oykrania-o-pragmatikos-logos-poy-stelnei-voitheia-i-ellada-kai-oi-kindynoi-toy-polemoy-gia-tin-chora-mas-67552
11:25

Ουκρανία: Ο πραγματικός λόγoς που στέλνει βοήθεια η Ελλάδα και οι κίνδυνοι του πολέμου για την χώρα μας

11:25
Νίκη Μουλά

Η εισβολή στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις για την Ελλάδα, θα συζητηθεί σήμερα, Τρίτη, στη Βουλή, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θέλει να λάβει καθαρές θέσεις για την στάση της Ελλάδας απέναντι στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Advertisement

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει ενεργά στις αποφάσεις των εταίρων και των συμμάχων της, όχι μόνο για την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στη Ρωσία, οι οποίες θα πλήξουν βαριά τη ρωσική οικονομία, αλλά και για τη στήριξη του ουκρανικού λαού.

Advertisement

Από την πλευρά του, όπως υπογράμμισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου “ευχόμαστε να πρυτανεύσει η υπευθυνότητα και η σύνεση για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, την πρωτοφανή αυτή πρόκληση. Με σύνεση και αποφασιστικότητα, με ενότητα και φυσικά με εθνική αυτοπεποίθηση”.

Advertisement

Πάντως, η θέση της κυβέρνησης για την εισβολή στην Ουκρανία είναι ότι “η Ελλάδα οφείλει να στηρίζει ενεργά το Διεθνές Δίκαιο και να υπερασπίζεται έμπρακτα όσους αδικούνται. Η στάση της Ελλάδας σε κάθε προσπάθεια αναθεωρητισμού των συνόρων και της εθνικής κυριαρχίας οφείλει να είναι καθαρή και ανυποχώρητη”, την οποία αναμένεται να υπερτονίσει Πρωθυπουργός,συμπληρώνοντας “μόνο έτσι διασφαλίζονται τα εθνικά μας δίκαια και η ειρήνη”.

Advertisement

Σε αυτή τη βάση θα τοποθετήσει και την απόφαση της κυβέρνησης να συνταχθεί με τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε., αλλά και χωρών εκτός της ευρωπαϊκής οικογένειας και να παράσχει όχι μόνο ανθρωπιστική, αλλά και αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία.

Επιπροσθέτως, ο Πρωθυπουργός πρόκειται να καλέσει την αντιπολίτευση και κυρίως τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, να ξεκαθαρίσει εάν πιστεύει ότι η Ελλάδα – χώρα που κινδυνεύει από έναν άλλον ηγέτη, τον Ερντογάν – θα πρέπει να μη συνταχθεί με το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους της.

Advertisement

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταδικάσει την επιλογή των ίσων αποστάσεων και θα ζητήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, την Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ 25 να αναθεωρήσουν τις θέσεις τους, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να εξισώνεται “ο θύτης με το θύμα”.

Αξίζει να σημειώσει ότι η απόφαση για αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία ελήφθη ύστερα από την εξουσιοδότηση που έδωσε το ΚΥΣΕΑ.

Οι κίνδυνοι από την εισβολή στην Ουκρανία για την Ελλάδα

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να αναδείξει και τους κινδύνους από την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, εκτιμώντας ότι οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες για όλη την Ευρώπη και φυσικά και για την Ελλάδα και κυρίως στον τομέα της ενέργειας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες το πετρέλαιο τύπου Brent, παράδοσης Μαΐου, ξεπέρασε τα 102 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας αύξηση κατά 4,25%. Το συμβόλαιο φυσικού αερίου στην Ολλανδία, το σημείο αναφοράς για την ευρωπαϊκή αγορά, σημείωσε άνοδο έως και 36% φτάνοντας στα 128 ευρώ η μεγαβατώρα, για να σταματήσει στα 112 ευρώ.

Μεγάλος αναμένεται να είναι ο αντίκτυπος και στον πληθωρισμό, στο κόστος δανεισμού και στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ενώ η Ελλάδα προετοιμάζεται και για μείωση της τουριστικής κίνησης, κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα, αλλά και για μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων.

Στο οικονομικό πεδίο, θα γίνει αναφορά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην υιοθέτηση της πρότασης του από τους Ευρωπαίους εταίρους στη Σύνοδο Κορυφής για τη λήψη μέτρων απέναντι στην ενεργειακή κρίση, εκτιμώντας ότι η Ευρώπη θα παρουσιάσει κατάλογο μέτρων εκτάκτου ανάγκης σύντομα.

Η πρόταση της Ελλάδας

-Να δημιουργηθεί ένα ταμείο το οποίο θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από μελλοντικές εισροές από τα δικαιώματα ρύπων, προκειμένου να βοηθήσει τα κράτη-μέλη να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

-Να γίνουν συντονισμένες αγορές αερίου από την Ε.Ε..

-Να υπάρξει εξαίρεση από δημοσιονομικούς κανόνες για το διάστημα που θα διαρκέσει η κρίση, για μια σειρά από δαπάνες και ενεργειακές, ενδεχομένως και αμυντικές.

Επιπλέον, η Ελλάδα, δια στόματος του Κώστα Σκρέκα, χθες, Δευτέρα, στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, υπέβαλλε πρόταση στη Γαλλική Προεδρία – η οποία συνυπογράφεται και από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία – για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης για την ενεργειακή κρίση, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει συλλογικά στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις μεγάλες ανατιμήσεις, τόσο σε νοικοκυριά, όσο και σε επιχειρήσεις.

Όσον αφορά στον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας, ο Πρωθυπουργός θα διαβεβαιώσει ότι η τροφοδοσία με φυσικό αέριο μέχρι τώρα συνεχίζεται δίχως διαταραχές και ότι η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί ακόμη και για τα πιο δυσμενή σενάρια.

Στο πλαίσιο αυτό:

-Η ΔΕΠΑ Εμπορίας, αλλά και οι υπόλοιπες εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο, βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους προμηθευτές τους, προκειμένου να εξασφαλιστούν περισσότερα φορτία LNG.

-Η πληρότητα του τερματικού σταθμού στη Ρεβυθούσα βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

-Εξετάστηκε η δυνατότητα αύξησης της ποσότητας φυσικού αερίου μέσα από τον αγωγό TAP.

-Οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, πέρα από την καθημερινή εξορυκτική δραστηριότητα, έχουν σημαντική διαθεσιμότητα αποθεμάτων λιγνίτη.

-Τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων είναι ικανοποιητικά.

-Οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, έχουν δυνατότητα λειτουργίας και με diesel και θα τεθούν σε λειτουργία, εφόσον χρειαστεί, όπως διαβεβαιώνουν κυβερνητικοί παράγοντες.