Enimerotiko.gr
Πολιτική

Βαρουφάκης: «Κύριε Μητσοτάκη είστε ο τυχερότερος πρωθυπουργός. Φαρσοκωμωδία η τετραετία ΣΥΡΙΖΑ»

Βαρουφάκης: Κατάργηση της προκαταβολής φόρου, πρόκειται να καταθέσει το ΜέΡΑ25, στην ομιλία που έγινε στην βουλή. Στην συνέχεια έκανε κριτική στην κυβέρνηση και επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα.

Βαρουφάκης: Ο Τσίπρας ήταν πρόθυμος συνεργάτης των δανειστών

Ως τον πιο αξιόπιστο και πρόθυμο συνεργάτη των δανειστών χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης. Επισήμανε επίσης προς τον νέο πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πως: «στην καλύτερη, για εσάς, περίπτωση να σας θεωρήσουν άξιο συνεχιστή του κ. Τσίπρα. Πιο αξιόπιστο από εκείνον, ποτέ».

Ο πρόεδρος του ΜεΡΑ25 μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής έδειξε πως θα κάνει δομική κριτική στην κυβέρνηση και οξύτατη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

Βαρουφάκης: Πρόκειται για φαρσοκωμωδία, αφού οι ίδιοι βουλευτές που διαφωνούσαν με τα μνημόνια, τα υπερψήφιζαν

«Ποτέ, από την θλιβερή περίοδο της Αποστασίας, η Βουλή των Ελλήνων δεν πληγώθηκε όπως στα χρόνια των Μνημονίων. Ιδίως την τελευταία τετραετία. οι πολίτες παρακολουθούν μια φαρσοκωμωδία: Οι βουλευτές της Συμπολίτευσης να υπερψηφίζουν Μνημονιακά νομοσχέδια με τα οποία διαφωνούσαν ενώ οι βουλευτές της ΝΔ τα καταψήφιζαν παρά το γεγονός ότι συμφωνούσαν.», είπε ξεκινώντας την ομιλία του.

«Ακούγοντας κανείς τις προγραμματικές δηλώσεις του κ. Πρωθυπουργού διακρίνει μια ευχάριστη ευθυγράμμιση ιδεολογίας και πολιτικών. Πράγματι, ο χείμαρρος νομοσχεδίων που ετοιμάζετε μοιάζουν να συνάδουν με τις πεποιθήσεις σας. Αυτό που όμως είναι σίγουρο είναι πως δεν συνάδουν με τις εξαγγελίες σας. Γιατί; Επειδή οι υποσχέσεις σας απαιτούν την ρήξη με τους δανειστές που υπόσχεστε ότι δεν θα κάνετε.

Μιλάτε για μείωση φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων όταν, προεκλογικά, υποσχόσασταν παράλληλη μείωση του φόρου εισοδήματος των φτωχότερων. Ο ανεκδιήγητος κ. Ρέγκλιγκ δεν έχασε χρόνο να σας ξεκαθαρίσει ότι ο στόχος του 3,5% πλεονάσματος απαιτεί οι οποιεσδήποτε φορο-ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις να εξισορροπούνται με δραστική μείωση του αφορολόγητου. Ένταση δηλαδή του ταξικού πολέμου εναντίον της πλειοψηφίας των πολιτών, την οποία διαρρηγνύατε τα ιμάτιά σας ότι δεν θα κάνετε. Και πως αντιδράσατε; Όπως οι προηγούμενοι! Σκύψατε το κεφάλι, επιστρέψατε από τις Βρυξέλλες, και υποσχεθήκατε να «πάτε συναινετικά» με τους δανειστές».

Βαρουφάκης: Η προπληρωμή φόρου καταστρέφει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

«Ποιος είναι ο υπ. αριθμό ένα καταστροφέας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων;

Η 100% προπληρωμή φόρου που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το όνειδος αυτό που βάζει λουκέτα και καταδικάζει τα παιδιά μας στη μετανάστευση είναι απόψε ο Ελέφαντας στο Κοινοβούλιο – η εξαγγελία κατάργησής της που λάμπει δια της απουσίας της από τις προγραμματικές δηλώσεις του κ. Πρωθυπουργού.

Το ΜέΡΑ25 δεσμευόμαστε να φέρουμε τροπολογία για άμεση κατάργηση της προπληρωμής, που βέβαια εσείς δεν θα κάνετε αποδεκτή όχι γιατί διαφωνείτε αλλά γιατί επιλέξατε να είστε δέσμιοι των δανειστών – όπως ακριβώς και οι προκάτοχοί σας.

Αυτά έχει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της ΝΔ, η συμμόρφωση με το 3ο και κατόπιν με το 4ο Μνημόνιο που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ Θα σας αναγκάζει καθημερινά να αυτο-καταργείστε (όπως ακριβώς αυτό-καταργήθηκαν οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ). Θα σας αναγκάζει να σερνόσαστε σε αναποτελεσματικές, ολοένα αντι-λαϊκότερες και αυταρχικότερες πολιτικές.

Βαρουφάκης: Δεν πρόκειται να γίνεται ποτέ όσο αξιόπιστος ήταν ο κ. Τσίπρας, στα μάτια των δανειστών

Ο κ. Πρωθυπουργός ονειρεύεται ότι οι δανειστές θα τον εκτιμήσουν περισσότερο από τους προκατόχους του, τους οποίους εξευτέλιζαν κατ’ εξακολούθηση. Υπόσχεται ότι θα τους κερδίσει με την αξιοπιστία του ώστε να του μειώσουν τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος.

Έχω νέα για σας κ. Μητσοτάκη: Την αξιοπιστία του κ. Τσίπρα, στα μάτια των δανειστών, δεν θα την φτάσετε ποτέ. Όσο και να προσπαθήσετε, όσο κατακλυσμική κι αν είναι η λαίλαπα νομοσχεδίων των πρώτων σας 100 ημερών, οι Μέρκελ, Σολτζ, Λαγκάρντ, Ντράγκι και Σια θα παραμείνουν πιο εντυπωσιασμένοι από την αποτελεσματικότητα με την οποία ο μεταλλαγμένος ΣΥΡΙΖΑ έκοψε το ΕΚΑΣ, παρήγαγε υπερ-πλεονάσματα, χάρισε τα αεροδρόμια, τα τραίνα.

Στην καλύτερη, για εσάς, περίπτωση να σας θεωρήσουν άξιο συνεχιστή του κ. Τσίπρα. Πιο αξιόπιστο από εκείνον, ποτέ! Όπερ μεθερμηνευόμενον, τα ματωμένα πλεονάσματα που επέβαλαν στον κ. Τσίπρα θα παραμείνουν, εγγυητές της αναπαραγωγής της Χρεοδουλοπαροικίας η Ελλάς – βασικός λόγος να φύγουν κι άλλα από τα παιδιά μας που δεν έφυγαν ακόμα».

Βαρουφάκης: Επίθεση στις εξαγγελίες του Μητσοτάκη

Έπειτα, ο κ. Βαρουφάκης είπε τα εξής: «Η επίσπευση της ερημοποίησης και το ψήλωμα των τοίχων της φυλακής του χρέους στην οποία είναι έγκλειστοι οι περισσότεροι διαφαίνεται και από τις ίδιες τις εξαγγελίες σας.

Πάρτε τα κόκκινα δάνεια. Τί προτείνετε;

Αντί να μεταφερθούν, όπως προτείνει το ΜέΡΑ25, σε μια δημόσια εταιρεία διαχείρισης των κόκκινων δανείων (ώστε να σταματήσει ο φαύλος κύκλος πώλησης σε αρπακτικά ταμεία στο 8% της ονομαστικής τους αξίας, εξώσεων και πλειστηριασμών που συμπιέζουν τις τιμές των διπλανών ακινήτων με αποτέλεσμα να κοκκινίζουν κι άλλα δάνεια την ώρα που οξύνονται οι κοινωνικές εντάσεις και ανισότητες), προτείνετε επίσπευση των πωλήσεών τους στα αρπακτικά ταμεία, επίσπευση των εξώσεων και των πλειστηριασμών, επιτάχυνση του φαύλου κύκλου, αύξηση της πίεσης για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με νέα δάνεια της τρόικας από το μαξιλαράκι που σας άφησε ο κ. Τσίπρας.

Προτείνετε, με άλλα λόγια, μεγέθυνση της χρεοκοπίας τόσο των νοικοκυριών όσο και του κράτους. Προτείνετε ενίσχυση της Χρεοδουλοπαροικίας με μόνους κερδισμένους τα αρπακτικά ταμεία και τους εγχώριους ατζέντηδές τους που, εύλογα, ζητωκραυγάζουν την νίκη της ΝΔ.

Πάρτε το ασφαλιστικό, τις ιδιωτικοποιήσεις, τα εργασιακά, τις θεσμικές αλλαγές. Τί προτείνετε;

Ιδιωτικές επικουρικές συντάξεις, δηλαδή ενίσχυση του ολιγοπωλίου ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και ουσιαστική κατάργηση των επικουρικών για τους γέροντες, καθώς οι νέοι δεν θα συνεισφέρουν στα δημόσια ταμεία.

