Enimerotiko.gr
Πολιτική

Υπουργός Παιδείας : Τέλος στους αιώνιους φοιτητές – Επιστρέφει η βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια

Υπουργός Παιδείας : Βάζει τέλος στους αιώνιους φοιτητές.  «Για εμάς η αριστεία δεν είναι ρετσινιά, είναι στάση ζωής», είπε η Νίκη Κεραμέως.

Σημαντικές αλλαγές στο χώρο της εκπαίδευσης εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής, η νέα υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Οι αλλαγές έχουν να κάνουν με την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια, το ανώτατο όριο ολοκλήρωσης των σπουδών. Το νέο σύστημα χρηματοδότησης των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, την μείωση των αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε φορείς του δημοσίου. Καθώς και την κατάργηση του ασύλου.

Επιπλέον, η υπουργός Παιδείας έδωσε το στίγμα και την αντίληψη της νέας ηγεσίας λέγοντας: “για εμάς η αριστεία δεν είναι ρετσινιά. Είναι στάση ζωής γιατί σημαίνει να προσπαθείς διαρκώς να υπερβαίνεις τον εαυτό σου. Να επιδιώκεις καθημερινά να γίνεσαι καλύτερος”.

Η υπουργός Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση

– Βελτιώνουμε άμεσα στρεβλώσεις τους ισχύοντος συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σε βάθος χρόνου, επιφέρουμε ουσιαστικότερες αλλαγές μετά από ενδελεχή διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς.

– Καθορίζουμε ελάχιστη βάση εισαγωγής στα τριτοβάθμια ιδρύματα. Τα ιδρύματα θα μπορούν να καθορίζουν βάση εισαγωγής υψηλότερη της ελάχιστης. Θα ορίζουν επίσης τον ετήσιο αριθμό των εισακτέων.

– Η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στοχεύει σε ακαδημαϊκά Ιδρύματα πραγματικά αυτόνομα. Αυτοδιοικούμενα, αξιολογούμενα, ανταγωνιστικά, εξωστρεφή, σε κοινό βηματισμό με την αγορά εργασίας.

– Επιστρέφουμε τα πανεπιστήμια σε αυτούς στους οποίους πραγματικά ανήκουν, δηλαδή στους φοιτητές, στους καθηγητές και στο διοικητικό προσωπικό. Καταργώντας το κακώς εννοούμενο άσυλο. Οι δημόσιες αρχές θα μπορούν να επεμβαίνουν αυτεπαγγέλτως για κάθε αξιόποινη πράξη που διαπράττεται εντός πανεπιστημίου.

– Καθιερώνουμε ανώτατο χρονικό όριο ολοκλήρωσης των προπτυχιακών σπουδών ν+2, πλην εξαιρέσεων.

– Απελευθερώνουμε τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών.

– Επεκτείνουμε τον θεσμό της πρακτικής άσκησης φοιτητών σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, σε συναφή με τις σπουδές τους αντικείμενα.

– Η κρατική χρηματοδότηση προς τα ανώτατα ιδρύματα θα εξαρτάται από αντικειμενικά κριτήρια όπως το κόστος σπουδών ανά φοιτητή. Η διάρκεια των προγραμμάτων σπουδών, μέγεθος και γεωγραφική διασπορά του ιδρύματος. Αλλά θα συνδέεται, σε κάποιο βαθμό, και με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των ιδρυμάτων.

– Ο Ακαδημαϊκός Χάρτης της χώρας θα προκύπτει από την αξιολόγηση της Α.ΔΙ.Π και στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων. Ώστε να μην επαναληφθεί το καταστροφικό φαινόμενο ίδρυσης νέων τμημάτων και συγχωνεύσεων τμημάτων. Για την εξυπηρέτηση καθαρά ψηφοθηρικών σχεδιασμών και μικροπολιτικών συμφερόντων.

Υπουργός Παιδείας : Οι αλλαγές σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Οσον αφορά τις αλλαγές σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η υπουργός Παιδείας τόνισε:

«Απλουστεύουμε μια σειρά από διαδικασίες για τη διοργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων, όπως για παράδειγμα η διενέργεια σχολικών εκδρομών και η συμμετοχή σε διαγωνισμούς και ολυμπιάδες. Θωρακίζουμε θεσμικά τη σχολική μονάδα, αναβαθμίζουμε το ρόλο του Διευθυντή, προωθούμε ένα νέο σύστημα επιλογής στελεχών της εκπαίδευσης, αναδιοργανώνουμε τις δομές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου, με γνώμονα δομές πιο κοντά στις σχολικές μονάδες, με σταδιακή κατάργηση των υφιστάμενων, υδροκέφαλων και συγκεντρωτικών δομών».

Παράλληλα τόνισε ότι θα προωθηθεί «σύστημα αξιολόγησης, ξεκινώντας από τις σχολικές μονάδες και προχωρώντας στους εκπαιδευτικούς, με αποκλειστικό στόχο την επιβράβευση των εκπαιδευτικών και τη βελτίωσή τους μέσω επιμόρφωσης».

«Στην ειδική αγωγή, προχωρούμε ήδη στην επίσπευση της διαδικασίας πρόσληψης 4.500 εκπαιδευτικών» τόνισε σε άλλο σημείο για να προσθέσει ότι «Επαναφέρουμε και ενισχύουμε τον θεσμό των πρότυπων και πειραματικών σχολείων».

Σχετικά με την ιδιωτική εκπαίδευση ανέφερε πως θα υπάρξει περισσότερη ελευθερία.

Παραδείγματος χάριν όσον αφορά στην εκπόνηση πρόσθετων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, και προστατεύουμε τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών».

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News