mimis-plessas-ta-50-chronia-prosforas-i-diafora-40-eton-me-ti-gynaika-toy-i-prodosia-kai-ta-96-genethlia-18183
16:49

Μίμης Πλέσσας: Τα 50 χρόνια προσφοράς, η διαφορά 40 ετών με τη γυναίκα του, η προδοσία και τα 96 γενέθλια

16:49
Newsroom

Ο Μίμης Πλέσσας γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1924 στην Αθήνα. Φοίτησε στο Λεόντειο Λύκειο και στη συνέχεια σπούδασε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια πήγε στις ΗΠΑ για συνέχιση σπουδών.

Της Έπη Τρίμη

Advertisement

Σε πολύ μικρή ηλικία έγινε ο πρώτος σολίστ πιάνου στην Ελληνική Ραδιοφωνία. Το 1952, σε ηλικία μόλις 27 ετών ο Μίμης Πλέσσας τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο μουσικής του πανεπιστημίου της Μινεσότα, και την επόμενη χρονιά κατετάγη πέμπτος πιανίστας στις ΗΠΑ. Το 1952 άρχισε επίσης την ενασχόληση του με τη σύνθεση και από το 1956 ως μαέστρος και συνθέτης.

Advertisement

Τα 50 χρόνια προσφοράς στον πολιτισμό

Η καλλιτεχνική και συνθετική δραστηριότητα του Μίμη Πλέσσα καλύπτει, τα τελευταία 50 χρόνια, όλους τους τομείς της μουσικής, στο θέατρο, τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Έχει συνεργαστεί με πληθώρα κορυφαίων τραγουδιστών, πολλούς από τους οποίους ανέδειξε μέσα από τα τραγούδια του. Ασχολήθηκε επίσης με τη σύνθεση μουσικής για ταινίες και θεατρικές παραστάσεις, έχοντας στο ενεργητικό του 104 ταινίες και 70 παραστάσεις. Ο Μίμης Πλέσσας έγραψε, επίσης, τη μουσική και τα τραγούδια για την τηλεοπτική σειρά “Τα παιδιά της Νιόβης”. Έχει διευθύνει πολλές από τις μεγαλύτερες ορχήστρες στον κόσμο, σε έργα του και διακρίθηκε αφενός για τη θεατρική του προσφορά στο Παρίσι το 1958, και για την κινηματογραφική του στο Εδιμβούργο και τις ΗΠΑ το 1964 και 1965 αντίστοιχα. Αυτών ακολούθησαν πάμπολλες διακρίσεις ελληνικές και ξένες.

Advertisement

Ο Μίμης Πλέσσας υπήρξε ο παραγωγός της ιστορικής ραδιοφωνικής εκπομπής Σε 30 δευτερόλεπτα που ήταν μια εκπομπή βράβευσης γνώσεων με διάφορα δώρα, (ραδιόφωνα και βιβλία), στη δεκαετία του 1960 – 1970. Συμμετείχε σε πλείστες διεθνείς και ελληνικές επιτροπές κρίσης καλλιτεχνικών γεγονότων. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Θεατρικών Συγγραφέων, της Εταιρίας Μουσικοσυνθετών Στιχουργών Ελλάδος, της ΕΡΓΗΜ (σύγχρονης μουσικής) και πολλών άλλων καλλιτεχνικών συλλόγων. Επίσης, ομιλεί αγγλικά και γαλλικά και είναι μόνιμος κάτοικος της Αθήνας.

Από το 2010 έχει αναγορευτεί επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών ενώ είναι και διδάκτωρ Χημείας του Πανεπιστημίου Κορνέλ των ΗΠΑ

Advertisement

Το 2016 ο Μίμης Πλέσσας, με αφορμή την επέτειο 50 χρόνων από την εμφάνισή του στην δισκογραφία με τον δίσκο Ραντεβού στον αέρα για την ομώνυμη ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη, παρουσίασε το τελευταίο πλήρες έργο του Διάφανος Σταυρός με ερμηνευτή το Θάνο Ολύμπιο. Ο δίσκος τους έγινε πλατινένιος.

