mitsotakis-se-nato-na-apexartithoyme-apo-to-rosiko-aerio-amp-8211-etoimi-i-ellada-na-steilei-voitheia-stin-oykrania-68448
15:32

Μητσοτάκης σε ΝΑΤΟ: «Να απεξαρτηθούμε από το Ρωσικό αέριο» – Έτοιμη η Ελλάδα να στείλει βοήθεια στην Ουκρανία

15:32
Ελισάβετ Πασπαλιάρη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από όλα τα μέλη να επιβάλλουν κυρώσεις

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή μέσω τηλεδιάσκεψης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Advertisement

Στη Σύνοδο συμμετείχαν και η Σουηδία, η Φινλανδία και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Τι πρότεινε ο Πρωθυπουργός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του, ζήτησε από όλα τα μέλη να επιβάλουν τις κυρώσεις που έχει αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο πόσο σημαντικό είναι το να μην υπάρχει μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Advertisement

Ακόμα, τόνισε ότι η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία ανέδειξε την ανάγκη της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας και της ενίσχυσης του ευρωπαϊκού πυλώνα ασφαλείας του ΝΑΤΟ, κάτι που προϋποθέτει από κράτη-μέλη της ΕΕ να ξοδέψουν περισσότερα για την άμυνά τους.

Advertisement

Επίσης, έδειξε να είναι ευχαριστημένος με το ότι πολλοί σύμμαχοι έδειξαν ότι επιθυμούν να αυξήσουν τις δαπάνες τους που θα προορίζονται για την άμυνα των χωρών τους και να συνδράμουν περισσότερο στη Συμμαχία.

Ταυτόχρονα, άλλοι ηγέτες των κρατών που ανήκουν στο ΝΑΤΟ, εξέφρασαν την αρνητική τους στάση απέναντι στη Ρωσία, κάνοντας λόγο για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου του δικαιώματος των κρατών να ζουν ελεύθερα, και των διεθνών υποχρεώσεων της Ρωσίας.

Advertisement

Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όλα αυτά που κάνει η Ρωσία δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο, με τον Πρωθυπουργό να κάνει λόγο για πλήγμα για την ευρωπαϊκή και διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα.

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφέρει και τη θέση της Ελλάδος περί σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των χωρών.

Μάλιστα, τόνισε ότι ο αναθεωρητισμός είναι η βασική απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και δεν πρέπει να γίνεται ανεκτός, απ’ όπου κι αν προέρχεται.

Advertisement

Στην τηλεδιάσκεψη ήταν παρόντες ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, και η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Μητσοτάκης: «Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε βοήθεια στην Ουκρανία»

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι, είχε νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία σε αυτές τις πολύ δύσκολες ώρες που περνά η χώρα με τη ρωσική εισβολή.

Επίσης, επανέλαβε ότι η Ελλάδα από την αρχή τάχθηκε υπέρ των πιο αυστηρών κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, δήλωσε έτοιμος να παράσχει βοήθεια προς την Ουκρανία σε τομείς που θα ζητηθεί και ανέφερε ότι τα Ελληνικά Γενικά Προξενεία στην Οδησσό και τη Μαριούπολη συνεχίζουν να λειτουργούν.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την καθαρή θέση της Ελλάδας και του ίδιου προσωπικά, από την πρώτη στιγμή, υπέρ της χώρας του και ζήτησε τη συνέχιση της στήριξης στο πλαίσιο της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι από το υπουργείο Υγείας αποστέλλεται προς την Ουκρανία, ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός είχε εκτενή συνεργασία στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Σε μήνυμά του ο κ. Ζελένσκι ευχαριστεί τον πρωθυπουργό για την στήριξή του: