margarita-papageorgioy-o-kollitos-veggos-ta-2-diazygia-i-allagi-karieras-kai-o-thanatos-prin-liges-meres-110729
20:30

Μαργαρίτα Παπαγεωργίου: Ο κολλητός Βέγγος, τα 2 διαζύγια, η αλλαγή καριέρας και ο θάνατος πριν λίγες μέρες

20:30
Newsroom

Η Μαργαρίτα Παπαγεωργίου είχε γεννηθεί το 1935 στο Νέο Φάληρο. Το 1952 ο γείτονας και φίλος της Θανάσης Βέγγος της σύστησε το σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο με τον οποίο γίνανε και ζευγάρι στη ζωή.

Της: Έπη Τρίμη

Advertisement

Αργότερα αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και παράλληλα με τον κινηματογράφο εμφανίστηκε και στο θέατρο. Το 1957, μετά το χωρισμό της με τον Κούνδουρο, αποφάσισε να εγκαταλείψει την υποκριτική. Παντρεύτηκε τον πολιτικό μηχανικό Αλέκο Τσούχλο και τον ακολούθησε στην επαρχία. Από το γάμο της απόκτησε έναν γιο. Χώρισε μετά από 15 χρόνια και επέστρεψε στην Αθήνα.

Advertisement

Η νέα επαγγελματική δραστηριότητα

Η Μαργαρίτα Παπαγεωργίου ασχολήθηκε με τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων. Η ίδια είχε πει σχετικά: “Μ’ αρέσει η διακόσμηση εσωτερικών χώρων. Ναι. Και σαν βιοποριστικό επάγγελμα. Όταν χώρισα με τον Αλέκο, μετά από δεκαπέντε χρόνια γάμου, δεν μπορούσα να μείνω με σταυρωμένα χέρια. Είχα ένα παιδί, που ήθελα να μην του λείψει τίποτα. Τί να μου έκανε η διατροφή. Με τη διακόσμηση είχα από παιδί πολύ καλές σχέσεις. Με είχε μάθει ο πατέρας μου. Αυτός ήταν συλλέκτης. Πήγαινε στο Μοναστηράκι και αγόραζε παλιά τηλέφωνα, παλιές γραφομηχανές. Ήξερα όλες τις τρύπες εκεί. Και ξεκίνησα σιγά- σιγά. Από το δικό μου χώρο πρώτα. Έκανα αυτή τη δουλειά από τότε που ήμουν με το Νίκο. Έπειτα έζησα και σε χώρους που η καλαισθησία μέτραγε πολύ. Είχα και αρκετή φαντασία. Δεν μου άρεσαν ποτέ τα ίσια, τα επίπεδα πράγματα. Μου άρεσε να ομορφαίνω το χώρο”, είχε πει στο “τέταρτο” το 1986.

Advertisement

Η γνωριμία με τον Βέγγο

Η Μαργαρίτα Παπαγεωργίου έγινε γνωστή από την ταινία «Ο Δράκος» του Νίκου Κούνδουρου, τον οποίο είχε γνωρίσει μέσω του Θανάση Βέγγου για τον οποίο είχε πει κάποτε: «Ήμουν 5 χρονών όταν γνωριστήκαμε με τον Βέγγο. Εκείνος ήταν 9 χρόνια μεγαλύτερός μου. Μέναμε δίπλα δίπλα στο Νέο Φάληρο. Ζούσε με την οικογένειά του σε μια καμαρούλα. Οι δυσκολίες που αντιμετώπιζαν μεγάλες. Ο πατέρας του ήταν αριστερός, τον είχαν διώξει από την δουλειά και δεν είχαν ούτε καν ηλεκτρικό. Ο πατέρας μου πέρασε ένα καλώδιο μέσα από τα δέντρα και τους έδωσε φως. Ο Θανάσης δεν το ξέχασε ποτέ αυτό. Στην γειτονιά βοηθούσε τους πάντες. Έβλεπε κάποιον να κρατά κάτι βαρύ και αμέσως πήγαινε για να τον ξελαφρώσει. Όταν τον έστειλαν στην Μακρόνησο, πηγαίναμε με την μητέρα μου και κάναμε παρέα στους γονείς του. Εκεί γνώρισε τον Κούνδουρο και όταν επέστρεψε μου τον έφερε στο σπίτι. Έτσι βγήκα στο σινεμά. Στην ”Μαγική πόλη” και στον ”Δράκο” τις πρώτες ταινίες που συμμετείχε και ο Θανάσης. Την εποχή του ”Δράκου” γνώρισε και την Ασημινούλα, την μετέπειτα σύζυγό του. Δεν ξανακοίταξε άλλη γυναίκα. Μείνανε όλοι μαζί σε εκείνο το σπιτάκι στο Νέο Φάληρο. Εγώ κι ο Κούνδουρος του στρώσαμε το νυφικό του κρεβάτι».

Μαργαρίτα Παπαγεωργίου – O Ιλισός (1956)

Advertisement

«Ο Δράκος», «ταξίδεψε» στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας. Στην ταινία η Μαργαρίτα Παπαγεωργίου τραγουδάει τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι «Πώς το λεν τον ποταμό» και «Ο ήλιος έσβησε».

Από το 1952 έως το 1957, η μαργαρίτα Παπαγεωργίου είχε λάβει μέρος σε σημαντικές ταινίες: «Κυριακάτικο Ξύπνημα», του Μιχάλη Κακογιάννη, «Μαγική Πόλη» και «Ο Δράκος» του Νίκου Κούνδουρου, «Τζο ο Τρομερός» και «Χαρούμενο Ξεκίνημα» του Ντίνου Δημόπουλου, «Η Θεία από το Σικάγο» του Αλέκου Σακελλάριου.