Ο μεγάλος έρωτας με τη δημοσιογράφο Λουκίλα Καρρέρ- Πλέσσα

Ο Μίμης Πλέσσας είναι παντρεμένος με την Λουκίλα Καρρέρ, με την οποία απέκτησε μια κόρη το 1998. Έχει, επίσης ένα γιο  από προγενέστερο γάμο ( Αντώνης Πλέσσας).Ο χρόνος δεν υπήρξε εμπόδιο στη σχέση τους. Τι κι αν τους χωρίζουν περίπου τέσσερις δεκαετίες… Ευτυχισμένοι και γεμάτοι, ο Μίμης Πλέσσας και η Λουκίλα Καρρέρ. Μάλιστα η Λουκίλα είχε πει στο παρελθόν σε συνέντευξή της: « Ο Μίμης Πλέσσας είναι τα πάντα για μένα. Αγαπώ τη σοφία του, την ηρεμία του, την αρμονία του και το ότι είναι μπροστά από την εποχή του, πράγμα που τον κάνει τελικά να ενώνει τις γενιές. Είναι πολύ πιο κοντά στους νεότερους από μένα. Πολλές φορές εκείνος με σπρώχνει στο να κάνω ένα βήμα εμπρός, λ.χ. στην τεχνολογία ή στο να χρησιμοποιήσω όσα μου παρέχει ο υπολογιστής μου. Ανάμεσα στους δυο μας εγώ είμαι το φρένο.

Advertisement

Η μητέρα μου έφυγε στα χέρια μου  σε ηλικία 39 ετών

Έφτιαχνε κουλούρια για να γιορτάσουμε το άριστα στη Φυσική καθώς σπούδαζα  χημικός στο πανεπιστήμιο. Έφυγε στα 39 της χρόνια από εγκεφαλικό. Τους θυμάμαι με τον πατέρα. Πείραζαν ο ένας τον άλλον, γιατί ήταν αλλιώτικα αυτά που θαύμαζε ο καθένας τους.Χάνεις τη γη κάτω απ’ τα πόδια σου. Αισθάνεσαι μετέωρος. Κλονίζεται η πίστη σου. Μια δυσαναπλήρωτη απώλεια. Εκείνη την ανεξίτηλη ημέρα μελετούσα αναλυτική χημεία και πήγα στην κουζίνα. Τη θυμάμαι να είναι με τα χέρια της γεμάτα αλεύρι, φτιάχνοντας κουλουράκια: προσπάθησε να ψελλίσει το όνομά μου και τότε σωριάστηκε στο πάτωμα. Ο γιατρός έφτασε λίγη ώρα αργότερα, αλλά η μητέρα μου ήταν νεκρή από εγκεφαλικό, το οποίο είχε προκληθεί από υπέρταση. Ήμουν μόλις 19 ετών. Ευτυχώς, όταν γεννήθηκε η κόρη μου, η Ελεάνα, αισθάνθηκα ότι η μητέρα μου ξαναγεννήθηκε. Της μοιάζει αφάνταστα, είχε πει πρόσφατα ο Μίμης Πλέσσας.

Στην κατοχή το εργοστάσιο καταστράφηκε

Όταν τελείωσε η Κατοχή και το εργοστάσιο είχε καταστραφεί πια, ζούσαμε από τα έσοδα ενός μαγαζιού με καπέλα στην οδό Μητροπόλεως. Για να συντηρώ την οικογένειά μου έπαιζα σε αμερικανικές λέσχες και σε εγγλέζικες καντίνες. Όταν ήμουν φοιτητής στο Χημικό, άκουσα ότι ένας θαυμάσιος πιανίστας είχε φύγει για τη Νότια Αμερική και η ορχήστρα του Βαγγέλη Ευαγγελίου έψαχνε αντικαταστάτη. Είχα μάθει όλο το ρεπερτόριο ως αυτοδίδακτος κι έτσι βρέθηκα να είμαι μέρος μιας σπουδαίας ορχήστρας, ενώ παράλληλα διάβαζα ώρες ατελείωτες για να πάρω το πτυχίο μου από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Φοίτησα στο Λεόντειο Λύκειο, σπούδασα στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πήρα το διδακτορικό μου στη Χημεία από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ στις ΗΠΑ, είπε ο Μίμης Πλέσσας.

