Enimerotiko.gr
Πολιτισμός

Αιμιλία Υψηλάντη: Η όμορφη ξανθιά του παλιού σινεμά, οι οικονομικές δυσκολίες και η πασαρέλα στα 74 της χρόνια

H Αιμιλία Υψηλάντη γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας στις 22 Απριλίου 1942. Είναι Ελληνίδα ηθοποιός του κινηματογράφου, του θεάτρου και της τηλεόρασης και πρώην βουλευτής του ΚΚΕ.

Της: Έπη Τρίμη

Την γνωρίσαμε και την αγαπήσαμε μέσα από τους ρόλους της στο πλευρό του Κώστα Βουτσά, του Λάμπρου Κωνσταντάρα και πολλών άλλων ηθοποιών.

Η αγαπημένη ηθοποιός έχει ιδρύσει την καλλιτεχνική εταιρεία «Αργώ» και μάλιστα έλαβε βραβείο στα 37α Κορφιάτικα Θεατρικά Βραβεία που πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ στο Θέατρο Μπρόντγουαιη.

Η εξομολόγηση για το καλλιτεχνικό ξεκίνημα και η σχολή του Κουν

Ξέρω ότι πάντα ήθελα να γίνω ηθοποιός, είχε πει η Αιμιλία Υψηλάντη. Τώρα γιατί πήγα και στο Πανεπιστήμιο, καταρχάς σήμερα όλα τα παιδιά πηγαίνουν στο Πανεπιστήμιο. Σπάνια βρίσκω σήμερα ηθοποιό που να μην έχει πάει και σε αυτό. Η τάση και η επιθυμία γενικά των γονιών στην Ελλάδα ήταν το παιδί τους να αποκτήσει ένα πτυχίο ενός Πανεπιστημίου, γιατί πίστευαν ότι κάτι τέτοιο θα τους εξασφαλίσει ένα μέλλον μακριά από τη χειρωνακτική εργασία, ένα κοινωνικό status. Και είναι και σημαντικό να γράφει κάποιος στο βιογραφικό του ότι έχει τελειώσει το Πανεπιστήμιο, γιατί ακόμα κι αν θες να αναλάβεις μια θέση διοικητική και στο δικό μας τον χώρο ακόμα, πιθανώς να σου χρειαστεί. Βέβαια δεν σκέφτονταν αυτό ακριβώς οι γονείς οι δικοί μου. Σκέφτονταν ότι το επάγγελμα του ηθοποιού είναι ένα αβέβαιο επάγγελμα όπως είναι και σήμερα και όχι μόνο στην Ελλάδα, στις περισσότερες χώρες του κόσμου, και ήθελαν τα παιδιά τους να έχουν από τη δική τους τη μέριμνα να είχαν ένα χαρτί που θα τους εξασφάλιζε τον βιοπορισμό.

Εγώ, έβγαλα τη σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Κάρολου Κουν

Ο Κουν την εποχή εκείνη ήταν εναντίον του να είμαστε συγχρόνως και στο Πανεπιστήμιο. Ήταν μια άποψη αυτή, σεβαστή γιατί έχει το λόγο της. Ένας φοιτητής μέσα στον Πανεπιστημιακό χώρο κινείται εντελώς διαφορετικά, διαμορφώνει μια x προσωπικότητα και η άποψη τότε του Θεάτρου Τέχνης ήταν όπως μας έλεγε ο Κουν «ή παππάς παππάς ή ζευγάς ζευγάς». Ήθελε τους ανθρώπους απόλυτα αφοσιωμένους, και τότε ήταν όλοι διαρκώς μέσα στο θέατρο, πρόβα παράσταση, πρόβα παράσταση, έτρωγαν μαζί το βράδυ στο εστιατόριο, ήταν ένα είδος κοινοβίου. Επίσης ήθελε να είναι εκείνος ο πνευματικός καθοδηγητής των ανθρώπων και να συμβάλει πολύ στην διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους. Προφανώς ένας άνθρωπος που ήταν συγχρόνως φοιτητής θα είχε αντιστάσεις σε μία τέτοια αντίληψη, γιατί διαμόρφωνε μια προσωπικότητα και σε άλλους χώρους πολύ ισχυρούς πολιτικά και πνευματικά την δεκαετία του 1960.

