nena-venetsanoy-i-protia-sto-na-i-eykairia-i-zoi-sti-gallia-o-feminismos-kai-oi-megales-synergasies-101881
22:50

Νένα Βενετσάνου: Η πρωτιά στο «Να η Ευκαιρία», η ζωή στη Γαλλία, ο φεμινισμός και οι μεγάλες συνεργασίες

22:50
Newsroom

Η Νένα Βενετσάνου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955.Είναι κόρη του Νίκου Παν. Βενετσάνου και της Κυριακούλας θυγ. Αντ. Βενετσάνου. Ο πατέρας της ήταν καπετάνιος και η μητέρα της ήταν φιλόλογος. Οι γονείς της, κατά τη διάρκεια της «Κατοχής» μαζί με άλλους νέους Σαλαμίνιους, ίδρυσαν τον «Καλλιτεχνικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Νέων Σαλαμίνος».  Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο της Σύρου το 1973 και την ίδια χρονιά έφυγε για τη Γαλλία για πανεπιστημιακές σπουδές. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Franche-Compté Ιστορία της Τέχνης και Αρχαιολογία μέχρι το 1977.

Της: Έπη Τρίμη

Advertisement

Παράλληλα πήρε μαθήματα τραγουδιού, στο Παρίσι, από την Ίρμα Κολάση. Η συμμετοχή της στον τηλεοπτικό διαγωνισμό νέων ταλέντων της ΕΡΤ “Να η Ευκαιρία” της έδωσε ένα πρώτο βραβείο.

Advertisement

Η μεταπτυχιακή εργασία

Η Νένα Βενετσάνου επιστρέφει στην Ελλάδα το 1977 για τη συγγραφή της μεταπτυχιακής εργασίας της πάνω στο έργο του Γιάννη Τσαρούχη, έρχεται σε επαφή με την νέα μεταδικτατορική πραγματικότητα και αποφασίζει να εγκατασταθεί μόνιμα πλέον στην Αθήνα.

Advertisement

Το Φεμινιστικό Αυτόνομο Κίνημα

Εντάχθηκε σε κοινωνικά κινήματα και ενσωματώθηκε τελικά στο Φεμινιστικό Αυτόνομο Κίνημα, όπου έγραψε με την Μπέττυ Κομνηνού τα πρώτα της τραγούδια που έγιναν σημείο αναφοράς του Φεμινισμού στην Ελλάδα. Εμφανίστηκε στην τηλεόραση και έδωσε το πρώτο της κονσέρτο με την Ελένη Καραϊνδρου. Ο Χρήστος Λεοντής την προσέλαβε ως τραγουδίστρια στην ομάδα του και συνεργάστηκε μαζί του σε μια δίχρονη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

Η συνεργασία με τον Χατζιδάκι και τα τραγούδια της παιδικής σειράς «Εδώ Λιλιπούπολη»

Την επομένη, την προσκάλεσαν στο Τρίτο Πρόγραμμα του ραδιοφώνου για να τραγουδήσει στην πιο πετυχημένη εκπομπή του: «Εδώ Λιλιπούπολη» για την οποία τραγούδησε τον Γιαουρτοπόταμο , τη Ρόζα -Ροζαλία, τον Σιδερομάσα , Μια βραδιά στο Πόρτο -Λίλι κ.ά. Εκεί συναντιέται με τον Μάνο Χατζιδάκι, διευθυντή τότε του Τρίτου Προγράμματος, αλλά και με μια πλειάδα νέων συνθετών παίρνοντας μέρος σε εκπομπές , ηχογραφήσεις και συναυλίες.

Advertisement

Η συνάντηση με τον Νίκο Μαμαγκάκη

Εξίσου σημαντική και καθοριστική για την καλλιτεχνική της πορεία ήταν και η συνάντησή της με τον Νίκο Μαμαγκάκη. Τραγούδησε στην «Οδύσσεια» και στον «Ερωτόκριτο». Ο Νίκος Μαμαγκάκης ενορχήστρωσε επίσης για τη φωνή της τα «13 λαϊκά τραγούδια» του Λόρκα. Μετά τον θάνατο του Αλέκου Πατσιφά το 83 και την έκδοση του δεύτερου προσωπικού της δίσκου “Το κουτί της Πανδώρας”, με μελοποιημένη ποίηση γυναικών σε δικές της συνθέσεις σταματάει τη συνεργασία της με την Λύρα. Μια δύσκολη δεκαετία την περιμένει ,όμως ανοίγει τα φτερά της στην Ευρώπη και συνεργάζεται με το Theatre de la Mediterrane στην Τουλών σε μια συνεργασία που διήρκεσε 7 χρόνια και με πάνω από 250 παραστάσεις.

Η Ώρα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και η υποψηφιότητα με το Μέρα 25

Το 2014, η Νένα Βενετσάνου ήταν μία από τους 180 καλλιτέχνες και πολιτικούς που υπέγραψαν την Ώρα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στηρίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα. Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφια βουλευτής επικρατείας με το Μέρα 25.

Advertisement