Enimerotiko.gr
Πολιτική

Ποιος είναι ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο «αρχιστράτηγος» της μάχης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι ο άνθρωπος που επέλεξε η κυβέρνηση ως εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, για να ενημερώνει τους δημοσιογράφους και μέσω αυτών την κοινή γνώμη για τις εξελίξεις σχετικά με τον νέο κορονοϊό.

Σωτήρης Τσιόδρας: Παίρνει κρίσιμες αποφάσεις και μέτρα για τον περιορισμό του ιού

Ο Σωτήρης Τσιόδρας τελείωσε με άριστα το Χάρβαρντ και μαζί με το επιτελείο του, εισηγούνται στην κυβέρνηση όλες τις κρίσιμες αποφάσεις και τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να παίρνει για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό του επικίνδυνου ιού.

Ο έμπειρος επιστήμονας και χαμηλών τόνων γιατρός, ενημερώνετε συνέχεια για την δουλειά του και μιλά με τον πρόεδρο του WHO Dr Tedros Ghebreyesus και με τους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων(ECDC) εδώ και μία δεκαετία.

Σωτήρης Τσιόδρας: Άριστος γνώστης της λοιμωξιολογίας

Συμμετέχει σε πολλά συνέδρια που αφορούν σε παράγοντες που μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για την δημόσια υγεία. Επιπρόσθετα είναι υπεύθυνος του ιατρείου Ταξιδιωτικής Ιατρικής και Τροπικών Νόσων, τις οποίες “παίζει στα δάχτυλα”, όπως λένε όσοι τον γνωρίζουν. Bαθύς γνώστης της λοιμωξιολογίας ο Σωτήρης Τσιόδρας αγαπά την οικογενειακή ζωή και είναι πατέρας 7 παιδιών.

Σωτήρης Τσιόδρας: Αρίστευσε σε όλες τις βαθμίδες σπουδών του

Ο καθηγητής, ξεκίνησε από το Σύδνευ της Αυστραλίας όπου γεννήθηκε και αφού τελείωσε με άριστα το σχολείο στο 15ο λύκειο της Αθηνών, καθώς σε νεαρή ηλικία μετακόμισε στην Ελλάδα, έκανε το όνειρό του πραγματικότητα και σπούδασε Ιατρική.

Αποφοίτησε από την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών πάλι με άριστα. Τα άριστα τον ακολουθούσαν σε όλες τις βαθμίδες σπουδών του, όπως λένε οι φίλοι του ακόμα και ως ειδικευόμενο γιατρό στην ειδικότητα της Εσωτερικής Παθολογίας στην Β Παθολογική Κλινική, στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών ενώ απέκτησε τον τίτλο Ειδικότητας Παθολογίας Ελλάδα μετά από επιτυχή συμμετοχή στις Εξετάσεις Πιστοποίησης για την απόκτηση τίτλου Ειδικότητας.

Σωτήρης Τσιόδρας: Το διδακτορικό και η ειδικότητα

Το 2002 έκανε διδακτορική διατριβή στην Ιατρική Σχολή Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θέμα “Επίδραση των αναστολέων πρωτεάσης στο μεταβολικό σύνδρομο των ασθενών με HIV-1 λοίμωξη” με βαθμό άριστα. Ο Σωτήρης Τσιόδρας αποφοίτησε με άριστα και από το Χάρβαρντ, ενώ περνώντας από μια αυστηρή διαδικασία επιλογής έγινε δεκτός από το Πρόγραμμα εξειδίκευσης στην Παθολογία Λοιμωξιολογία του Νοσοκομείου Beth Israel Deaconess στην Βοστόνη όπου ήταν ο μοναδικός υποψήφιος προερχόμενος από ξένη χώρα που έγινε δεκτός.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας έγινε εσωτερικός Ειδικευόμενος Ιατρός στην ειδικότητα της Παθολογίας στο Albert Einstein Medical Center στις ΗΠΑ ειδικευόμενος Ιατρός στην ειδικότητα της Παθολογίας με περαιτέρω εξειδίκευση στη Λοιμωξιολογία και στην Ιατρική Σχολή του Harvard, ενώ το 1997 πήρε άδεια άσκησης Ιατρικού Επαγγέλματος από την Πολιτεία της Μασσαχουσέττης.

Το 2002 είχε λάβει τον τίτλο ειδικότητας Λοιμωξιολογίας στις ΗΠΑ για την απόκτηση τίτλου Ειδικότητας Λοιμωξιολογίας Πρόγραμμα εκπαίδευσης στην κλινική έρευνα στα πανεπιστήμια Harvard και MIT.

Σωτήρης Τσιόδρας: Πλούσιο διδακτικό έργο

Πλούσιο είναι το διδακτικό του έργο στην προπτυχιακή εκπαίδευση και η συγγραφή διδακτικών βιβλίων. Το 2006 προχώρησε στην συγγραφή κεφαλαίων για το διδακτικό σύγγραμα Λοιμώξεις και Αντιμικροβιακή Χημειοθεραπεία (επιμέλεια έκδοσης καθηγήτρια Ε. Γιαμαρέλλου και συνεργατών) με θέματα: «γρίπη», «παραινφλουέντσα», «λοιμώξεις από αδενοιοιούς», «ρινοιοί», «ενδοφθαλμίτιδα» «HPV λοίμωξη» Κατά τη διάρκεια του 2ου και 3ου έτους της ειδίκευσής του στην Εσωτερική Παθολογία αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής του εργασίας ήταν η εκπαίδευση των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Temple (για τους οποίους δύο φορές επιλέχθηκε και ως teaching resident) καθώς και των νεωτέρων ειδικευομένων της Παθολογίας, με την ιδιότητά του ως επικεφαλής της ιατρικής ομάδος .

