Enimerotiko.gr
Πολιτισμός

Μπέτυ Βαλάση: Η δύσκολη παιδική ζωή, ο θάνατος του άντρα της που της στοίχισε και το εγκεφαλικό

Η Μπέτυ Βαλάση κατά κόσμον Δέσπω γεννήθηκε το 1937. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη από γονείς πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και έγινε γνωστή μέσα από τη συμμετοχή της στη σειρά «Λωξάντρα».

Γράφει η Έπη Τρίμη

Ο μεγάλος αδελφός του πατέρα της σφαγιάστηκε από τους Τούρκους το 1922. Τη συνέδεε στενή φιλία με τη Μελίνα Μερκούρη, με την οποία έπαιξε μαζί στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Σύμφωνα με δημόσια δήλωσή της το 2019, σε όλη της τη ζωή ψηφίζει ΚΚΕ.

Παιδική ζωή

Όταν ήταν μικρή, οι γονείς της χώρισαν. Ο πατέρας της έμεινε στην Κατερίνη, όπου είχε ξαναστήσει παραγωγή καπνών όπως είχε η οικογένειά του στη Μικρά Ασία, ενώ η μητέρα της μετακόμισε στην Αθήνα. Για πολλά χρόνια, η μικρή Μπέτυ ταξίδευε με το τρένο μεταξύ Αθήνας και Κατερίνης για να βλέπει τους γονείς της.Τελείωσε το (εξατάξιο τότε) 5ο Γυμνάσιο Εξαρχείων.

Προσωπική ζωή

Η Μπέτυ Βαλάση έκανε δύο γάμους και απέκτησε ένα γιο, το Νικόλα-Χάρι Μινισσάλι, ο οποίος σπούδασε σκηνοθεσία στο εξωτερικό.Υπήρξε η τέταρτη σύζυγος του ηθοποιού Τίτου Βανδή τον οποίο ερωτεύθηκε το 1982, νυμφεύτηκε το 1984 και παρέμειναν μαζί μέχρι το θάνατό του το 2003 (σε ηλικία 86 ετών).

Έχει ανιψιό τον Χρήστο Γιαννούλη – πολιτικό, υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας στις εκλογές του 2019, υποστηριζόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Επαγγελματική πορεία

Η Μπέτυ Βαλάση στο θέατρο μαθήτευσε κοντά σε σπουδαίους δασκάλους, όπως τον Χουρμούζιο, την Κατίνα Παξινού, τον Τερζάκη και τον Σωκράτη Καραντινό.
Με αμέτρητες επιτυχίες στο θέατρο στο πλευρό πάρα πολύ γνωστών ονομάτων αλλά και εξίσου καλές δουλειές στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, η Μπέτυ Βαλάση είχε και έχει μια ζωή και μια καριέρα που θα ζήλευαν πολλοί.

«Πέρασα πολύ δύσκολα χρόνια»

Ένα εγκεφαλικό την υποχρέωσε να μείνει για πολύ καιρό στο σπίτι της. «Τόσον καιρό δεν δεσμεύτηκα, δεν έκανα συνεργασίες για να μη φανώ ασυνεπής. Ήθελα πρώτα να δω πώς θα εξελιχθεί η υγεία μου. Ήταν “άγρια” τα πράγματα και στον ψυχολογικό τομέα. Αλλά τώρα θα δουλέψω. Θα παίξω σε μια ταινία με ένα καταπληκτικό σενάριο! Από τη πρώτη στιγμή που το διάβασα ενθουσιάστηκα», δήλωνε το 2009.
Η επανεμφάνισή της στο θέατρο ήρθε μέσα από αρκετές δυσκολίες που πέρασε όμως, εκείνη, χάρη στην αισιοδοξία της, κατάφερε να σταθεί και πάλι στα πόδια της. Της στοίχισε πολύ άλλωστε ο θάνατος του «Τιτούλη» της, όπως αποκαλούσε τον σύζυγό της.

Πάντως, όπως όλοι, έτσι κι εκείνη έχει κάνει περικοπές λόγω κρίσης αλλά πιστεύει ότι κανείς δεν είναι αθώος για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα σήμερα. Το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι οι Έλληνες, όπως λέει, ήταν πάντα δυνατοί και πάντα τα κατάφερναν. Και φυσικά περνά το χρόνο της δίπλα σε πολύ καλούς της φίλους.

Προτιμά, όποτε μπορεί, να ταξιδεύει για να ξεφεύγει από την καθημερινότητά της και της αρέσει πάρα πολύ να διαβάζει. Δεν είναι σε θέση όμως να συμβουλεύσει τους νέους για το αν θα πρέπει να ακολουθήσουν την υποκριτική, διότι, όλοι γνωρίζουν, ότι υπάρχει αρκετή ανεργία και οι περισσότεροι δεν πληρώνονται. «Εγώ θέλω το καλό των νέων. Πρέπει τα παιδιά να αποφασίσουν τι είναι καλύτερο για τη ζωή τους» είχε πει σε συνέντευξή της.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News