Υπήρχε συμφοιτητής μου που έκρυβε ότι ήταν στη νομική. Εγώ δεν το έκρυψα, γι’ αυτό δεν ήμουν και ιδιαίτερα ευνοούμενη. Ήταν από τα πράγματα που μου καταλόγισαν αρνητικά ότι έβγαλα συγχρόνως και την Ανωτάτη Εμπορική, είχε πει η Αιμιλία Υψηλάντη.

Ο κινηματογράφος

Τέλειωσα τη σχολή το 1964 και ξεκίνησα να ασχολούμαι με το επάγγελμα το 1967,συνέχισε να λέει η Αμαλία Υψηλάντη. Προτίμησα να ταξιδέψω τότε για οικογενειακούς λόγους. Ξεκίνησα στο θέατρο στην αρχή και ο κινηματογράφος ήρθε πολύ αργότερα. Όταν ξεκίνησα τον κινηματογράφο πρόλαβα την ακμή του αλλά μετά άρχισε η πτώση του κυρίως από την τηλεόραση, είχε εξομολογηθεί η Αμαλία Υψηλάντη.

Οπότε δεν έκανα πολλές ταινίες και δεν επιθυμούσα να κάνω και πολλές. Έκανα δύο τρεις τον χρόνο που μου εξασφάλιζαν το επίπεδο της επιβίωσής μου για να έχω τη δυνατότητα να κάνω θέατρο. Είχα και ένα παιδί δεν ήταν πολύ απλά τα πράγματα. Ξέρετε τι πάει να πει να κάνεις και ταινία και θέατρο; Σηκωνόμαστε στις 5.30 το πρωί και στις 6 είμαστε στο studio. Όλη μέρα εκεί και μετά θέατρο, είχε πει σε συνέντευξή της η Αμαλία Υψηλάντη.

Η guest εμφάνισή της στο fashion show  Athens Xclusive Designers Week

Το 2016 απολαύσαμε την Αιμιλία Υψηλάντη στο fashion show των Celebrity Skin, όπου περπάτησε στην πασαρέλα, στο πλαίσιο της Athens Xclusive Designers Week.

Η ηθοποιός εξέπληξε τους πάντες με την guest εμφάνισή της στο fashion show και έκλεψε τις εντυπώσεις με το στιλ και την άνεσή της στην πασαρέλα.

Το βραβείο «Μίνωας Βολανάκης»

Η Αιμιλία Υψηλάντη ήταν υποψήφια για το βραβείο «Μίνωας Βολανάκης»- Καλύτερη θεατρική παράσταση και το κέρδισε για την παραγωγή της θεατρικής παράστασης «Η αγάπη άργησε μια μέρα» στην οποία πρωταγωνιστεί για δεύτερη χρονιά.

Η 78χρονη ηθοποιός συνεχίζει να αποπνέει μία μοναδική γοητεία και ο φωτογραφικός φακός την απαθανάτισε κρατώντας το βραβείο της.

Η Αιμιλία Υψηλάντη στα 78 της χρόνια παραμένει μια πολύ ωραία γυναίκα και μάλιστα ήταν πολύ κομψά ντυμένη στην βράβευσή της.