Αντί για την μετατροπή ΤΑΙΠΕΔ-Υπερταμείου σε Δημόσια Αναπτυξιακή Τράπεζα, όπως προτείνει το ΜέΡΑ25, που θα χρησιμοποιούσε την δημόσια περιούσια ως εχέγγυο για να δημιουργεί επενδυτικές ροές, και με τις μετοχές της Αναπτυξιακής Τράπεζας να περνούν στα ασφαλιστικά ταμεία ώστε να αποζημιωθούν μερικώς για την καταστροφή του PSI, προτείνετε περαιτέρω ξεπούλημα – όπως αυτό εκείνο του Ελληνικού, υπέρ της προσοδοφορίας ημετέρων ολιγαρχών και κατά της κοινωνίας.

Αντί να αντισταθμιστεί, όπως προτείνει το ΜέΡΑ25,
  • μια γενναία αύξηση στον κατώτατο μισθό
  • με την κατάργηση της προπληρωμής του φόρου επιχειρήσεων και την μείωση του συντελεστή των μικρών επιχειρήσεων στο 15%, με τις ολιγοπωλιακές επιχειρήσεις – π.χ. supermarket – στο 26%

μαζί με τον ΣΕΒ ονειρεύεστε μισθούς ακόμα «ανταγωνιστικότερους», κωδικός της μεγαλύτερης εξαθλίωσης. Και, για να μην υπάρξει αμφιβολία για τον ακόμα σκοτεινότερο εργασιακό μεσαίωνα που έρχεται, καταργήσατε ήδη την Επιθεώρηση Εργασίας – αρνούμενοι να κατανοήσετε πως στο βωμό της ενίσχυσης της εργοδοσίας η περαιτέρω εξαθλίωση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα συμπιέζει την ενεργό ζήτηση, τους τζίρους, τα δημόσια έσοδα.

Κύριε Πρωθυπουργέ, αναρωτιέμαι αν αντιλαμβάνεστε ότι είστε ο τυχερότερος πρωθυπουργός της Μνημονιακής Ελλάδας.

Θυμάμαι την έκδηλη ανακούφιση του καλού συναδέλφου κ. Σταϊκούρα όταν, με τον κ. Χαρδούβελη, μου παρέδιδαν το άδειο ταμείο από το οποίο μόνο το 2015 έπρεπε να αποπληρώσω στους δανειστές το εξωφρενικό ποσό των 22 δις. Αντίθετα με τότε, αντίθετα με την κατάσταση που ανέλαβε ο κ. Σαμαράς ή ο κ. Παπανδρέου, αντίθετα από κάθε άλλη κυβέρνηση της «Χρεοδουλοπαροικία η Ελλάς», αν και η χώρα σήμερα είναι πιο πτωχευμένη από ποτέ, εσείς αναλαμβάνετε χωρίς καμία αγωνία για το πως θα αποπληρώνετε τους δανειστές τα επόμενα δέκα χρόνια.

Βαρουφάκης: Θα έπρεπε να κάνετε εικόνισμα στον κ. Τσίπρα

Αυτό το χρωστάτε στον κ. Τσίπρα, στον κ. Δραγασάκη, στον κ. Τσακαλώτο. Όχι μόνο ανέσυραν την ΝΔ από τον πάτο μιας τεράστιας ήττας το βράδυ του δημοψηφίσματος, ζητώντας την ψήφο σας για να ανατρέψετε από κοινού το ΟΧΙ του ελληνικού λαού, αλλά δύο χρόνια μετά, τον Αύγουστο του 2018, υπό την αριστουργηματική προπαγάνδα της δήθεν εξόδου από τα Μνημόνια, υπέγραψαν το 4ο Μνημόνιο, διάρκειας έως το 2060, που εξασφάλισε νέα δάνεια από τα οποία θα προσποιείστε ότι αποπληρώνετε τους δανειστές μέχρι το 2021 και, το πιο σημαντικό, έσπρωξε 100 δις αποπληρωμών που ήταν να γίνουν την δεκαετία του 20 για μετά το 2032, φυσικά τοκιζόμενα. Κανονικά, θα έπρεπε να κάνετε ένα μικρό εικόνισμα στον κ. Τσίπρα καθώς ποτέ στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας απερχόμενος πρωθυπουργός δεν ευεργέτησε τόσο γενναιόδωρα τον διάδοχό του.

Δυστυχώς, η προσωπική σας τύχη συμπορεύεται με την δυστυχία των πολλών.

Διαβάστε Επίσης:

Εξαγγελίες Μητσοτάκη: «Κατεδαφίζονται οι φυλακές Κορυδαλλού» – Τα 5 νέα εμβληματικά έργα που ανακοίνωσε

Κυριάκος Μητσοτάκης πλαστικό: «Καταργούνται όλα τα πλαστικά μιας χρήσης σε όλη την Ελλάδα»

Ευρωπαϊκό στίβου Κ20: «Χρυσή» η Σπυριδούλα Καρύδη – «Πέταξε» στα 14 μέτρα στο τριπλούν

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News