filippos-nikolaoy-i-doyleia-apo-ta-12-oi-chrysoi-diskoi-oi-diasimoi-amp-8220-thamones-amp-8221-kai-i-apoysia-oikogeneias-12317
19:50

Φίλιππος Νικολάου: Η δουλειά από τα 12, οι χρυσοί δίσκοι, οι διάσημοι “θαμώνες” και η απουσία οικογένειας

19:50
Newsroom

Ο Φίλιππος Νικολάου είναι γεννημένος στην Αγία Σοφία του Πειραιά από πατέρα πρόσφυγα από τη Μικρά Ασία και μητέρα από το Καρπενήσι.Έχει τιμηθεί με «πλατινένιους» και «χρυσούς» δίσκους, οι οποίοι ξεπέρασαν τις 100.000 αντίτυπα όπως είναι «Τα γλεντζέδικα» και «Τι Γλυκές πού ‘ναι οι Γυναίκες»  και σε δίσκους των 50.000 αντιτύπων όπως είναι «Μια Λαϊκή Βραδυά με τον Φίλιππο Νικολάου, Νο 1 και 2».

Της: Έπη Τρίμη

Advertisement

Ο Φίλιππος Νικολάου μεταξύ άλλων έγραψε και τραγούδια για την Άννα Βίσση όπως είναι το «Όσο έχω φωνή»  και το «Δώδεκα»  όπου έγραψε την μουσική μαζί με τον Νίκο Καρβέλα.

Advertisement

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια και ο εκτελωνισμός

Ο Φίλιππος Νικολάου, ξεκίνησε να εργάζεται σε ηλικία των 12 ετών, κάνοντας τον αχθοφόρο και έπειτα σε ένα εργοστάσιο καραμελοποιίας. Όπως ο ίδιος έχει δηλώσει: «Στα δεκατρία μου ήμουν ένας εργάτης με εγερτήριο στις έξι. Όταν τελείωνα τη δουλειά πήγαινα στο νυχτερινό γυμνάσιο. Πολλή δουλειά».Αργότερα βρήκε μια καλύτερη δουλειά ως βοηθός εκτελωνιστή. Μετά την αποφοίτηση του από το εξατάξιο Γυμνάσιο ήθελε να ασχοληθεί με τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και πέρασε στη Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή. Στα 18 είχα μυαλό τριαντάρη. Ήμουν το δεύτερο αρσενικό του σπιτιού μετά τον πατέρα. Ηθελα να κατακτήσω μια διοικητική θέση σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Πήγα στη Βιομηχανική. Τότε η Σχολή έγινε Ανωτάτη και προστέθηκαν επιπλέον μαθήματα, Φυσική και Χημεία. Είπα “ως εδώ ήταν”. Αυτή ήταν η ζωή μου πριν το τραγούδι».

Advertisement

Η πρώτη επαφή με τη μουσική

Μετά την απόλυση του από τον Στρατό σε ηλικία 22 ετών ο Φίλιππος Νικολάου  άρχισε και πάλι να εργάζεται ως εκτελωνιστής. Στις καλοκαιρινές διακοπές του αποφάσισε να πάει στη Ρόδο με έναν φίλο του. Επειδή τα εισιτήρια της γραμμής ήταν ακριβά βρήκε ένα πιο οικονομικό σε ένα κρουαζιερόπλοιο, όπου και γνώρισε ένα μουσικό συγκρότημα, τους Playboys, οι οποίοι του εξέφρασαν το παράπονό τους καθώς η τραγουδίστρια του συγκροτήματος, Ία Κούκα είχε αποχωρήσει ενώ αυτοί είχαν ένα κλείσει συμβόλαιο για να κάνουν κάποιες εμφανίσεις στη Ρόδο. Τότε ο  Φίλιππος Νικολάου δέχτηκε να αναλάβει την θέση του τραγουδιστή και έτσι ξεκίνησε την καριέρα του στον χώρο της μουσικής.

Advertisement

Ο γνωστός τραγουδιστής έχει κυκλοφορήσει 41 δίσκους και έχει τιμηθεί με πλατινένιους και χρυσούς. Το τραγούδι «στο άδειο μου πακέτο» θεωρείται από τα καλύτερα ζεϊμπέκικα που έχουν ακουστεί ποτέ.

Κρατούσα ένα μαγαζί μόνος επί 30 χρόνια

«Μου ζητούσαν να κάνω συμπράξεις. Δεν είχα λόγο να συνεχίσω. Εγώ κρατούσα μόνος ένα μαγαζί 30 χρόνια. Ερχόταν ο Ωνάσης και έσπαγε πιάτα. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη καθόταν στο πρώτο τραπέζι. Είχα να ανταγωνιστώ τον Τόλη Βοσκόπουλο. Ποτέ αθέμιτα. Βρέθηκα στο Λονδίνο να τραγουδώ σε φιλανθρωπικό gala με τον Τομ Τζόουνς. Έβαλα άνω τελεία. Επέστρεψα και βρήκα το χάος», είπε ο Φίλιππος Νικολάου το 2014.

Δεν με φόβισε ο γάμος

Ο Φίλιππος Νικολάου έχει πει σχετικά: «Δεν μπορείς να τραγουδάς τον έρωτα και να μην καταλαβαίνεις τι λες. Δηλαδή, να κάνεις παράφραση ερωτική μέσω τραγουδιού δεν γίνεται. Οι τραγουδιστές που έχουν κάνει παράφραση ερωτική είναι «ξύλινοι». Εγώ ανήκω στους παραδοσιακούς μονογαμικούς άντρες, που τα ειδύλλιά μου κρατούσαν. Δεν ήμουν κλέφτης στον έρωτα, ήμουν τιμητής», δήλωσε  και συνέχισε: «Δεν με φόβισε ο γάμος, αλλά προτιμώ την ελευθερία. Δεν έτυχε να κάνω παιδί. Μπορεί να καθόταν με τέτοιο τρόπο, απλώς δεν έκατσε».

Advertisement