Δεν εντάχθηκα ποτέ σε κανένα κύκλωμα δισκογραφίας

Όλα αυτά τα χρόνια παρέμεινα ένας συνθέτης που δεν εντάχθηκε ποτέ σε κανένα κύκλωμα δισκογραφίας. Δεν έκανα συμβόλαιο με καμία εταιρεία, δεν είχα κανένα κόμμα να με υποστηρίξει, αλλά και καμία εκδοτική παρέα για να γράφει αποθεωτικές κριτικές για το έργο μου. Ευτυχώς, δεν βρέθηκαν τέτοια δεκανίκια στον δρόμο μου. Δεν με γοήτευσαν ποτέ οι «αυλές», έχει πει αναφερόμενος στα επαγγελματικά του ο Μίμης Πλέσσας.

Επειδή εργάζομαι διαρκώς, δεν αφήνομαι

Την ημέρα που θα πάψω να παράγω, θα πεθάνω, λέει ο Μίμης Πλέσσας. Δεν είναι το πιάνο που με κρατάει, αλλά το μυαλό. Καθημερινά διασκευάζω τα παλιά μου κομμάτια σε τζαζ, γράφω καινούργια, συνθέσεις όπως η ολόφρεσκη “Για τη Λουκίλα” που έγραψα χθες, παραγγελίες, τα στέλνω στην κόρη μου, η οποία τα ανεβάζει στο YouTube.

Ο Πουλόπουλος με πρόδωσε

Ο Μίμης Πλέσσας εξήγησε το λόγο της πικρίας του έχοντας πει: Θα πήγαινα σε συναυλία του Πουλόπουλου αν με καλούσε. Είναι δυνατόν να θυμάμαι εγώ τις μικρότητες των ανθρώπων που βοήθησα, δίνοντάς τους 80 από τις 90 επιτυχίες που έχουν στο ενεργητικό τους; Μάλλον δεν μετράς το σωστό μου μπόι. Αν θέλεις ξεχώρισέ τα: ένας από τους αληθινούς, μιλάει με την ίδια αγάπη γι’ αυτούς που τον τιμούν και γι’ αυτούς που τον πρόδωσαν».

Ο Μίμης Πλέσσας έγινε 96 ετών

Τα 96α του γενέθλια γιόρτασε ο αγαπημένος συνθέτης Μίμης Πλέσσας και η Φίνος Φιλμ θέλησε να του ευχηθεί με μία σπάνια φωτογραφία από το πλούσιο φωτογραφικό αρχείο της.

Στη φωτογραφία αυτή, ο Μίμης Πλέσσας ποζάρει αγκαλιά με την Τζένη Βάνου και η Φίνος Φιλμ γράφει:

«Όταν πάψω να παράγω, θα πεθάνω», είπε ο μεγάλος μας συνθέτης Μίμης Πλέσσας, πριν λίγους μήνες σε συνέντευξή του στην Καθημερινή. Σήμερα, κλείνει τα 96 του χρόνια και του στέλνουμε ευχές από όλους μας, για χρόνια καλά, πάμπολα και δημιουργικά!

«Το μόνο που θέλω είναι να είμαι χρήσιμος. Όλη μου τη ζωή αυτό έκανα και μου βγήκε σε πολύ καλό. Αναρωτιούνται πώς τα καταφέρνω. Επειδή εργάζομαι διαρκώς, δεν αφήνομαι».

Στην φωτογραφία, με την τραγουδίστρια Τζένη Βάνου, την δεκαετία του ’60.

Δείτε παρακάτω την ανάρτηση

https://www.facebook.com/FinosFilm/posts/1441602756040175

Του ευχόμαστε πολλά χρόνια ζωής και δημιουργίας και προσωπική ευτυχία.