poso-m-aresei-o-tropos-poy-m-agapas-to-tragoydi-poy-simadepse-mia-olokliri-genia-kai-i-agnosti-istoria-toy-15430
20:00

«Πόσο μ’αρέσει ο τρόπος που μ’αγαπάς»: Το τραγούδι που σημάδεψε μια ολόκληρη γενιά και η άγνωστη ιστορία του

20:00
Χριστίνα Προφαντή

“Ο Τρόπος” είναι ένα αξέχαστο τραγούδι των Ολύμπιανς, γραμμένο το 1966 από τον Πασχάλη Αρβανιτίδη και σε πολλά πάρτι είναι πρώτο στις λίστες, ακόμη και σήμερα.

“Ο Τρόπος”: Άλλαξε το γούστο της νεολαίας

Έχει μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία του ελληνικού ροκ, καθώς πρόκειται για το τραγούδι που άλλαξε το γούστο της νεολαίας και τη νοοτροπία των συγκροτημάτων της εποχής του. Επέβαλλε τον ελληνικό στίχο στο μοντέρνο τραγούδι.

Advertisement

“Ο Τρόπος”: Οι Ολύμπιανς απέδειξαν τη δύναμη του ελληνικού στίχου

Μέχρι και το 1966, κανένα σχεδόν συγκρότημα δεν έπαιζε τραγούδι με ελληνικό στίχο και οι ελάχιστες εξαιρέσεις αντιμετωπίζονταν με απαξίωση. Εκείνη τη χρονιά, συνέβη ένα μικρό θαύμα που άλλαξε άρδην τα πράγματα. Οι Ολύμπιανς, ένα άγνωστο στην Αθήνα, συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, κατέβηκε στην πρωτεύουσα και απέδειξε τη δύναμη του ελληνικού στίχου.

Advertisement

Στις 2 Οκτωβρίου 1966, μία μεγάλη συναυλία «μοντέρνων συγκροτημάτων» δόθηκε στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο της Αθήνας, με παρουσιαστή τον Σπύρο Καρατζαφέρη.

Advertisement

Η συναυλία αυτή έμεινε στην ιστορία γιατί τίναξε στον αέρα την συνταγή του στιγμιαίου καφέ- που ίσχυε μέχρι τότε- το τραγούδι δηλαδή, με αγγλικό στίχο, που γίνεται γρήγορα επιτυχία.

“Ο Τρόπος”: Αουτσάιντερ οι Ολύμπιανς στη “Χρυσή Βραδιά” για τον διαγωνισμό καλύτερου συγκροτήματος

Η συναυλία που ονομάστηκε Χρυσή Βραδιά, ήταν ταυτόχρονα και μία αναμέτρηση μεταξύ των συγκροτημάτων, αφού οι ακροατές θα ψήφιζαν τους καλύτερους. Αυτή η ψηφοφορία έχει πολύ μεγάλη σημασία γιατί δεν γίνεται από ένα περιοδικό όπου συνήθως μαγειρεύονται τα αποτελέσματα. Γίνεται σε συνθήκες άμεσης δημοκρατίας, ο κόσμος θα γράψει πίσω από το απόκομμα του εισιτηρίου την προτίμησή του και θα το ρίξει στην κάλπη.

Advertisement

Όλα τα συγκροτήματα που συμμετέχουν, παρουσιάζουν τραγούδι με αγγλικό στίχο. Φαβορί θεωρείται από τους «ειδικούς» της εποχής, το συγκρότημα Idols που παίζουν καλά το Monday Monday.

Αουτσάϊντερ θεωρούνται οι Ολύμπιανς, που κατεβαίνουν από την Θεσσαλονίκη με ένα δικό τους τραγούδι που έχει ελληνικό στίχο και λέγεται Τρόπος.

“Ο Τρόπος”: Το δημοφιλέστερο τραγούδι του διαγωνισμού, αφού ψηφίστηκε από το 78% των ακροατών

Οι περισσότεροι τους κοιτάζουν υποτιμητικά και σχεδόν αρχίζουν να τους κοροϊδεύουν όταν δανείζονται τα όργανα των Σάουντς για να παίξουν. Και τότε γίνεται κάτι το απίστευτο. Ο Πασχάλης, αρχίζει να τραγουδά «πόσο μ’ αρέσει ο τρόπος που μ’ αγαπάς…» και όλοι ξαφνικά αρχίζουν να χορεύουν. Ακούγονται ουρλιαχτά χαράς και χειροκροτήματα. Πολλά αγόρια αγκαλιάζουν τα κορίτσια τους και τα σηκώνουν στον αέρα. Η ψηφοφορία που ακολούθησε υπήρξε καταπέλτης. Το αποτέλεσμα έδειχνε ότι ο Τρόπος ήταν το δημοφιλέστερο τραγούδι, αφού ψηφίστηκε από το 78% των ακροατών του Σταδίου.

Advertisement

“Ο Τρόπος”: Όλοι ήθελαν το ροκ, αλλά μ’ έναν ελληνικό τρόπο

Αυτό ήταν κάτι που έφθανε στα όρια ενός σκανδάλου. Ένα απρόβλεπτο συγκρότημα από τη Θεσσαλονίκη, τσάκιζε τα καλύτερα συγκροτήματα της Αθήνας και μάλιστα μέσα στην έδρα τους! Αλλά όμως αυτό ακριβώς το αποτέλεσμα έδειχνε κάτι ουσιαστικότερο: κανείς δεν ήθελε πραγματικά να γίνει ένας ανθυπομοίραρχος των Άγγλων, όπως το είχε προβλέψει και ο «μοναχικός καβαλάρης», Διονύσης Σαββόπουλος. Όλοι ήθελαν το ροκ αλλά με έναν ελληνικό Τρόπο.

Από την βραδιά εκείνη, όλα τα συγκροτήματα αναθεωρούν τη στάση τους. Όλοι αρχίζουν να γράφουν τραγούδια με ελληνικό στίχο. Και επειδή τις περισσότερες φορές δεν μπορούν να το κάνουν, καταφεύγουν στην εύκολη λύση: διασκευάζουν ξένες επιτυχίες στα ελληνικά. Τα γεγονότα της Χρυσής Βραδιάς επηρεάζουν αποφασιστικά την κουλτούρα της νεολαίας και δίνουν ένα καλό μάθημα σε όσους ήθελαν να εμπορευτούν στο άρπα κόλα τη νεανική διάθεση στην Ελλάδα.

Καλλιτέχνης: Πασχάλης Olympians

Άλμπουμ: 45άρια 1966 Οι μεγάλες επιτυχίες των Olympians

Συνθέτης: Αρβανιτίδης Πασχάλης

Στιχουργός: Αρβανιτίδης Πασχάλης

Έτος Κυκλοφορίας: 1966

Πόσο μ’ αρέσει ο τρόπος που μ’ αγαπάς

όταν με φιλάς, το πόσο με ζητάς

αγαπώ τον τρόπο που χτυπά η καρδιά σου

όταν βρίσκομαι μες την αγκαλιά σου

Σ’ αγαπώ γιατί τα μάτια σου

είναι πιο γαλάζια κι απ’ τον ουρανό

αγάπη μου πόσο με σκέφτεσαι

πόσο μ’ αγαπάς γιατί δε μου το λες

Τώρα δεν μπορώ να ζω χωρίς εσένα

είσαι πια για μένα αυτή που αγαπώ

αγάπη μου πόσο με σκέφτεσαι

πόσο μ’ αγαπάς γιατί δε μου το λες