mitsotakis-i-oikonomia-paei-kala-den-yparchei-logos-gia-ekloges-tha-exantlisoyme-tin-4etia-26887
10:08

Μητσοτάκης: «Η οικονομία πάει καλά. Δεν υπάρχει λόγος για εκλογές, θα εξαντλήσουμε την 4ετία»

10:08
Νίκη Μουλά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέψευσε ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, θέλοντας να δώσει τέλος στα σενάρια που άνοιξαν μετά τη ΔΕΘ.

Με αφορμή την παρουσίαση από το επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών του προσχεδίου του Προϋπολογισμού του 2022, ο πρωθυπουργός επέμεινε στα “κίνητρα για την ενίσχυση, τη συνένωση, τη μεγέθυνση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων”, εκτίμησε ότι υπάρχουν θετικές προοπτικές για την οικονομία την επόμενη διετία και πρόσθεσε “αυτή και μόνο η ατζέντα προοπτικής νομίζω ότι απαντά και στους ψευτολεονταρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί εκλογών. Γιατί, όπως έχω πει επανειλημμένα, αυτές θα γίνουν στην ώρα τους, όπως ορίζει το Σύνταγμα, δηλαδή στο τέλος της τετραετίας. Τώρα όμως κλείνει μία γόνιμη διετία εγκαινιάζοντας μία νέα, ακόμα πιο αισιόδοξη για όλους. Και αυτή μάλιστα θα έχει και έναν ευρύτερο ορίζοντα”.

Advertisement

Χαρακτήρισε δε την παραφιλολογία περί εκλογών και άκαιρη και άκυρη, αλλά και διαβρωτική για τη δουλειά που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση. “Γι’ αυτό και σε όλη αυτή την κενολογία εμείς απαντάμε με εργασία”, υπογράμμισε, διαμηνύοντας στους υπουργούς ότι δεν πρέπει “να κατεβάζουν τα μολύβια” αναμένοντας εκλογές.

Advertisement

Advertisement

Πληροφορίες κάνουν λόγο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε επίσης στους υπουργούς για τις πρόωρες εκλογές “ο καλύτερος τρόπος για να τερματιστεί η συζήτηση για εκλογές είναι η δουλειά και η προώθηση του κυβερνητικού έργου. Υπάρχει πολύς χρόνος μέχρι τις εκλογές και δεν υπάρχει κανένας λόγος να σκέφτεται κανείς με προεκλογικούς όρους. Με δεδομένο ότι η οικονομία πηγαίνει καλά και οι προοπτικές για το 2022 είναι ακόμη καλύτερες, δεν έχουμε απολύτως κανένα λόγο να συζητάμε για εκλογές μέσα στο 2022”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική των μεταρρυθμίσεων

Advertisement

“Οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν, όχι μόνο γιατί το έργο μας αντανακλάται ήδη στη συνολική ανάπτυξη. Θα έχουμε την ευκαιρία σήμερα να αναθεωρήσουμε στο 6,1% την πρόβλεψή μας για την ανάπτυξη του 2021. Αντανακλάται η δουλειά που κάνουμε, όμως, και στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος για όλους, στις περισσότερες δουλειές, στις νέες επενδύσεις. Αλλά γιατί ξέρουμε πια ότι μπορούμε να έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα σε έναν τόπο που θα ευημερεί, με πολίτες οι οποίοι θα προκόβουν. Αυτό σημαίνει για εμάς ανάπτυξη για όλους”, επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τη συμφωνία με τη Γαλλία, ο πρωθυπουργός τη χαρακτήρισε εθνικής σημασίας και σημείωσε ότι “ξεπερνά τον τρέχοντα χρόνο. Η κυβέρνηση έχει μπροστά της μία πρόκληση οικονομικής και κοινωνικής αναγέννησης που επίσης διαπερνά τις συνταγματικές θητείες. Από σήμερα, συνεπώς, όλοι μιλάμε λιγότερο δουλεύοντας περισσότερο”.

Advertisement

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την υπογραφή της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδος – Γαλλίας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας ως πολυσήμαντη και “χωρίς προηγούμενο για τη χώρα”, εκτιμώντας ότι η εξέλιξη αυτή θωρακίζει τις Εθνικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς συνοδεύεται και από την προμήθεια τριών υπερσύγχρονων φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό, σε συνέχεια μάλιστα των 24 μαχητικών Rafale που ενισχύουν την Πολεμική Αεροπορία.

