olga-karlatoy-ta-ftochika-chronia-to-paidi-poy-adynatoyse-na-megalosei-i-diethnis-kariera-kai-i-dikigoria-112187
20:40

Όλγα Καρλάτου: Τα φτωχικά χρόνια, το παιδί που αδυνατούσε να μεγαλώσει, η διεθνής καριέρα και η δικηγορία

20:40
Newsroom

Η Όλγα Καρλάτου γεννήθηκε το 1947. Το πραγματικό της όνομα είναι Όλγα Βλασσοπούλου. Στις δεκαετίες του ’70 και του ’80, η Όλγα Καρλάτου υπήρξε μία από τις ομορφότερες διεθνείς Ελληνίδες ηθοποιούς, μία από τις ελάχιστες που κατάφεραν πραγματικά να κάνουν καριέρα εκτός των συνόρων.

Της: Έπη Τρίμη

Advertisement

Έχει παίξει σε αρκετές ταινίες τρόμου, που γύρισε στην Ιταλία όπως Zombi 2, Murder Rock, Purple Rain, My Friends και το Κάποτε στην Αμερική.

Στην Ελλάδα θα συμμετάσχει σε μόνο 5 ταινίες: τους «Βοσκούς», τους «Τεμπέληδες της Εύφορης Κοιλάδας» (1978) του Νίκου Παναγιωτόπουλου, την «Έξοδο Κινδύνου» (1980) του Νίκου Φώσκολου, και, τέλος, την ίδια χρονιά γύρισε τον «Ελευθέριο Βενιζέλο» με τον Παντελή Βούλγαρη.

Advertisement

Advertisement

Η συνεργασία με τον Νίκο Φώσκολο

Το 1980 ο Νίκος Φώσκολος χαρίζει στην Όλγα Καρλάτου το πρωταγωνιστικό ρόλο στην αστυνομική περιπέτεια «Έξοδος Κινδύνου». Την εβδομάδα που βγήκε στις αίθουσες (Νοέμβριος του 1980) έπεσε πάνω στον «Άνθρωπο με το γαρίφαλο» που στις αίθουσες πρώτης προβολής μόνο σε Αθήνα και Πειραιά έκανε γύρω στις 650.000 εισιτήρια. Η «Έξοδος κινδύνου» είχε κάνει λίγο πάνω από 100.000 εισιτήρια και ανακαλύπτεται από το κινηματογραφόφιλο κοινό πολλά χρόνια αργότερα από τις τηλεοπτικές της προβολές. Η ταινία μας δείχνει και τις τραγουδιστικές ικανότητες της Όλγας, καθώς ερμηνεύει δύο τραγούδια του Γιώργου Κατσαρού, το «Πιάσε μου τα χέρια», στους τίτλους, και ένα ντουέτο με τον Αλμπέρτο Εσκενάζυ. Το σάουντρακ κυκλοφόρησε σε περιορισμένα αντίτυπα από τη δισκογραφική εταιρεία Polygram και σήμερα θεωρείται συλλεκτικό.

Στο εξωτερικό η Όλγα Καρλάτου συνεργάστηκε με σπουδαίους σκηνοθέτες όπως ο Σέρτζιο Λεόνε, Λούτσιο Φούλτσι κ.ά., ενώ το 1983, έπαιξε στο πλευρό του Γκρέγκορυ Πεκ, στην ταινία «The Scarlet and the Black».

Advertisement

Η ίδια έχει πει σχετικά: “Δεν ήμουν ακριβώς ηθοποιός, το έκανα για κάποια χρόνια για να επιβιώσω. Δεν ήξερα να κάνω και τίποτε άλλο. Είπα στον εαυτό μου ότι δεν ήθελα να πεθάνω απλώς και μόνο ως ηθοποιός. Πήγα στο πανεπιστήμιο να σπουδάσω και άρχισα να παίρνω διάφορα μαθήματα, πάντα με υποτροφία. Κατέληξα να πάρω τέσσερα πτυχία και σήμερα είμαι δικηγόρος πια. Δεν είναι ότι αρνούμαι την ταυτότητα της ηθοποιού, αλλά ήθελα να της προσθέσω κι άλλες ιδιότητες”.

Τα παιδικά χρόνια

“Οι γονείς μου ήταν άνθρωποι φτωχοί, δεν είχαν παιδεία, είχαν περιπετειώδη ζωή − η μητέρα μου, παιδί ακόμα, έζησε τη Μικρασιατική Καταστροφή, αναφέρει η Όλγα Καρλάτου. Μας καταπίεζαν εμένα και τον αδερφό μου, οπότε ό,τι καταφέραμε από μικρά παιδιά ήταν γιατί έπρεπε να είμαστε οι πρώτοι, ώστε να παίρνουμε υποτροφίες. Δεν υπήρχαν χρήματα ούτε για τα βιβλία μας. Ετοιμαζόμουν για το πανεπιστήμιο, εκείνα τα χρόνια δουλεύαμε για τις εξετάσεις χρόνια πριν. Ο αδερφός μου έπρεπε να μπει στο Πολυτεχνείο μέσα στους 3 πρώτους ανάμεσα σε 1.800 υποψηφίους για να πάρει υποτροφία και τα κατάφερε. Η μητέρα της συνήθιζε να της λέει:«Εμείς δεν έχουμε περιουσίες και γη για να πουλήσουμε, γη είναι το μυαλό μας».

