niki-kerameos-oi-spoydes-nomikis-sto-charvarnt-o-gamos-i-prospatheia-na-meinei-egkyos-kai-i-kariera-96956
21:51

Νίκη Κεραμέως: Οι σπουδές νομικής στο Χάρβαρντ, ο γάμος, η προσπάθεια να μείνει έγκυος και η καριέρα

21:51
Newsroom

Η Νίκη Κεραμέως γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 18 Ιουλίου 1980.  Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά. Είναι βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και εν ενεργεία Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων ενώ είναι δικηγόρος.

Της: Έπη Τρίμη

Advertisement

Συγκεκριμένα, είναι κόρη του νομικού και καθηγητή πολιτικής δικονομίας Κωνσταντίνου Κεραμέως. Έχει σπουδάσει νομική στη Σορβόνη και στο Χάρβαρντ και εργάζεται ως δικηγόρος.Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.Εργάστηκε ως βοηθός καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο. Είναι ιδρυτικό μέλος και μέχρι πρότινος Πρόεδρος του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Δεσμός, το οποίο εντοπίζει πλεόνασμα σε εταιρείες και ιδιώτες για να καλύψει ανάγκες των πιο ευπαθών συμπολιτών μας.

Advertisement

Η πολιτική καριέρα

Η Νίκη Κεραμέως εξελέγη βουλευτής Επικρατείας με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και του Σεπτεμβρίου του 2015. Ήταν μέλος στην ειδική μόνιμη επιτροπή σωφρονιστικού συστήματος και λοιπών δομών εγκλεισμού κρατουμένων και στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

Advertisement

Από τον Ιανουάριο του 2016 έως τον Ιούλιο του 2019 ήταν κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και από τον Νοέμβριο του 2016 είναι τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ.

Το 2019 συμμετείχε στη διάσκεψη της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ, από τις 30 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου, στην Ελβετία, με κύρια θέματα συζήτησης την Ευρώπη και το περιβάλλον.

Advertisement

Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 εξελέγη βουλευτής στην περιφέρεια Β1′ Βόρειου Τομέα Αθηνών και στις 9 Ιουλίου διορίστηκε υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Ήμουν καλή μαθήτρια»

Ήμουν καλή μαθήτρια» παραδέχεται. «Πρώτο θρανίο δεν ήμουν, αλλά είχα πάντα πολύ υψηλούς βαθμούς και ήμουν από τους καλύτερους μαθητές της τάξης». Τελείωσε το σχολείο με 19. «Ήμουν πάντα πειθαρχημένη και οργανωμένη στο διάβασμα, αλλά με ενδιέφεραν έντονα και πολλές άλλες δραστηριότητες, συμμετείχα δηλαδή στις κοινωνικές δράσεις, τα μαθητικά συμβούλια, σε κοινωφελείς οργανώσεις, έπαιζα βόλεϊ». Και ναι, ήταν πρόεδρος στο 15μελές και στο Γυμνάσιο και το Λύκειο κάτι που λειτούργησε- υποσυνείδητα ίσως;- προφητικά. «Είχα πάντα ένα μεγάλο ενδιαφέρον για τα κοινά» μου εξηγεί. «Οργανώναμε δράσεις, όπως για παράδειγμα συλλέγαμε παλιά βιβλία για την ενίσχυση βιβλιοθηκών σχολείων σε ακριτικές περιοχές». Οι γονείς της ήταν νομικοί οπότε υποθέτω ότι η δικηγορία ήταν για εκείνη μονόδρομος.

Advertisement

«Νομίζω ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι παραστάσεις παίζουν καίριο ρόλο στις επιλογές μας, στην περίπτωσή μου θα έλεγα ότι η νομική ήταν αρκετά συνειδητή απόφαση από νωρίς. Ως επιστήμη έχει και μια συγκεκριμένη οργάνωση στη σκέψη που μάλλον μου πήγαινε πολύ, οπότε από νωρίς κατευθύνθηκα εκεί». Σπούδασε στο Παρίσι στο Πανεπιστήμιο της Paris II. Γιατί όμως στη Γαλλία; «Η Γαλλία έχει μεγάλη παράδοση στη νομική. Ήταν μια πρόκληση να μπορέσω να σταθώ σε ένα περιβάλλον πολύ απαιτητικό. Χρειαζόταν μεγάλη πειθαρχία, και ήθελα να πετύχω υψηλές επιδόσεις.» Και πράγματι τα κατάφερε και τελείωσε πρώτη και στα δύο πτυχία. Δεν μου δίνει την εντύπωση ότι χρειάστηκε στη ζωή της να κάνει καμία επανάσταση. «Όχι σπουδαίες επαναστάσεις, ίσως κάποιες μικρές» λέει χαμογελώντας. «Θυμάμαι ένα καλοκαίρι σε νησί που μαζί με τα ξαδέρφια μου βγήκαμε κρυφά στις τέσσερις τα ξημερώματα, πήραμε τα ποδήλατά μας και ξεκινήσαμε! Αλλά εγώ δυστυχώς έπεσα και κατέληξα με ράμματα στο νοσοκομείο. Κάπως άδοξα τελείωσε αυτή η περιπέτεια».

«Δεν έχω βιώσει σεξισμό»

«Η πολιτική δεν είναι εύκολος χώρος και είναι ακόμη πιο δύσκολος για νέες γυναίκες, γιατί δεν υπάρχουν επαρκή κίνητρα για να τις ενθαρρύνουν να συμμετέχουν. Θα ήθελα να δω να αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών σε θέσεις ευθύνης, γιατί γενικώς υποεκπροσωπούμαστε όχι μόνο στη Βουλή, αλλά και στις υψηλόβαθμες θέσεις εν γένει στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα».

Κλείσαμε 10 χρόνια γάμου με τον σύζυγό μου

«Είμαστε μαζί 14 χρόνια, και του χρωστάω πάρα πολλά. Όσα έχω καταφέρει, τα οφείλω σε μεγάλο βαθμό στην αμέριστη στήριξή του.

Αν μπορώ και εργάζομαι τόσο σκληρά, είναι γιατί εκείνος είναι βράχος, είναι δίπλα μου και δίπλα στα παιδιά μας με όλες του τις δυνάμεις.

Προσπαθούσαμε τέσσερα χρόνια να κάνουμε παιδί. Γνωρίζω ότι είναι πολλά τα ζευγάρια που ταλαιπωρούνται, αλλά από την άλλη η προσπάθεια συχνά δικαιώνεται. Έχουμε, πιστεύω, κοινούς στόχους για τη ζωή, και αυτό μας ενώνει ακόμη περισσότερο».Η υπουργός Παιδείας και ο γνωστός δικηγόρος Δημήτρης Λουκάς, , το 2016 έφεραν στον κόσμο το πρώτο τους παιδί, τον Λουκά, ενώ το 2018 ήρθε να συμπληρώσει την ευτυχία τους και ο δεύτερος γιος τους, Κωνσταντίνος.

Ο κ. Δημήτρης Λουκάς είναι γνωστός δικηγόρος, ο οποίος υπήρξε επί έξι χρόνια μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Αυτή, δε, η ιδιότητά του προκάλεσε πρόωρη σύγκρουση της κ. Κεραμέως με τον ΣΥΡΙΖΑ όταν –επί κυβερνήσεως του τελευταίου– κατατέθηκε τροπολογία που προέβλεπε ότι τα μέλη της Επιτροπής δεν πρέπει να έχουν συγγενική σχέση με βουλευτές.

Πηγές: Wlikipeia | Down Town | Facebook |