“Είναι τα ποιοτικά και στρατηγικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης επιλογής που την καθιστούν πολύ βαθύτερη μίας συνηθισμένης διμερούς συνεργασίας, αλλά και πολύ ευρύτερη μίας υπερεθνικής σύμπλευσης. Γιατί από τη μία πλευρά αυτή η νέα εταιρική σχέση των δύο χωρών προβλέπει σαφώς ρήτρα αμυντικής συνδρομής αν μία από αυτές δεχθεί επίθεση από τρίτο παράγοντα. Ενώ από την άλλη, διαμορφώνει στην πράξη ένα αναβαθμισμένο συμμαχικό τετελεσμένο στα πλαίσια και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και του ΝΑΤΟ”, εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συνεπώς έκανε λόγο για μία δυναμική Συμφωνία υπέρ του εθνικού συμφέροντος στο παρόν, αλλά και υπέρ της αυτόνομης ευρωπαϊκής προοπτικής στο μέλλον, ένα μεγάλο άλμα για μία πιο ισχυρή Ελλάδα και ένα πρώτο βήμα για μία πιο ανεξάρτητη και δυνατή Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και μια πρωτοβουλία που κάνει ακόμα πιο ισχυρή, ακόμα πιο αποτελεσματική, την μεσογειακή πτέρυγα της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Ενόψει της συζήτησης και κύρωσης της συμφωνίας με τη Γαλλία την Πέμπτη στη Βουλή, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης σε δύο ακόμη στοιχεία:

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη “η συμφωνία με τη Γαλλία περισσότερο αξίζει και λιγότερο κοστίζει”

“Πρώτον, η συμφωνία εκτός από το αμυντικό έχει και ένα θετικό οικονομικό αποτύπωμα, γιατί ενώ στοίχισε πολύ λιγότερο από τα ποσά της αρχικής προσφοράς, η προμήθεια αυτή μπορεί να υπηρετηθεί από τον δημοσιονομικό χώρο τον οποίο διαθέτει η χώρα. Δηλαδή περισσότερο αξίζει και λιγότερο κοστίζει”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε “και δεύτερον, η ελληνογαλλική συμφωνία φέρνει την Ελλάδα στο επίκεντρο μίας μεγάλης πρωτοβουλίας της Ευρώπης του αύριο, καθώς μαζί με τη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της ηπείρου θέτει το πρώτο θεμέλιο, ώστε η αμυντική δυνατότητα της Ένωσης να αντιστοιχηθεί με την οικονομική της ισχύ, ενώ παράλληλα απλώνει και την επιρροή του ΝΑΤΟ. Έτσι, η πατρίδα μας γίνεται στο εξής όχι μόνο δέκτης συμμαχικών εγγυήσεων αλλά και δυναμικός πάροχος ασφάλειας με προβολή στη Μεσόγειο και πέραν αυτής”.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, εμμέσως πλην σαφώς, θέλησε να καθησυχάσει την αμερικανική πλευρά πως η ελληνογαλλική συμφωνία δεν έρχεται σε αντίθεση, ακυρώνει ή υπονομεύει τη συμμαχία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη σημερινή 47η επέτειο της ιδρυτικής διακήρυξης της Νέας Δημοκρατίας. Επέτειο, που όπως είπε η κυβέρνηση τιμά “θωρακίζοντας την άμυνα και τις συμμαχίες μας, φροντίζοντας όμως πάντα για την οικονομική και κοινωνική πρόοδο της χώρας.”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε όμως να αναδείξει και πολιτικές της κυβέρνησης, τις οποίες χαρακτήρισε “πολύ σοβαρές τομές που χάνονται στη ροή της επικαιρότητας”, όπως οι πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εργασίας για τον Προσωπικό Βοηθό για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τη «Νταντά της Γειτονιάς» για την εργαζόμενη μητέρα, που ψηφίστηκαν την περασμένη εβδομάδα, αλλά και τα δικαιώματα του καταναλωτή στις ηλεκτρονικές αγορές που θα εξετάσει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο.

“Είναι μέτρα τα οποία πρέπει να γίνονται γνωστά, δίπλα στις κεντρικές μας μεταρρυθμίσεις”, κατέληξε, ζητώντας εμμέσως από όλα τα μέλη της κυβέρνησης να στηρίζουν επικοινωνιακά σχετικές πρωτοβουλίες.