Advertisement

Η απόσυρση από τα κινηματογραφικά πλατώ

Αιφνιδιαστικά, η Μαργαρίτα Παπαγεωργίου «χάνεται» από τα πλατώ. Είχε πει η ίδια: “Έπρεπε να σταματήσει η σχέση μου με τον Κούνδουρο και για να γίνει αυτό εφικτό έπρεπε να σταματήσω με τον κινηματογράφο. Για μένα αυτά τα δύο ήταν ένα πράγμα. Από την αρχή που ξεκίνησα να κάνω κινηματογράφο κάτι άλλο μ’ ενδιέφερε πιό πολύ. Προτιμούσα να είμαι μιά πετυχημένη μητέρα παρά μια καλή ηθοποιός.

Αν δεν έφευγα από το Νίκο θα συνέχιζα να κάνω ταινίες. Πολλές φορές το προσπάθησα πριν αυτό γίνει οριστικό. Και κατέφυγα στο θέατρο. Έπαιξα σε δύο έργα με το θίασο Αλεξανδράκη-Γεωργούλη. Του Ρομπέρ Οσέν το ένα, του Ούγκο Μπέτι το άλλο… Εκπληκτικός θίασος: Σταρένιος, Βανδής, Φυσσούν, Γαρμπή. Με είχε ζητήσει και ο Κατράκης στο θίασό του. Ο Νίκος δεν ήθελε να παίζω θέατρο. Πάντα με γύριζε πίσω. Εγώ νόμιζα πως αυτό το έκανε επειδή με ήθελε να είμαι πάντα η «Ψιψίνα» ή «το Μωρό». Χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια για να καταλάβω πως αυτό ήταν για να με προφυλάξει από κάποιες ευτέλειες που υπήρχαν σ’ εκείνο το χώρο. Με ήθελε να ζω στο δικό του χώρο, να είμαι ο δικός του άνθρωπος. Όσο και να ακούγεται αυτό εγωιστικό, τώρα δεν πιστεύω πως είχε και άδικο.

… Είναι κάτι πράγματα που δεν μπορούν εύκολα να εξηγηθούν. Μιλάω για τις προσωπικές μας σχέσεις. Είχαμε φτάσει σε ακραίες καταστάσεις. Πολλά από όσα γίνονταν δεν μου άρεσαν. Του το έλεγα. Τον ενοχλούσε αυτό. Όλους τους ενοχλεί. Δεν ήταν η νομιμοποίηση της σχέσης μας, όπως θα νομίσουν μερικοί, πως με ενδιέφερε. Από την αρχή που ξεκινήσαμε, αυτά τα πράγματα είχαν ξεκαθαριστεί. Ο Νίκος είχε πει: «Και όχι τώρα γάμους και τέτοια». Κι εγώ είπα: «Μάλιστα». Άσχετα αν αυτή μου την απόφαση την πλήρωσα με μύρια όσα μετά. Δεν ήταν εύκολα τα πράγματα τότε. Να συζείς με κάποιον, να μη γυρίζεις σπίτι σου… Άρχισα, θυμάμαι, να παίζω στην ταινία Η ΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΙΚΑΓΟ, όταν ο Νίκος μου μίλησε για τους ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ που ετοίμαζε και είπε πως ήθελε να παίξω εκεί. Εγώ όμως είχα πάρει την απόφασή μου. Αρνήθηκα. Τη σχέση μου με το Νίκο αρνήθηκα, όχι την ταινία. Αν έλεγα ναι, θα έπρεπε να συνεχίσω και μαζί του. Αυτό ήθελα να αποφύγω.

… Έπαιξα και σε ταινίες του εμπορικού κινηματογράφου. Τώρα που τις ξαναβλέπουμε, τις βρίσκουμε χαριτωμένες, γελάμε. Εγώ όμως είχα ξεκινήσει με άλλα οράματα. Μου άρεσε ο κινηματογράφος όπως τον δούλευε ο Νίκος. Καταλάβαινα τη διαφορά. Αυτό με στεναχωρούσε. Δεν ήθελα να είμαι σνόμπ. Δίπλα του έμαθα πολλά πράγματα. Άρχισα να διαβάζω ποίηση, να βλέπω ζωγραφική, να κάνω παρέα με αξιόλογους ανθρώπους. Ένας νέος, ωραίος κόσμος. Οι εμπορικές ταινίες δεν μου άρεσαν. Αμέσως μετά τη ΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΙΚΑΓΟ, μου πρότειναν να παίξω στη ΜΟΥΣΙΤΣΑ – ξέρεις, την ταινία που έκανε γνωστή τη Βουγιουκλάκη. Αλλά εγώ πια είχα διαλέξει το δρόμο μου. Παντρεύτηκα και έφυγα στην επαρχία. Για δέκα χρόνια”.

Το τέλος

Έφυγε από τη ζωή στις 28 Ιανουαρίου 2021 σε ηλικία 86 ετών, η ηθοποιός Μαργαρίτα Παπαγεωργίου, η οποία είχε γίνει γνωστή από την ερμηνεία της στην ταινία του Νίκου Κούνδουρου «Ο Δράκος».

Την είδηση του θανάτου της έκανε γνωστή ο πρόεδρος του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΤΑΣΕΗ) και ηθοποιός, Σπύρος Μπιμπίλας, με ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα την σκεπάσει…