Στο θέατρο, έχασα ό,τι είχα και δεν είχα

Σε μία σπάνια τηλεοπτική της εμφάνιση, η ηθοποιός Αιμιλία Υψηλάντη έδωσε συνέντευξη το 2019 στην τηλεόραση όπου μίλησε για τα 50 και πλέον χρόνια που βρίσκεται στο χώρο της υποκριτικής, ενώ όπως τόνισε χαρακτηριστικά, κάποτε είχε χάσει ότι είχε και δεν είχε στο… πανί. «Είμαι πάνω από 50 χρόνια στο χώρο της υποκριτικής. Η ομορφιά μου, μου άνοιξε πόρτες στον κινηματογράφο, αλλά με δυσκόλεψε πολύ  στην προσωπική μου ζωή και στη σχέση μου με το άλλο φύλο. Όχι μόνο ζήλια, αλλά και δειλία του άλλου φύλου να σε προσεγγίσει. Ο ανταγωνισμός από άλλες γυναίκες ηθοποιούς υπάρχει πάντα, αλλά δεν τον βίωσα και πάρα πολύ γιατί εγώ δεν δούλεψα και πάρα πολύ στον κινηματογράφο.

Επίσης, δεν μπήκα και στα κυκλώματα πάρα πολύ, ώστε να νιώσω κάτι τέτοιο. Δεν με ενδιέφερε καθόλου ο κινηματογράφος. Τον κινηματογράφο τον έκανα γιατί με ζητούσε ο κινηματογράφος, εγώ δεν τον ήθελα καθόλου. Τον έκανα εξ ανάγκης, μου έδινε κάποια χρήματα για να επιζήσω σε μια εποχή που δεν έβρισκα εύκολα στο θέατρο δουλειά. Αυτό, βέβαια, μου άνοιξε την πόρτα και του θεάτρου αντίστοιχα με κάποιο τρόπο. Είναι τώρα 25 χρόνια που έχω τη δική μου θεατρική δραστηριότητα που αυτή μου φτάνει και μου περισσεύει, θα έλεγα, για να με γεμίσει γιατί συγχρόνως πρέπει να στηρίξω και οικονομικά το θέατρο. Στο παρελθόν έχασα ότι είχα και δεν είχα στο θέατρο. Δεν ξεκινάς από το μηδέν, συνήθως εμείς στη δουλειά μας είμαστε μονίμως σε αναζήτηση χρημάτων», είπε  πριν έναν χρόνο η Αιμιλία Υψηλάντη.

Η πολιτική καριέρα

Το 1978, η Αμαλία  Υψηλάντη έγινε Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων, ενώ το 1981 εξελέγη βουλευτής με το ΚΚΕ. Επίσης, υπήρξε για 11 χρόνια και συνδικαλίστρια και Πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.Από εκεί και πέρα δεν εξελέγη ξανά βουλευτής αλλά έως και σήμερα υποστηρίζει και παρακολουθεί τη δράση του ΚΚΕ.

Η Αιμιλία Υψηλάντη έμενε στο νέο σπίτι του Γιάνη Βαρουφάκη

Πρόκειται για ένα διαμέρισμα 180 τ.μ. στον 4 όροφο μιας πολυκατοικίας, κάπου μεταξύ πλατείας Μαβίλη και λεωφόρου Αλεξάνδρας, κοντά στο Ελεγκτικό Συνέδριο και το μαιευτήριο «Έλενα». Το εν λόγω  διαμέρισμα έχει δημιουργηθεί από την ένωση δύο διαμερισμάτων στον ίδιο όροφο και ως ατού διαθέτει μια μεγάλη ενιαία βεράντα.

Πρώην ένοικός του, πριν από αρκετά χρόνια, ήταν η ηθοποιός Αιμιλία Υψηλάντη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, η Αιμιλία Υψηλάντη διερωτάται πώς ήταν δυνατόν το ζευγάρι να αφήσει το νεοκλασικό με τη θέα στην Ακρόπολη για ένα διαμέρισμα σε πολυκατοικία.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, πάντως, αποτελούσε για τη νέα του γειτονιά κάτι σαν… ατραξιόν, αφού οι γείτονές του κρέμονται στα μπαλκόνια για να τον δουν κάθε φορά που μπαίνει ή βγαίνει από την πολυκατοικία.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News