Enimerotiko.gr
Πολιτική

Νίκος Χαρδαλιάς: Σήκωσε το όπλο του στη Χίο – “Οι Έλληνες μπορούν να νιώθουν ασφάλεια”

Ο Νίκος Χαρδαλιάς στη Χίο

Ο Νίκος Χαρδαλιάς πήρε το όπλο του στην τελική φάση της άσκησης “Παρμενίων 21”, που πραγματοποιήθηκε στη Χίο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, στην άσκηση συμμετείχαν μονάδες από τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, μονάδες της 96 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (96 ΑΔΤΕ), ελικόπτερα, μαχητικά αεροσκάφη και πλοία επιφανείας.

Όπως προέβλεπε το σενάριο της άσκησης, η Χίος προσβλήθηκε από εχθρικές δυνάμεις, οι οποίες δημιούργησαν ευρύ προγεφύρωμα στις νότιες ακτές του νησιού. Οι χερσαίες δυνάμεις τις αναχαίτισαν, χωρίς να κατορθώσουν να εξαλείψουν την απειλή. Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, το ΓΕΕΘΑ διέταξε την ενίσχυση της Χίου. Άμεσα συγκροτήθηκαν, φορτώθηκαν και μετακινήθηκαν στο νησί κατάλληλες δυνάμεις, οι οποίες αφού εκτέλεσαν επιτυχή αποβατική ενέργεια, ανέλαβαν επιθετική πρωτοβουλία. Με ευρεία υποστήριξη από μαχητικά αεροσκάφη, επιθετικά ελικόπτερα και ναυτικές μονάδες, εκπλήρωσαν την αποστολή τους. Η διακλαδική ενέργεια υποστηρίχθηκε με ταυτόχρονη αεροκίνηση τμημάτων Ειδικών Επιχειρήσεων με μεταφορικά ελικόπτερα.

Στο πλαίσιο της άσκησης, εκτελέστηκαν ναυτικές επιχειρήσεις απόκτησης και διατήρησης θαλάσσιου ελέγχου, αποβατικές επιχειρήσεις, αεροπορική και ναυτική υποστήριξη αποβατικών επιχειρήσεων, επιχειρήσεις Ειδικού Πολέμου προώθησης και κάλυψης κίνησης σε εχθρική ακτή, επιχειρήσεις αεροκίνησης τμήματος Ενόπλων Δυνάμεων με αεροπορική κάλυψη επιθετικών ελικοπτέρων, επιχειρήσεις σύζευξης δυνάμεων και εξάλειψης εχθρικού αεροπρογεφυρώματος.

Στην τελική φάση της άσκησης στη Χίο έδωσαν το “παρών” και παρακολούθησαν ο διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ), αντιστράτηγος Νικόλαος Φλάρης, ως εκπρόσωπος του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, Παντελής Μπουγδάνος, ο δήμαρχος Χίου, Σταμάτιος Κάρμαντζης, καθώς και εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας.

Όπως υπογράμμισε ο Νίκος Χαρδαλιάς «οι Ένοπλες Δυνάμεις απέδειξαν ότι συνιστούν τον αδιαμφισβήτητο κομβικό πυλώνα εθνικής ισχύος της πατρίδας και δύνανται να τεθούν με την υψηλή μαχητική και αποτρεπτική ισχύ τους, προμετωπίδα του φρονήματος του έθνους μας, ενάντια σε όποιον επιβουλεύεται την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική μας ακεραιότητα».

Ο Νίκος Χαρδαλιάς έκανε λόγο για αξιόμαχες και σκληρά εκπαιδευμένες Ένοπλες Δυνάμεις

Και συμπληρώνει «Η ακρίβεια εκτέλεσης της άσκησης, ο άψογος επιχειρησιακός συγχρονισμός μεταξύ των τριών Κλάδων, η τρομακτική ισχύς πυρός των σύγχρονων οπλικών συστημάτων, ο επαγγελματισμός των στελεχών σε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας, αλλά και το ανυπέρβλητο φρόνημα των στρατευσίμων οπλιτών, καθιστούν ορατή και αδιαπραγμάτευτη τη βεβαιότητα ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις, είναι αξιόμαχες, σκληρά εκπαιδευμένες και αποτελούν πανίσχυρο εργαλείο αποτροπής ενάντια σε κάθε πρόκληση που απειλεί τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά, ο ελληνικός λαός μπορεί να αισθάνεται ασφάλεια και σιγουριά

Ο Νίκος Χαρδαλιάς επεσήμανε ότι «αναμφίβολα, διάγουμε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών αμφισβητήσεων και ανακατατάξεων, οι οποίες εκτυλίσσονται με ταχύτατους ρυθμούς. Από την ακριτική Χίο στέλνουμε μήνυμα, ότι η Ελλάδα μας παραμένει ισχυρή με δυναμική παρουσία στη διεθνή πολιτική σκηνή και αναδεικνύεται σε άξονα σταθερότητας και ειρήνης, συμβάλλοντας σημαντικά στην προώθηση της συνεργασίας και της φιλίας μεταξύ των λαών του γεωγραφικού της περίγυρου. Ο ελληνικός λαός μπορεί να αισθάνεται ασφάλεια και σιγουριά, με τις Ένοπλες Δυνάμεις ικανές να του εγγυηθούν την ειρήνη και τη δημοκρατία».

«Νυχτερινή Αστραπή 21» στον Έβρο

Στο μεταξύ, κατά τις νυχτερινές ώρες την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου, διεξήχθη στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο της εθνικής διακλαδικής άσκησης μεγάλης κλίμακας «Παρμενίων 21», η τελική φάση της τακτικής άσκησης μετά στρατευμάτων «Νυχτερινή Αστραπή 21».

Η «Νυχτερινή Αστραπή 21» είναι άσκηση πλήρους ανάπτυξης δυνάμεων και διευθύνεται από το Δ΄ Σώμα Στρατού με την συμμετοχή μονάδων από τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, σχηματισμών και μονάδων της 1ης Στρατιάς, ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία που διεξάγει νυχτερινό αγώνα αρχικά αμύνεται προκειμένου να παρασύρει τον αντίπαλο σε προσχεδιασμένο χώρο καταστροφής στην αμυντική τοποθεσία της. Οι φίλιες δυνάμεις έχοντας αποκτήσει τακτικό πλεονέκτημα εκτελούν επιθετική ενέργεια με την εφεδρεία τους, με την υποστήριξη πυρών πυροβολικού, επιθετικών ελικοπτέρων και μαχητικών αεροσκαφών για τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών και με σκοπό την ολοκληρωτική εξουδετέρωση του σε συνδυασμό με ενέργειες επιθετικών ελικοπτέρων και αερομεταφερόμενων δυνάμεων.

Στο πλαίσιο της άσκησης εκτελέστηκαν βολές πυροβολικού, αρμάτων και όλμων, πυρά από επιθετικά ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη, πραγματοποιήθηκε εξάλειψη αεροπρογεφυρώματος, καθώς και ρίψη αλεξιπτωτιστών.

Την τελική φάση της άσκησης παρακολούθησαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, ο μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων, ο μητροπολίτης Μαρώνειας και Κομοτηνής Παντελεήμων, ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, καθώς και εκπρόσωποι της πολιτικής εξουσίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News