kostas-papachristos-o-astynomikos-toy-sinema-i-plastografia-oi-chryses-lires-kai-i-anekpliroti-epithymia-110069
19:30

Κώστας Παπαχρήστος: Ο αστυνομικός του σινεμά, η πλαστογραφία, οι χρυσές λίρες και η ανεκπλήρωτη επιθυμία

19:30
Newsroom

Ο Κώστας Παπαχρήστος γεννήθηκε  στο Βόλο το 1916, αλλά πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη Θεσσαλονίκη, όπου πήγε σχολείο μαζί με τον αδελφό του Νίκο και την αδελφή του Φρόσω.  Έπαιζε συνήθως δεύτερους ρόλους στρατιωτικού, αστυνομικού κ.λ.π. Έπαιξε σε 200 ταινίες, εκ των οποίων οι 19 ήταν της Φίνος Φιλμς. Συνήθως, όμως, οι σκηνές στις οποίες συμμετείχε δεν ξεπερνούσαν τα δάχτυλα του ενός χεριού. Παρά ταύτα η προσφορά του ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτή που εισέπραττε το κοινό.

Της: Έπη Τρίμη

Advertisement

Υπήρξε για 38 χρόνια σύντροφος της ομότεχνης Δήμητρας Σερεμέτη ( σ.σ. έζησαν ως παντρεμένοι μόνο 3,5 χρόνια) αλλά δεν απέκτησαν παιδιά.

Advertisement

Advertisement

Αφοί Παπαχρήστου: «Στρατευμένοι» στην 7η τέχνη!

Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι δύο από τους γνωστότερους ηθοποιούς που διακρίθηκαν σε ρόλο αστυνομικού ή στρατιωτικού είναι αδέλφια. Ο Κώστας και ο Νίκος Παπαχρήστος δεν ευτύχισαν να έχουν πρωταγωνιστικούς ρόλους στο θέατρο, τον κινηματογράφο ή την τηλεόραση. Είναι όμως από τις γνωστότερες φυσιογνωμίες. Οι ρόλοι τους στις ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου δεν είναι μεγάλοι, είναι όμως χαρακτηριστικοί.

Κι ενώ ο ένας, ο Κώστας, αγάπησε με πάθος τις στολές, άρα και τους ρόλους που ερμήνευσε, ο άλλος, ο Νίκος, άφησε πίσω του μια μεγάλη λυρική καριέρα για να βρει την αποδοχή ως ηθοποιός.

Η οικογένειά τους ήταν από τις λεγόμενες αριστοκρατικές του Βόλου. Ευκατάστατη. Ο πατέρας ταμίας στην Τράπεζα της Ελλάδος και η μητέρα από εύπορη οικογένεια. Τόσο εύπορη που πήρε σε μοναστήρι στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου για να μάθει πιάνο, γαλλικά και χειροτεχνία. H Δήμητρα Σερεμέτη είχε πει σχετικά: “Έπαιζε πάρα πολύ ωραίο πιάνο. Ήταν καλλιτεχνική φύση και τολμώ να πω ότι τα παιδιά της γενικά της μοιάσανε. Ήτανε μια γυναίκα με ισχυρή κι έντονη προσωπικότητα, που πολλά πήρε ο Κώστας από εκείνη. O Κώστας είχε δύο αδέλφια. Μεγαλύτερη ήταν η Φρόσω, η αδελφή του, η οποία σπούδασε κι αυτή πιάνο. Τελείωσε το ωδείο στη Θεσσαλονίκη, αλλά δε βγήκε στο επάγγελμα. Παντρεύτηκε με ένα μεγαλοδικηγόρο, κι έκαναν δύο παιδιά. Τα παιδιά τους βρίσκονται εδώ. Η Φρόσω και ο σύζυγός της έχουν αποδημήσει κι αυτοί εις Κύριον… O μικρότερος ήταν ο Νίκος, ο οποίος έκανε σπουδαία καριέρα στο κλασικό τραγούδι στη Λυρική Σκηνή”.

Advertisement

Η πλαστογραφία στα 16 και το ειδικό βραβείο

Πριν ακόμα αποφοιτήσει από το γυμνάσιο, σε ηλικία δεκαέξι ετών, ο Κώστας Παπαχρήστος το έσκασε από το σπίτι για να καταταγεί στο στρατό. Πλαστογράφησε τα απαιτούμενα έγγραφα, δήλωσε ψεύτικη ηλικία και κατάφερε να μπει στην αεροπορία της Λάρισας. Οι δικοί του τον έψαχναν παντού. Η αγωνία τους τελείωσε, όταν έλαβαν ένα μήνυμά του, μέσω του οποίου τους ενημέρωνε για την παράτολμη πράξη του και τους παρακαλούσε να μην προδώσουν στις αρχές την πραγματική του ηλικία. Μετά την απόλυσή του ξαναφόρεσε τη στολή του στρατιώτη στον πόλεμο του ’40. Για τη δράση του στον ελληνοϊταλικό πόλεμο τιμήθηκε αργότερα με ειδικό βραβείο.

