o-zelenski-milaei-stin-voyli-leme-amp-8220-eleytheria-i-thanatos-amp-8221-opos-elegan-kai-oi-dikoi-sas-epanastates-53752
12:33

Ο Ζελένσκι μιλάει στην Βουλή: «Λέμε “Ελευθερία ή Θάνατος”, όπως έλεγαν και οι δικοί σας επαναστάτες!»

12:33
Νίκη Μουλά

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε στη Βουλή των Ελλήνων, για την καταστροφή της Μαριούπολης, μέσω τηλεδιάσκεψης, σήμερα, Πέμπτη, παρουσία και της Προέδρου της Δημοκρατίας και οι βουλευτές τον υποδέχτηκαν με παρατεταμένα χειροκροτήματα.

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής «με ιδιαίτερη τιμή και ειλικρινή αισθήματα αλληλεγγύης σας υποδεχόμαστε σήμερα στην Βουλή των Ελλήνων. Η ιστορική αυτή συνεδρίαση είναι αφιερωμένη στον αγωνιζόμενο και αμυνόμενο Ουκρανικό λαό, του οποίου εσείς ηγείστε. Αγωνιζόμενο ηρωικά απέναντι στην βάρβαρη ρωσική εισβολή, επί 43 ημέρες, που γίνεται ολοένα και πιο απάνθρωπη».

Advertisement

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ότι η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή στήριξε την Ουκρανία και τόνισε «η βούλησή μας για περισσότερη συνδρομή και αλληλεγγύη στην χώρα σας είναι ισχυρή. Μας συνδέουν μοναδικοί ιστορικοί δεσμοί».

Advertisement

Advertisement

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την ισοπέδωση της Μαριούπολης, το λίκνο της ελληνικής κοινότητας

Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σημείωσε στη Βουλή πως «για πάνω από ένα μήνα, κάθε πρωί ξυπνάω, σκέφτομαι την Μαριούπολη. Αυτό δεν έχει συμβεί στην ευρωπαϊκή ιστορία εδώ και πάνω από μισό αιώνα. Ουδέποτε κατάφεραν να χτυπήσουν τις πόλεις, ισοπεδώνοντάς τις και αναγκάζοντας τον άμαχο πληθυσμό να φύγει από την πείνα και τις κακουχίες. Υπάρχουν 100 χιλιάδες άνθρωποι που μένουν στα περίχωρα της Μαριούπολης. Οι Ρώσοι στρατιωτικοί καταστρέφουν τα πάντα, έχουν βομβαρδίσει νοσοκομεία, μαιευτήρια ακόμα και το δημοτικό θέατρο της πόλης. Όλοι τα έχουμε δει αυτά και αυτό είναι το έργο των Ρώσων πιλότων που έχουμε δει τι έκαναν. Η Μαριούπολη έχει καταστραφεί. Αυτή η ειρηνική πόλη έζησε την βία των ρωσικών στρατευμάτων”.

Advertisement

Και συμπληρώνει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι “υπήρξε το λίκνο της ελληνικής κοινότητας επί αιώνες και έχτιζαν το μέλλον τους. Είναι αδύνατον να βρούμε τις απαρχές της ελληνικής παρουσίας εκεί. Η ειρηνική συνύπαρξη η υπερχιλιετής είναι δεδομένη. Ακόμα και στο νόμισμά μας έχει αποτυπωθεί και με την Ελλάδα έχει συνδεθεί η ανάπτυξη του χριστιανισμού. Φοβόμαστε ότι θα χάσουμε ένα μεγάλο κομμάτι της ταυτότητας μας που έφερε ο ελληνικός πολιτισμός. Ελευθερία ή θάνατος έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες και αυτό λέμε κι εμείς σήμερα. Εκτός από την Μαριούπολη απειλείται και η Οδησσός”.