toys-katatropose-protos-kai-me-diafora-o-tyfonas-kasselakis-pos-se-1-mina-exelichthike-se-neo-tsipra-188062
12:29

Τους «κατατρόπωσε»: Πρώτος και με διαφορά ο «τυφώνας» Κασσελάκης, πως σε 1 μήνα εξελίχθηκε σε νέο Τσίπρα

12:29
Νίκη Μουλά

Ο Στέφανος Κασσελάκης ήρθε πρώτος στην προτίμηση του εκλογικού Σώματος του ΣΥΡΙΖΑ, στις εκλογές για την προεδρία του κόμματος, χθες, Κυριακή, με αποτέλεσμα τη μονομαχία του με την Έφη Αχτσιόγλου, την επόμενη Κυριακή.

Ειδικότερα, ο Στέφανος Κασσελάκης αναδείχθηκε πρώτος με ποσοστό 45,47% και η Εφη Αχτσιόγλου δεύτερη με ποσοστό 36,21%.

Advertisement

Ο Νίκος Παππάς ήρθε τρίτος με ποσοστό 8,64%, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τέταρτος με 8,4% και στην πέμπτη θέση με ποσοστό 1,28% βρέθηκε ο Στέφανος Τζουμάκας.

Advertisement

Advertisement

Όπως υπογράμμισε ο Γιάννης Δρόσος, πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, τα αποτελέσματα προέρχονται από το 90,13% των ψήφων, οι οποίες έχουν καταμετρηθεί σε 484 από τα 537 εκλογικά τμήματα.

Advertisement

Το X για τον Στέφανο Κασσελάκη

Advertisement

Όπως επισημαίνει το CNN Greece, κανείς από τους δύο πρωτοπόρους υποψηφίους δεν καταφέρνει να ξεπεράσει το 50% των ψήφων και έτσι οδηγούμαστε σε νέα αναμέτρηση την επόμενη Κυριακή.

Πως ξεκίνησε ο Στέφανος Κασσελάκης

Την Τρίτη 29 Αυγούστου, η φωτιά έκαιγε για 11η μέρα το δάσος της Δαδιάς στον Εβρο. Εκείνο το πρωί, ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε ότι θα ήταν ένας από εκείνους που θα διεκδικούσαν τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μόλις πατήθηκε το κουμπί για την ανάρτηση του σχετικού μηνύματος στα κοινωνικά δίκτυα, το ενδιαφέρον για τον πέμπτο υποψήφιο για την προεδρία του κόμματος εκτοξεύτηκε στα ύψη. Το απόγευμα εκείνης της ημέρας βρέθηκε -καθόλου τυχαία- στον τόπο καταγωγής του, τα Χανιά.

Εκεί, τη -μοναδική πια- έδρα του ΣΥΡΙΖΑ κατέχει ο Παύλος Πολάκης, πολιτικός μέντορας του Κασσελάκη, ο οποίος είχε κάνει μεγάλη -και επιτυχημένη- κινητοποίηση ώστε να καταγραφεί η λαϊκή στήριξη στην υποψηφιότητα του «νέου, άφθαρτου και ωραίου» που επέστρεψε από τις ΗΠΑ μετά από μία σύντομη, αλλά οικονομικά αποδοτική παρουσία στα ναυτιλιακά, προκειμένου να δηλώσει αντίπαλος του Μητσοτάκη για το αξίωμα του πρωθυπουργού.

Στα Χανιά ο Στέφανος Κασσελάκης περιέγραψε τον εαυτό του ως έναν «κουζουλό» που επέστρεψε από το εξωτερικό για να αφήσει «μία παρακαταθήκη στην πατρίδα». Δεκαέξι ημέρες αργότερα, από τα Ιωάννινα, ο Στέφανος Κασσελάκης ενθουσίασε τον Παύλο Πολάκη όταν απάντησε με το περίφημο «γουστάρω, εντάξει; Αλλά ελάτε να ψηφίσετε την Κυριακή» στην ψηφοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ που τον κάλεσε να ξεδοντιάσει «αυτό το σύστημα των δικαστικών και των δημοσιογράφων για να πάρει μπροστά η χώρα».