Δύο φορές το 2001 δίδαξε στα πλαίσια του μαθήματος της βιοηθικής ως προσκεκλημένος ομιλητής στην πανεπιστημιακή Θεολογική σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης για τις βιοηθικές προεκτάσεις της λοίμωξης με τον ιό του HIV/AIDS. Ιδιαίτερη θέση για τον γιατρό έχει η διδασκαλία στο μεταπτυχιακό σεμινάριο Βιοηθικής της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών με γενικό θέμα «Αρχές δεοντολογίας στην άσκηση της Ιατρικής» και ειδικότερα «ο ιατρός μπροστά στον πάσχοντα απο AIDS»

Σωτήρης Τσιόδρας: Από το 2002 ως σήμερα από τους κορυφαίους λοιμωξιολόγους

Από το 2002 έως σήμερα ο κ. Τσιόδρας ως λοιμωξιολόγος σύμβουλος του ΕΟΔΥ συμμετείχε σε πολυάριθμες εκπαιδευτικές δραστηριότητες ιδιαιτέρως κατά την περίοδο προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 αλλά και άλλες δεκάδες διαλέξεις όπως διαλέξεις σε νοσοκομεία, συνέδρια, ημερίδες με θέμα την επιτήρηση λοιμωδών νοσημάτων, την βιοτρομοκρατία και την συνδρομική επιτήρηση .

Ως λοιμωξιολόγος σύμβουλος στο ΚΕΕΛΠΝΟ συμμετείχε ενεργά σε αντιμετώπιση καθημερινών κλινικών προβλημάτων λοιμώξεων αλλά και στην διερεύνηση επιδημιών όπως η επιδημία μυοκαρδίτιδας από εντεροϊούς στην Κρήτη το 2003, η ψευδοεπιδημία περιστατικών με οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) στην Λήμνο το 2003, η επιδημία από περιστατικά Σαλμονέλλωσης στο Άργος το 2004 η ψευδοεπιδημία από ύποπτα ανθρώπινα περιστατικά για γρίπη των πουλερικών Η5Ν1 το καθώς και οι πιο πρόσφατη πανδημία γρίπης, οι επιδημίες ελονοσίας και Δ. Νείλου το και η επιδημία λύσσας σε ζώα στην Βόρειο Ελλάδα

Ο κ. Τσιόδρας συμμετείχε στην κατάρτιση του επιστημονικού προγράμματος ετησίων συνεδρίων με θέμα τις Λοιμώξεις (π.χ. Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων, Ελληνική Εταιρεία Ελέγχου Λοιμώξεων) ενώ είναι ενεργός συμμετοχή σε ετήσια διεθνή, πανελλήνια αλλά και τοπικά συνέδρια και σεμινάρια με γενικότερη ιατρική θεματολογία αλλά και σε συνέδρια ειδικότερης θεματολογίας Παθολογίας αλλά και Λοιμώξεων.

Ενδεικτικά αναφέρονται τα συνέδρια της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Ελληνικής Εταιρείας Ελέγχου Λοιμώξεων, Ελληνικής εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας, Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, και της Infectious Diseases Society of America.

Κατά τη διάρκεια των 10 τελευταίων ετών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» ο παθολόγος-λοιομωξιολόγος αναπληρωτής καθηγητής είχε τη δυνατότητα να συμμετέχει στην κλινική παρακολούθηση ε ασθενών με λοιμωξιολογικές παθήσεις, το οποίο περιελάμβανε και ασθενείς με πολύπλοκα παθολογικά και λοιμωξιολογικά προβλήματα.

Εκ παραλλήλου ανά τακτά χρονικά διαστήματα έχει και ευθύνη της ειδικής μονάδας λοιμώξεων της ΔΠΠΚ, του εξωτερικού ιατρείου της Λοιμωξιολογικής Κλινικής αλλά και του τακτικού Παθολογικού Ιατρείου όπου και παρακολουθούσε ασθενείς καθ όλη τη διάρκεια αυτών των χρόνων.

Ως συνεργάτης του ΚΕΕΛ και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, σχεδίασε και εφάρμοσε μαζί με την αναπληρώτρια καθηγήτρια βιοστατιστικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δαφνή την Ολυμπιακή συνδρομική επιτήρηση για τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2002-2004.

Σωτήρης Τσιόδρας: Υπεύθυνος ιατρός για το σύστημα Ολυμπιακής Συνδρομικής επιτήρησης

Κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων ήταν ο υπεύθυνος ιατρός για το σύστημα Ολυμπιακής Συνδρομικής επιτήρησης το οποίο επιτυχώς λειτούργησε υπό την προεδρία του καθηγητή Σαρόγλου (τότε προέδρου του ΚΕΕΛ).

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News