andreas-filippidis-o-syntagmatarchis-katsampelas-oi-2-gynaikes-poy-simadepse-ti-zoi-toys-kai-to-xafniko-telos-13900
17:40

Ανδρέας Φιλιππίδης: Ο συνταγματάρχης Κατσάμπελας, οι 2 γυναίκες που σημάδεψε τη ζωή τους και το ξαφνικό τέλος

17:40
Newsroom

Ο Ανδρέας Φιλιππίδης γεννήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 1919 στην Αθήνα και από μικρός αγάπησε το θέατρο, καθώς ο πατέρας του εργαζόταν ως ηθοποιός στο μουσικό θέατρο του Μάνου Φιλιππίδη. Μόλις τελείωσε το σχολείο ξεκίνησε να σπουδάζει στη Νομική Σχολή, όμως το πάθος του για την υποκριτική υπερτερούσε και αποφάσισε να παρατήσει τις σπουδές του για να γίνει ηθοποιός.

Της: Έπη Τρίμη

Advertisement

Ο Ανδρέας Φιλιπίδης σπούδασε στο εθνικό θέατρο και το 1943 έκανε το θεατρικό του ντεμπούτο. Από μικρός έπαιξε στο πλευρό του Χορν και της Μαίρης Αρώνη. Μια από τις πρώτες του εμφανίσεις στον κινηματογράφο ήταν ως Μήτρος στην ταινία «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας» και ως κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής στην ταινία «Ο λουστράκος».

Advertisement

Η συνεργασία με τον Φίνο

Με τη Φίνος Φιλμ ο Ανδρέας Φιλιππίδης συνεργάστηκε από το 1970 ως το 1972 σε οκτώ ταινίες. Στην κρατική τηλεόραση έπαιξε σε 30 περίπου ποιοτικές σειρές αλλά και σε πολλές και εκλεκτές θεατρικές παραστάσεις. Υπήρξε και πολύ καλός δάσκαλος της υποκριτικής, διδάσκοντας για 20 χρόνια στη Δραματική Σχολή του Θεοδοσιάδη. Το 1975 εξελέγη αντιπρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων ηθοποιών.

Advertisement

Έπαιξε τον Τζακ στην ταινία «Υπολοχαγό Νατάσα», τον Πέτρο Καρέλη στην ταινία «Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη» και τον ναύαρχο Κουντουριώτη στην ταινία «Ελευθέριος Βενιζέλος». Είχε αρχοντικό παρουσιαστικό και υποδύθηκε αξιωματούχους και επιβλητικούς χαρακτήρες.

Advertisement

Χαρακτηριστικός ήταν ο ρόλος του στην ταινία «Λούφα και Παραλλαγή»

Ο Ανδρέας Φιλιππίδης δεν σταμάτησε ποτέ να εργάζεται ως ηθοποιός και τα επόμενα χρόνια έκανε δεύτερη καριέρα στην τηλεόραση. Τη δεκαετία του ’70 και του ’80 έπαιξε στις σειρές η «Γειτονιά μας», «Μεθυσμένη Πολιτεία», «Σιγά, η πατρίδα κοιμάται» και στη θρυλική σειρά «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται».

Επίσης, αγαπούσε το σκάκι και ήταν πρωταθλητής του Πρώτου Σκακιστικού Πρωταθλήματος Ελλήνων Ηθοποιών. Λίγο πριν πεθάνει παρουσίασε το σκακιστικό τηλεπαιχνίδι «Τυχερή σκακιέρα»

Advertisement

Ο γάμος με τη Δέσπω Διαμαντίδου

Ο Ανδρέας Φιλιππίδης παντρεύτηκε δύο φορές με δύο σπουδαίες γυναίκες. Ο πρώτος του γάμος ήταν με τη Δέσπω Διαμαντίδου τη δεκαετία του ’40 και απέκτησε έναν γιο, τον Μάριο. Το ζευγάρι χώρισε, όμως διατηρούσε καλές σχέσεις.

Η γνωριμία  και ο γάμος επί 32 χρόνια με τη Λίλυ Παπαγιάννη

Το 1957 ο Φιλιππίδης εργαζόταν ως καθηγητής υποκριτικής στη σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Κάρολου Κουν. Ανάμεσα στις μαθήτριες του ήταν η εντυπωσιακή 22χρονη Λίλυ Παπαγιάννη, για την οποία λέγεται ότι δεν υπήρχε μαθητής που να μην την είχε ερωτευτεί στη σχολή.

Ανάμεσα στους άντρες που γοητεύτηκαν από την ομορφιά της ήταν και ο Ανδρέας Φιλιππίδης, με τον οποίο παντρεύτηκε λίγο αργότερα παρόλο που είχαν 14 χρόνια διαφορά.

Η Παπαγιάννη ήταν η γυναίκα της ζωής του με την οποία υπήρξε παντρεμένος επί 32 χρόνια. Ήταν αχώριστοι τόσο στη ζωή όσο και στο θέατρο και έπαιξαν μαζί σε πολλές θεατρικές παραστάσεις. Ο Φιλιππίδης δίδαξε στη Δραματική Σχολή Θεοδοσιάδη επί 20 χρόνια, ενώ πήρε μέρος σε περισσότερες από 40 ταινίες.

Ο θάνατος και η στενή παρέα της Παπαγιάννη με τη Διαμαντίδου

Ο Ανδρέας Φιλιππίδης έφυγε από τον κόσμο στις 8 Ιανουαρίου 1989, σε ηλικία 70 ετών, και κηδεύτηκε στο δημοτικό κοιμητήριο του Ζωγράφου.Έκτοτε η αγαπημένη του σύζυγος, Λίλυ Παπαγιάννη ζούσε μόνη της και έκανε στενή παρέα με την πρώτη του σύντροφο, Δέσπω Διαμαντίδου, η οποία πέθανε το 2004. Η Λίλυ Παπαγιάννη έφυγε σε ηλικία 80 ετών το 2015.