kristi-stasinopoyloy-h-amp-8220-maria-magdalini-amp-8221-to-pragmatiko-onoma-i-gioyrovizion-kai-oi-tainies-tis-ntisnei-59393
19:25

Κρίστη Στασινοπούλου: H “Μαρία Μαγδαλινή”, το πραγματικό όνομα, η Γιουροβίζιον και οι ταινίες της Ντίσνεϊ

19:25
Newsroom

Η  Κρίστη (Χρυσαυγή) Στασινοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα στις 20 Ιανουαρίου 1956.  Το κοινό τη γνώρισε μέσα από τη συμμετοχή της Ελλάδας στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 1983 στο Μόναχο όπου ερμήνευσε το τραγούδι «Μού λες» του Αντώνη Πλέσσα.

Της: Έπη Τρίμη

Advertisement

Το εν λόγω τραγούδι κατέλαβε τη 14η θέση στον διαγωνισμό, με 32 βαθμούς.Εργάζεται ως στιχουργός και συγγραφέας φανταστικής λογοτεχνίας.

Advertisement

Ο ρόλος της Μαρίας Μαγδαληνής

Σπούδασε θέατρο στις Δραματικές Σχολές του Πέλου Κατσέλη και του Θεάτρου Τέχνης. Το 1978, ενώ ήταν ακόμα σπουδάστρια, επιλέχτηκε για το ρόλο της Μαρίας Μαγδαληνής στην ελληνική διασκευή της ροκ όπερας «Ιησούς Χριστός Σουπερστάρ».

Advertisement

Η καριέρα στο τραγούδι

Η μουσική της Κρίστη Στασινοπούλου συνδυάζει παραδοσιακούς ελληνικούς ρυθμούς και ήχους, βυζαντινούς φωνητικούς τύπους, ρεμπέτικο και ροκ.Η δουλειά της έχει συγκριθεί με αυτή των Hedningarna, της Γκρέις Σλικ και της Μπιορκ.

Στις δεκαετίες του ’80 και του ’90 συνεργάστηκε με τους μουσικούς Λάκη Παπαδόπουλο (“Λάκη με τα ψηλά Ρεβέρ”), Δήμο Μούτση, Παύλο Σιδηρόπουλο, Νίκο Πορτοκάλογλου και Ζορζ Πιλαλί. Ο πρώτος της δίσκος, με τίτλο τ’ όνομά της, κυκλοφόρησε το 1986 από τους Αδελφούς Φαληρέα, με τραγούδια των Σταύρου Παπασταύρου, Κλέωνα Αντωνίου και Τάκη Μπαρμπέρη. Ακολούθησε το LP “Στη λίμνη με τις παπαρούνες”, το 1993, με συνθέσεις του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου και της Ευανθίας Ρεμπούτσικα. Ταυτόχρονα, το 1989 άρχισε να συνεργάζεται με τον μουσικό Στάθη Καλυβιώτη, που προερχόταν από τη σκηνή του ελληνικού πανκ. Μαζί με τον ντράμερ Βαγγέλη Βέκιο και τον κιθαρίστα Κωστή Αναγνωστόπουλο, σχημάτισαν το εθνο-πανκ γκρουπ “Σελάνα”.

Advertisement

Από την εποχή εκείνη συνεργάζεται μόνιμα με τον Στάθη Καλυβιώτη. Μαζί ηχογράφησαν τους δίσκους “Υφαντόκοσμος”, 1997, και “Ηχοτρόπια”, 1999, το οποίο έφτασε στο Τοπ 10 των πωλήσεων της World Music στην Ευρώπη. Το 2003, το LP “Τα μυστικά των βράχων”/”The Secrets of the Rocks” έφτασε στο Νο 1 του ίδιου καταλόγου, ενώ ανάλογη επιτυχία -και διεθνή κυκλοφορία- είχαν και οι επόμενοι δίσκοι της, “Ταξειδοκόπιο”, 2007, και “Greekadelia”, 2012, αναδεικνύοντάς την σε μια από τις καλύτερες Ελληνίδες εμνηνεύτριες της World Music. Ως συγγραφέας, η Κρίστη Στασινοπούλου έχει υπογράψει δύο βιβλία: τη συλλογή διηγημάτων “Επτά φορές στην Αμοργό” (Καστανιώτης, 1992) και το μυθιστόρημα “Πύρινη ρομφαία” (Λιβάνης, 1995).

Ο δανεισμός της φωνής

Η Στασινοπούλου ήταν η «ελληνική φωνή» της Άριελ, στην πρώτη ελληνική μεταγλώττιση της κινηματογραφικής ταινίας της Disney, Η μικρή γοργόνα, όπως επίσης και της Μπελ στην ταινία Η Πεντάμορφη και το Τέρας, το 1991.

Advertisement