«Γουστάρω κι εγώ», έγραψε λίγο αργότερα ο Παύλος Πολάκης στα social media. Την Καθαρά Δευτέρα ήταν με ενάμισι πόδι έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη δημοσιοποίηση «λίστας προγραφών» με δικαστικούς και δημοσιογράφους και ανήμερα του Σταυρού την είχε νομιμοποιήσει πολιτικά μέσω του υποψηφίου «του» που προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Ο συνδετικός κρίκος Πολάκη – Κασσελάκη είναι ένας άλλος Κρητικός, ο Μιχάλης Καπνισάκης, μέλος του Τομέα Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ και νομικός παραστάτης του πατέρα Κασσελάκη, όπως και του βουλευτή Χανίων.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έλαμψε επικοινωνιακά με τη λήξη της προεκλογικής περιόδου σε μία τηλεοπτική αντιπαράθεσή του (στο τηλεοπτικό κανάλι ONE) με τον δικηγόρο Παύλο Σαράκη, ο οποίος εξελέγη βουλευτής Επικρατείας με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου: όταν η συζήτηση έφτασε στην τεκνοποίηση από ομόφυλα ζευγάρια και ο Σαράκης είπε στον Κασσελάκη ότι έχει την άποψή του και εκείνος τη δική του, ο 35χρονος του απάντησε: «Δεν είναι η άποψή μου, είναι η ζωή μου».

Με καθυστέρηση μιας ημέρας -λόγω του προεκλογικού κλίματος- εκείνο το στιγμιότυπο κατέκλυσε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τα επαινετικά σχόλια για τη στάση που κράτησε ο Κασσελάκης να αφθονούν.

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να καταβαραθρώθηκε στις εκλογές, αλλά το άστρο του νεαρού που γεννήθηκε στο Μαρούσι και μεγάλωσε στην Εκάλη και στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ μόλις είχε αρχίσει να ανατέλλει στην Κουμουνδούρου.

Ο Κασσελάκης έφτιαξε δική του σελίδα στο Facebook στις 13 Ιουνίου, αλλά άρχισε να τη χρησιμοποιεί για να προβάλλει τις ευρύτερες πολιτικές θέσεις του από τα τέλη Ιουλίου. Είκοσι ημέρες αργότερα, το όνομά του άρχισε να φιγουράρει ως μια πιθανή υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ και στο τέλος του Αυγούστου είχε γίνει viral.

Πρόκειται για την πιο σύντομη «εκτόξευση» πολιτικού στη χώρα μας – όποιος έκλεισε το κινητό του τον Δεκαπενταύγουστο και το ξανάνοιξε το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου βρέθηκε μπροστά σε ένα διαφορετικό πολιτικό σκηνικό.

Προετοιμάζοντας την υποψηφιότητά του, ο Κασσελάκης δημοσιοποίησε στις 21 Αυγούστου στα κοινωνικά δίκτυα μία πλατφόρμα θέσεων και προτάσεων. Kαλούσε μάλιστα τους πολίτες να τη συμπληρώσουν στέλνοντάς του προσωπικά μηνύματα στο Facebook.

Ελάχιστες από τις θέσεις που παρουσίασε ήταν ίδιες με αυτές του ΣΥΡΙΖΑ – για παράδειγμα, ζητά και εκείνος την επαναφορά της ΔΕΗ στον δημόσιο έλεγχο, αλλά «με ανεξάρτητη διοίκηση που θα αμείβεται βάσει αποδοτικότητας και όχι βάσει κερδοφορίας».

Κατά τα άλλα, οι θέσεις που έχει παρουσιάσει ο Στέφανος Κασσελάκης αφορούν κυρίως προσλήψεις, αυξήσεις μισθών και μειώσεις φόρων. Την ίδια στιγμή, η πρότασή του για τα δημόσια νοσοκομεία είναι να διοικούνται από μία… τριμελή επιτροπή που θα απαρτίζεται από έναν εξειδικευμένο μάνατζερ που θα προσλαμβάνεται μέσω ΑΣΕΠ, έναν υπάλληλο του υπουργείου Υγείας και έναν εκπρόσωπο των εργαζομένων…

Αλλά σε αυτή τη φάση οι προτάσεις πολιτικής δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία από τη στιγμή που ο ίδιος ο Κασσελάκης φρόντισε μέσα από τα βίντεό του -ειδικά εκείνο με το οποίο ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος- να αναδείξει τον ίδιο τον εαυτό του ως πρόταση: η αναφορά του στους αυτοδημιούργητους γονείς του, η «πτώση» της οικογένειάς του λόγω «παραδικαστικού κυκλώματος» και στη συνέχεια η «ανάστασή» του με σκληρή δουλειά στα ξένα, η αναφορά στην «αλαζονεία του κεφαλαίου» και η ανάδειξη ενός «ελληνικού ονείρου» ήταν αρκετά για να τραβήξουν την προσοχή σε μία εσωκομματική διαδικασία που δεν αφορούσε παρά ελάχιστους ως τα τέλη του Αυγούστου.