p-skoyrletis-diamorfonoyme-ena-proodeytiko-polo-gia-ti-nea-epochi-104209
10:54

Π. Σκουρλέτης: Διαμορφώνουμε ένα προοδευτικό πόλο για τη νέα εποχή

10:54
Χριστίνα Προφαντή

Ο Πάνος Σκουρλέτης με δηλώσεις αναφέρθηκε σε πολλά τρέχοντα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας.

«Σήμερα βρισκόμαστε σε φάση διαμόρφωσης ενός προοδευτικού, αριστερού πόλου, ο οποίος θα καταθέσει μία νέα προγραμματική πρόταση και θα βάλει το αποτύπωμά του στη νέα εποχή» τόνισε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σε εκδήλωση της δημοτικής παράταξης «Γαλάτσι από κοινού» με θέμα: «Διεκδικούμε από κοινού μια πόλη για όλους, προοδευτικές συνεργασίες για την επόμενη μέρα».

Ο κ. Σκουρλέτης άσκησε κριτική στο ΚΙΝΑΛ, λέγοντας ότι δεν αντιλαμβάνεται αυτή την αναγκαιότητα και «λοξοκοιτά την ΝΔ» θέτοντας ως στόχο την στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, «με άλλα λόγια τη νίκη της ΝΔ». Πρόσθεσε δε, πως το ΚΙΝΑΛ θέλει να συμπράξει ξανά με το πιο επιθετικό κομμάτι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπου «το πάνω χέρι έχει πάρει η ομάδα που προέρχεται από την ακροδεξιά».

Advertisement

Όπως σημείωσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, η έξοδος από τα μνημονιακά προγράμματα, αλλά και το «ανακουφιστικό» – όπως το χαρακτήρισε – τέλος με τους ΑΝΕΛ, «μια επιβεβλημένη επιλογή που είχε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα», διαμορφώνουν τους όρους για να υπάρξει ένας ευρύτερος προοδευτικός πόλος, που δεν θα είναι ένα νέο κόμμα ή υποκατάστατο της Κεντροαριστεράς. «Δεν θέλουμε αυτή η υπόθεση να λειτουργήσει ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για πρόσωπα που έχουν κάποιες ευθύνες, αλλά να ξαναφέρει τον κόσμο στο προσκήνιο» τόνισε ο κ. Σκουρλέτης.

Επίσης, απέκρουσε την δημιουργία ενός κομματικού μορφώματος, αλλά αντίθετα, τόνισε ότι η δύναμη αυτής της προσπάθειας θα είναι η πολυμορφία της.

Advertisement

«Ο ελληνικός λαός έχει την ωριμότητα να διακρίνει, παρά τα λάθη μας, να ανανεώσει την εμπιστοσύνη του σε μία προσπάθεια που μπορεί να αποτελέσει ένα νέο παράδειγμα» σημείωσε.

Advertisement

Κατά την έναρξη της τοποθέτησής του, και με αφορμή την παρουσία του πρώην υπουργού, Γιάννη Ραγκούση στο ίδιο πάνελ, ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι πριν κάποια χρόνια δεν θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί την εικόνα δύο ανθρώπων από τους συγκεκριμένους χώρους να βρίσκονται μαζί.

Κάνοντας μία συνοπτική αναδρομή στα δραματικά γεγονότα και την «αρνητική κοσμογονία» όπως είπε, που έζησε η χώρα από το 2010, ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι «από το 2015 αναλάβαμε μία προσπάθεια που δεν είχε προηγούμενο στην Ευρώπη», με μία κυβέρνηση που δεν ασπάστηκε τον νεοφιλελευθερισμό – και μεταξύ των επιλογών να λιποτακτήσει ή να αναμετρηθεί με τα προβλήματα, επέλεξε την δεύτερη.

Αναφερόμενος στις αυτοδιοικητικές εκλογές, είπε ότι γίνονται σε νέες συνθήκες, με δυνατότητες και ευκαιρίες μεγαλύτερης συμμετοχής, τόνισε την σημασία της στελέχωσης της αυτοδιοίκησης και όπως σημείωσε, υλοποιείται σήμερα ένα μεγάλο πρόγραμμα χρηματοδότησής της.

Advertisement

Ο Γιάννης Ραγκούσης.