Το προσωπικό βεστιάριο και τα χρέη ενδυματολόγου

Μετά τον πόλεμο και αφού είχε φοιτήσει για ένα χρόνο στη σχολή του Κάρολου Κουν, ξαναφόρεσε τη στολή, όχι μόνο του φαντάρου, αλλά και του αστυφύλακα, του αξιωματικού και άλλες, αυτή τη φορά για τις ανάγκες των ρόλων του. Δημιούργησε προσωπικό βεστιάριο με στολές Αν και οι σκηνές των ταινιών στις οποίες εμφανιζόταν ήταν συνήθως μικρές, ο Παπαχρήστος έδινε μεγάλη σημασία στην εικόνα του. Ήταν τελειομανής και ήθελε οι στολές που φορούσε να είναι ραμμένες στα μέτρα του. Έτσι ξεκίνησε να επιμελείται ο ίδιος τα κουστούμια του. Μέσα σε λίγο καιρό, είχε καταφέρει να δημιουργήσει το προσωπικό του βεστιάριο και από το 1964 άρχισε να εκτελεί χρέη ενδυματολόγου σε διάφορες ταινίες.

Advertisement

Η επιμέλεια των κουστουμιών δεν ήταν η μοναδική του αρμοδιότητα πέραν της υποκριτικής. Ο Παπαχρήστος ήταν πολυπράγμων. Εκτός από ηθοποιός, σε αρκετά γυρίσματα ήταν και βοηθός σκηνοθέτη, τεχνικός σύμβουλος και βοηθός παραγωγής. Οι συνεργάτες του τον εμπιστεύονταν γιατί γνώριζαν πως ήξερε τα πάντα γύρω από το σινεμά. Ως ενδυματολόγος ήταν πολύ επιτυχημένος, καθώς λόγω της αγάπης του για το στρατό πρόσεχε μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια των στολών. Πολλές φορές έκανε μικρές αλλαγές στις στολές και τις χρησιμοποιούσαν περισσότεροι από ένας ηθοποιοί, χωρίς κανείς να καταλαβαίνει οτιδήποτε.

Η σύζυγός του και ηθοποιός Δήμητρα Σερεμέτη ανέφερε πως ο σύζυγός της είχε μια τεράστια συλλογή ανεκτίμητης αξίας στο βεστιάριό του. Εκτός από στρατιωτικές στολές είχε και πολλά παραδοσιακά κοστούμια από όλο τον κόσμο, ακόμα και από την Κίνα. Ο Παπαχρήστος δημιούργησε το προσωπικό του βεστιάριο με στολές.

Ο καρκίνος και το καρδιακό επεισόδιο

Ο Κώστας Παπαχρήστος πέθανε στις 29 Σεπτεμβρίου 1995 χτυπημένος από την επάρατο νόσο στους πνεύμονες. Εργαζόταν μάλιστα ως τεχνικός σύμβουλος αλλά και προμηθευτής στρατιωτικών στολών στη σειρά «Πρόβα νυφικού» (ΑΝΤ1) όταν υπέστη καρδιακό επεισόδιο τον Μάρτιο του 1995, το οποίο επιδείνωσε την κατάσταση της υγείας του.

«Έμεινα ολομόναχη. Πού να ακουμπήσω;», ομολογούσε η Σερεμέτη σε μια από τις λιγοστές συνεντεύξεις που έδωσε και μίλησε για τον σύζυγό της.

Οι χρυσές λίρες

«Ο πατέρας μου είχε πουλήσει ένα χωραφάκι για να μου εξασφαλίσει το μισό μερίδιο. Λίγο καιρό μετά ο Κώστας, που είχε ασχοληθεί με τη στρατιωτική ενδυματολογία παράλληλα με την τέχνη του ηθοποιού, πήγε στην Κωνσταντινούπολη κι όταν γύρισε, έβαλε πάνω στο τραπέζι δύο χούφτες χρυσές τουρκικές λίρες και καταφέραμε και ολοκληρώσαμε το σπίτι μας και παντρευτήκαμε» Κηδεύτηκε στις 2 Οκτωβρίου στον Κόκκινο Μύλο.

Η τελευταία επιθυμία

Πριν φύγει από τη ζωή είχε εκφράσει την επιθυμία να δώσει αφιλοκερδώς στολές από τη συλλογή του για να οργανωθεί το πρώτο μουσείο στρατιωτικών στη Θεσσαλονίκη, αλλά η επιθυμία του έμεινε ανεκπλήρωτη. Μετά τον θάνατό του, η σύζυγός του δώρισε τις στολές στο Γενικό Επιτελείο Στρατού ελπίζοντας να αξιοποιηθούν κάποια στιγμή…

Πηγές: Αντώνη Μιχ. Πρέκας: Σαν Παλιό Σινεμά | Μηχανή του χρόνου |Wilkipedia |Ελληνικός Κινηματογράφος| Newsbeast