Advertisement

Κι εγώ το ίδιο, ετοιμαζόμουν για εξετάσεις, και, ναι, με τη δραματική σχολή έκανα την επανάστασή μου. Δεν είπα τίποτα στους γονείς μου, τα έκανα όλα κρυφά. Μόνο όταν μπήκα το είπα και έσκασε η βόμβα. Λιποθύμησαν, εγώ είπα «είναι δικό μου πρόβλημα, έχω χρόνο, μπορώ να κάνω για την ώρα αυτό, αργότερα κάτι άλλο». Οι γονείς μου είχαν πολύ μεγάλη εκτίμηση στα παιδιά τους, ήξεραν ότι θα είμαστε πάντοτε πρώτοι, πίστευαν ότι δεν θα χανόμουν, έλεγαν «θα της περάσει και θα επιστρέψει στο πανεπιστήμιο”.

Σπουδές

Η Όλγα Καρλάτου τελείωσε με υποτροφία το Εθνικό Θέατρο και, αφού βρέθηκε στην Ευρώπη, επέστρεψε στην Ελλάδα με τον Νίκο Παπατάκη, τον σύζυγό της. Στα 40 άφησε οριστικά τα πλατό για να ξεκινήσει πανεπιστημιακές σπουδές που είχε απωθημένο και σήμερα είναι δικηγόρος, ιδιότητα που απέκτησε στα 65 της! Έτσι το 2007 αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Κεντ με το πτυχίο δικηγόρου. Το 2010 έγινε δεκτή από το Δικηγορικό Σώμα των Βερμούδων (Bermuda Bar Association).

Προσωπική ζωή

Η σχέση της με τον σκηνοθέτη Νίκο Παπατάκη ήταν περίεργη. Αρκετά χρόνια αργότερα η Όλγα θυμάται για εκείνη τη περίοδο της ζωής της: “Στο Παρίσι ζούσαμε σαν μποέμ. Ούτε δικό μας σπίτι δεν είχαμε – μας φιλοξενούσαν φίλοι. Όμως ο Νίκος με πρόσεχε – ακόμη κι όταν τραγουδούσα σε μπουάτ, έβαζε τους φίλους μας (διανοητές και συγγραφείς) να μου γράφουν στίχους με βαθύ περιεχόμενο. Όταν όμως γέννησα, δεν μπορούσαμε να μεγαλώσουμε το παιδί.

Τριών μηνών το έστειλα στους γονείς μου στην Ελλάδα. Έπρεπε, όμως, κάποιος να φέρνει το “ψωμί στο τραπέζι” – έτσι πήγα στην Ιταλία, όπου μια ταινία μου είχε κάνει επιτυχία, και δούλεψα για να στέλνω λεφτά στην Ελλάδα. Ο Νίκος με αγαπούσε πολύ, ήθελε να γυρίσω και να μην ξαναφύγω”. Όμως το 1984 η Όλγα Καρλάτου χωρίζει τον σκηνοθέτη Νίκο Παπατάκη και την επόμενη χρονιά παντρεύεται το σκηνοθέτη Άρθουρ Ράνκιν Τζούνιορ με τον οποίο έμεινε μέχρι το θάνατό του το 2014.

Με το γάμο της με το σκηνοθέτη του τηλεοπτικού ‘Hobbit” και άλλων παιδικών ταινιών τελείωσε και η κινηματογραφική της καριέρα.

Νομική καριέρα

Η Όλγα Καρλάτου μετά τον γάμο της με τον Άρθουρ Ράνκιν Τζ, το 2003, αποφάσισε να ζήσει στις Μπαχάμες. Εκεί η Καρλάτου ασχολήθηκε ξανά με τη μόρφωση: καθώς πήρε με άριστα το «Bachelor of Arts Degree in International Studies» στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, το 2003 και, στη συνέχεια, το 2004 μάστερ στην «Ανθρωπιστική και Κοινωνική Σκέψη.

Έπειτα, έγινε δεκτή στο Πανεπιστήμιο του Κεντ, στη Νομική Σχολή. Κατόπιν, μετά την αποφοίτησή της, επέστρεψε στις Βερμούδες, όπου ξεκίνησε να δουλεύει ως βοηθός, σε δικηγορικό γραφείο.

Πηγές: wikipedia | Lifo | ellinikoskinimatografos.gr | thelook.gr| Printerest|