληξη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: ”Αχνοφέγγει η ελπίδα. Επιστρέφει η εθνική αυτοπεποίθηση ότι ενωμένοι μπορούμε να χτίσουμε την Ελλάδα που αξίζουμε”.

Οι φοροελαφρύνσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός περιλαμβάνουν από τη διατήρηση του αφορολόγητου και το πρόσθετο αφορολόγητο για κάθε παιδί, μέχρι μείωση φορολογικών συντελεστών.

Χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: ”Στην Οικονομία, πρώτο μας μέλημα ήταν να ανασάνουν όλοι οι Έλληνες, παντού στη χώρα. Γι’ αυτό και ψηφίσαμε, νωρίτερα από ό,τι είχα εξαγγείλει πέρυσι από αυτό εδώ το βήμα, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Ώστε τα εκκαθαριστικά όλων να είναι από φέτος -και όχι από το 2020, κατά μέσο όρο 22% χαμηλότερα. Κάτι που νομίζω ότι το έχουν διαπιστώσει, πια, όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε πόλεις και χωριά. Εντοπίστηκαν και «πάγωσαν» οι προκλητικές συντάξεις για λίγους. Όμως με το νέο βελτιωμένο σύστημα των 120 δόσεων για φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές, ανακουφίζονται εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με μικρότερο επιτόκιο, ελάχιστη καταβολή και χωρίς την απειλή κατασχέσεων. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα λειτουργεί από προχθές. Και καλώ όσους έχουν χρέη να ενταχθούν σε αυτήν τη ρύθμιση. Διότι είναι η τελευταία. Δεν θα υπάρξει άλλη», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπλήρωσε: ”Ξεμπλοκάρονται επενδύσεις που βάλτωναν για καιρό στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και της πολιτικής αδιαφορίας. Προωθούνται άμεσα οι αποκρατικοποιήσεις σε ΔΕΠΑ, Ελληνικά Πετρέλαια και Αεροδρόμιο Αθηνών. Για το τελευταίο, είναι ζήτημα ημερών να ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης του 30% που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο. Μπήκε μπροστά το σχέδιο ανάταξης της ΔΕΗ. Και μην ξεχνάμε πως, ύστερα από τέσσερα ολόκληρα χρόνια, τελειώσαμε οριστικά με τα capital controls!”.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ποια τα νέα μέτρα που αφορούν όλους τους γονείς της χώρας.

Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως θα εφαρμοστεί και το πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, με παράλληλη διατήρηση του αφορολόγητου στα σημερινά επίπεδα και την καθιέρωση του κατώτατου φορολογικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα στο 9% (σ.σ.: για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ).

Επίσης, εντός του 2020 θα ξεκινήσει η καταβολή του επιδόματος 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί που γεννιέται και θα εφαρμοστεί η μείωση του ΦΠΑ στο 13% για βρεφικά είδη, παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου και κράνη, όπως επίσης και του επιδόματος των 180 ευρώ για κάθε παιδί σε παιδικό σταθμό. Σύμφωνα με την δήλωση του πρωθυπουργού.

Κατά τον ίδιο τρόπο, θα μονιμοποιηθεί το «έκτακτο επίδομα συνταξιούχων», όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφεύγοντας τον όρο «13η σύνταξη», αλλά ανακοίνωσε πως πλέον θα καταβάλλεται στα τέλη του έτους – το επόμενο, δηλαδή, θα καταβληθεί στα τέλη του 2020 κι όχι του 2019.

Κυριάκος Μητσοτάκης: ” Τέλος η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος.”

Επίσης, θα καταργηθούν οριστικά η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως αυτό μπορεί να συμβεί όχι νωρίτερα από το 2021, συνδέοντάς το εμμέσως πλην σαφώς με τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ένα θέμα που απέφυγε ν’ αναλύσει ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, εστιάζοντας αποκλειστικά στη στοχοθεσία της κυβέρνησης και το πρόγραμμα δράσης της για τους επόμενους μήνες.

Στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή προς ψήφιση το αργότερο έως τον Οκτώβριο θα περιλαμβάνονται, επίσης, οι παρεμβάσεις στον εταιρικό φόρο (24% εφέτος και 20% για τα κέρδη του 2020 από 28% που είναι σήμερα), στο φόρο μερισμάτων (5% από 10%), αλλά και τα φορολογικά κίνητρα για την οικοδομική δραστηριότητα (πλήρης απαλλαγή ΦΠΑ, έκπτωση φόρου για ανακαίνιση κατοικιών ή ενεργειακή αναβάθμιση κτλ.) και την αγορά ακινήτων (π.χ. «πάγωμα» φόρου υπεραξίας)., συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

”Απευθείας σε κλινικές τα ογκολογικά φάρμακα.”

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην απευθείας χορήγηση των ογκολογικών φαρμάκων σε κλινικές. «Έτσι, οι καρκινοπαθείς ασθενείς που κάνουν εκεί τις θεραπείες τους δεν ταλαιπωρούνται, πλέον, στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ. Και σε λίγο, τα ακριβά αυτά φάρμακα θα φτάνουν στο σπίτι ή σε κοντινά φαρμακεία χωρίς κόστος για τον πολίτη», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: ”Η Ελλάδα μας θα γίνει ένα ψηφιακό Κράτος.”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε, επίσης, ιδιαίτερα στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, προαναγγέλλοντας μεταξύ άλλων πως θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες, οι οποίες θα περιλαμβάνουν την ψηφιακή υπογραφή κι έτσι οι πολίτες θα έχουν ηλεκτρονική πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες ανά πάσα στιγμή.

Επίσης, έως το καλοκαίρι του 2020 το 1/3 των συντάξεων θα εκδίδεται ηλεκτρονικά και το 90% έως τον Ιούνιο του 2021, ενώ σε ό,τι αφορά δε τις θεσμικές αλλαγές, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να φέρει άμεσα στη Βουλή τη διάταξη για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και την καθιέρωση επιστολικής ψήφου.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο λοιπόν, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς και, όπως πρόσθεσε, το βήμα της ΔΕΘ γίνεται έτσι ”Βήμα 12μηνου προγραμματισμού, μεσοπρόθεσμων κατευθύνσεων και δημοκρατικής λογοδοσίας”.

Κυριάκος Μητσοτάκης: ”Η Ελλάδα δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Είναι μια χώρα με αυτοπεποίθηση.”

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην αλλαγή του κλίματος, όπως αποτυπώθηκε και στις επαφές του με Ευρωπαίους ηγέτες. ”Η Ελλάδα δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Είναι μια χώρα με αυτοπεποίθηση, που συμμετέχει ενεργά στα ευρωπαϊκά δρώμενα. Που δεν μιλά μόνο για τα δικά της προβλήματα, αλλά αναζητεί κοινές λύσεις στις μεγάλες προκλήσεις της ηπείρου μας. Από την κλιματική αλλαγή και την τεχνολογική επανάσταση μέχρι το προσφυγικό και τις ευκαιρίες της κοινής αμυντικής πολιτικής.Ούτε νταούλια ούτε ζουρνάδες. Μόνο σκληρή δουλειά, σοβαρότητα, καλή προετοιμασία και έμφαση στο αποτέλεσμα. Δεν μας αξίζει τίποτε λιγότερο.”, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Μαρέβα Μητσοτάκη, στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο. Στις πρώτες σειρές βρίσκονταν μέλη του υπουργικού συμβουλίου, εκπρόσωποι των τοπικών φορέων, αλλά και οι πρώην πρωθυπουργοί, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς. Η τελετή εγκαινίων τελέστηκε υπό τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Άνθιμο.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News