Γ. Ραγκούσης: Η διαπλοκή δεν έχει καταφέρει να βάλει στο χέρι τον ΣΥΡΙΖΑ

«Αυτό που ζούμε, τηρουμένων των αναλογιών, αντιστοιχεί με το ’74» είπε ο πρώην υπουργός, Γιάννης Ραγκούσης, προσθέτοντας ότι «όπως ξεκίνησε η μεταπολίτευση, έτσι ξεκινά τώρα η μεταμνημονιακή Ελλάδα».

Ο πρώην υπουργός σημείωσε ότι μέχρι το καλοκαίρι του 2018, «ήταν, όχι μόνο αδιανόητο, αλλά απολύτως ενοχοποιημένο» να βρίσκονται άνθρωποι του κυβερνώντος κόμματος με στελέχη από κόμματα της Κεντροαριστεράς. Αντίθετα, είπε, ήταν φυσιολογικό, ενώ δεν έπρεπε, πρόσωπα της Κεντροαριστεράς να βρίσκονται με στελέχη της ΝΔ.

Ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι η πρώτη μεταμνημονιακή Βουλή θα είναι η επόμενη, και το ανάλογο ισχύει και για την μεταμνημονιακή φάση της αυτοδιοίκησης. Τόνισε ότι από τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν κρίνεται μόνο ποιος θα εφαρμόσει σωστά τους νόμους, αλλά χρειάζονται άνθρωποι με άποψη και δύναμη για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις. «Δεν μπορώ να δεχθώ υποψήφιους που δεν θα πουν θαρρετά την άποψή τους για τη Συμφωνία των Πρεσπών» σημείωσε.

Advertisement

Επίσης, κατηγόρησε τη ΝΔ για την υπόσχεσή της να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε όλους, τονίζοντας ότι η αδιάκριτη μείωση σημαίνει ότι θα περιλαμβάνονται και όσοι κατέχουν μεγάλες περιουσίες, εκ των οποίων πολλοί δεν είναι καν φυσικά πρόσωπα, αλλά offshore εταιρίες.

Επίσης, άσκησε κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση για την κατάργηση της αναλογίας 1 προς 1 στις προσλήψεις στο Δημόσιο (σ.σ. μία πρόσληψη για κάθε αποχώρηση) και την επαναφορά του 1 προς 5, λέγοντας ότι «αυτό δεν είναι μόνο ακραίος νεοφιλελευθερισμός, αλλά καταστροφή του κράτους».

Μιλώντας για την στάση της Φώφης Γεννηματά, ο Γ. Ραγκούσης είπε ότι είναι η μοναδική πολέμιος της προσπάθειας για προοδευτικές συμμαχίες σε όλη την Ευρώπη, και όπως είπε, αυτό είναι «καθαρή επιλογή μιας ηγετικής ομάδας που θέλει να συμπορεύεται με τη Δεξιά».

Επίσης, κατηγόρησε την κ. Γεννηματά για ακρωτηριασμό του ΚΙΝΑΛ, με την απόφασή της να μην ψηφίσει την απλή αναλογική.

Στους ισχυρισμούς περί «πασοκοποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι κανείς δεν το θέλει, και εξήγησε ότι η απότομη κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, δεν έγινε γιατί πήρε αντιλαϊκά μέτρα, αλλά γιατί «υποδουλώθηκε από τη διαπλοκή» και έγινε «παράρτημα και δορυφόρος της Δεξιάς».

«Η διαπλοκή δεν έχει καταφέρει να βάλει στο χέρι τον ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε ο πρώην υπουργός, χειροκροτούμενος από τους παρευρισκόμενους και απευθυνόμενος προς τον Π. Σκουρλέτη πρόσθεσε ότι «η αυτονομία απέναντι στη διαπλοκή είναι το πιο σπουδαίο», ενώ έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας: «Είμαστε σ’ ένα νέο ’74».

Τέλος, η υποψήφια δήμαρχος Γαλατσίου, Ράνια Καλαντζή, μιλώντας για τις εκλογές, τόνισε μεταξύ άλλων, πως οι δημοτικές παρατάξεις είναι ευρύτερες από τα κόμματα, και υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό το ποιοι θα εκλεγούν στα συμβούλια.

Στην εκδήλωση ήταν παρών και ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του, τόνισε ότι η απλή αναλογική είναι μία τεράστια ευκαιρία για να τελειώσει ένα βαθιά αντιδημοκρατικό μοντέλο.

Επίσης, παραβρέθηκαν πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτές και υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Επίσης, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις του Πάνου Σκουρλέτη, θα συζητηθούν στους «κύκλους» της πολιτικής.