sokratis-malamas-i-apovoli-ap-amp-8217-ola-ta-scholeia-tis-choras-i-arrostia-se-mikri-ilikia-kai-oi-koykles-kores-toy-32934
21:02

Σωκράτης Μάλαμας: Η αποβολή απ’όλα τα σχολεία της χώρας, η αρρώστια σε μικρή ηλικία και οι κούκλες κόρες του

21:02
Newsroom

Ο Σωκράτης Μάλαμας, ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες τραγουδοποιούς, γεννήθηκε το Σεπτέμβριο του 1957 στη Συκιά της Χαλκιδικής.

Γράφει η Έπη Τρίμη

Advertisement

Οι γονείς του ήταν αγρότες. Ο πατέρας του ήταν περιστασιακά και ξυλοκόπος. Έκοβε και κατέβαζε πεύκα από τα ψηλά του βουνού με μουλάρια και άλογα. Έβγαζε ένα μεροκάματο της τάξης των 5 δραχμών.

Οι αποβολές από το σχολείο

Όταν ήρθε η ώρα να γραφτεί στο γυμνάσιο, ο Σωκράτης επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, όπου ζούσε με την αδελφή του. Ως έφηβος ήταν ατίθασος και η συμπεριφορά του στο σχολείο οδήγησε σε αποβολή από όλα τα γυμνάσια της χώρας για μια σχολική χρονιά….

Advertisement

Advertisement

Η αριστερή τοποθέτηση των γονέων του

Οι γονείς του όπως ο ίδιος έχει πει ήταν βαριά εργαζόμενοι άνθρωποι. Mέχρι δακρύων. Ακόμη και σήμερα. Ήταν αριστερής κλίσεως οικογένεια, με εμμονή στο ΚΚΕ. Εκείνη την περίοδο οι αριστεροί ήταν μελλοθάνατοι.

Τα δύσκολα χρόνια στη Γερμανία

Σε μικρή ηλικία ο Σωκράτης Μάλαμας μεταναστεύει με την οικογένειά του στην Στουργκάρδη της Γερμανίας για εργασιακούς λόγους των γονέων του και διαμένει εκεί μέχρι τα εφηβικά του χρόνια που επιστρέφει στην Θεσσαλονίκη.

Advertisement

Στη Γερμανία η οικογένειά του έμενε σε ένα διαμέρισμα μαζί με άλλες τρεις οικογένειες Ελλήνων, κάθε οικογένεια σε ένα δωμάτιο. Γρήγορα αρρώστησε βαριά για περίπου έναν χρόνο καθώς ο οργανισμός του δεν μπορούσε να προσαρμοστεί στο κλίμα.

Όταν τελείωσε το σχολείο ξαναγύρισε στη Γερμανία καθώς θεωρούσε ότι ήταν μια νέα διέξοδος. Μπήκε κατευθείαν στο προκαταρκτικό εξάμηνο για ηλεκτρολόγος-μηχανολόγος και έκατσε εκεί δυόμισι χρόνια, συνεχίζοντας παράλληλα τις μουσικές σπουδές που είχε ξεκινήσει στη Θεσσαλονίκη.

Μαθήματα σε ωδεία και τέτοια ακαδημαϊκά πράγματα έμοιαζαν με ανείπωτο βάσανο

“Δεν μου άρεσε το “παίξε πρώτα αυτό και μετά εκείνο” είχε πει. Ήθελα να ‘ρχόταν η Μάτζικα ντε Σπελ, να μου ‘δινε μια στο κεφάλι με το ραβδί της και ν’ αρχίσω να τα παίζω όλα. Αυτή ήταν η επιδίωξή μου και κάπως έτσι ήθελα να ‘ρχονται τα πράγματα στη ζωή μου. Ήταν πολύ κουραστικό, ας πούμε, να κάθεσαι και να αφιερώνεις χρόνο στα μαθηματικά και σε όλα αυτά. Έτσι έμεινα ημιμαθής!” έχει πει ο ίδιος σε συνέντευξή του.

Advertisement

Η πρώτη του επαφή με τη μουσική έγινε σε ηλικία μόλις επτά ετών, όταν ο πατέρας του τού χάρισε ένα μπουζούκι

Η πραγματική όμως αγάπη του για την μουσική ξεκίνησε ουσιαστικά στα 13 του χρόνια, όταν ως επιβράβευση για την καλή του επίδοση στα μαθήματα του σχολείου οι γονείς του τού αγόρασαν την πρώτη του κιθάρα. Δεκαεπτά ετών πια ο Σωκράτης Μάλαμας επιστρέφει στην Θεσσαλονίκη για να ολοκληρώσει το σχολείο και παράλληλα ξεκινά μαθήματα κιθάρας στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Τελειώνοντας το Λύκειο, και καθώς είχε αποτύχει στις εισαγωγικές εξετάσεις αποφασίζει να επιστρέψει στην Στουτγκάρδη για να σπουδάσει ηλεκτρολόγος-μηχανολόγος, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει τα μαθήματα μουσικής στο Ωδείο της πόλης. Γρήγορα όμως αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι αυτό το όνειρό του, επιστρέφει στην Αθήνα και ξεκινά να μαθητεύει στο Εθνικό Ωδείο στο πλευρό των Βαγγέλη Ασημακόπουλου και Νότη Μαυρουδή.

Το 1980 ο Σωκράτης Μάλαμας είναι πλέον επαγγελματίας μουσικός, εργάζεται ως δάσκαλος κιθάρας και παράλληλα ως τραγουδιστής σε διάφορα λαϊκά μαγαζιά χωρίς όμως, όπως αναφέρει ο ίδιος, το ρεπερτόριο με το οποίο ασχολείται να ταιριάζει απόλυτα στα κυβικά του. Τον ίδιο καιρό γράφει και δικά του κομμάτια τα οποία παρουσιάζει κάθε τόσο στο πρόγραμμα, χωρίς να αναφέρει ότι πρόκειται για προσωπικές του δημιουργίες. Τότε αποφασίζει να κάνει το πρώτο του βήμα στη δισκογραφία, αλλά η δισκογραφική εταιρία LYRA στην οποία απευθύνεται απορρίπτει τα τραγούδια του χαρακτηρίζοντάς τα ως “μη εμπορικά”. Ο Σωκράτης συνεχίζει να παίζει και να τραγουδά σε λαϊκά μαγαζιά, όταν τον εντοπίζει ο Νίκος Παπάζογλου, ο οποίος διέκρινε αμέσως το ταλέντο του και τον έπεισε να ηχογραφήσει τον πρώτο του δίσκο. Μέχρι τότε ο Σωκράτης υπήρξε μέλος της ορχήστρας του Νίκου Παπάζογλου. Έκτοτε η καριέρα του εκτοξεύεται.

Οι δύο κούκλες κόρες του και οι δύο γοητευτικοί γιοι του

Ο Σωκράτης Μάλαμας έχει τέσσερα πανέμορφα παιδιά τα οποία δεν θα μπορούσαν παρά να έχουν την ίδια φιλοσοφία με εκείνον και φυσικά να αγαπάνε τη μουσική.Το 2013 ο μεγάλος του γιος αποφάσισε να μεταναστεύσει στον Καναδά.

Για τα τέσσερα παιδιά του, Γραμμένη, Λυδία, Πέτρο και Γιάννη, ο καλλιτέχνης έχει δηλώσει : “Είμαι πατέρας τεσσάρων παιδιών. Τα παιδιά σε κάνουν να βγάζεις και το θηλυκό χρώμα σου. Δεν είναι εύκολο να το παραδεχτεί ένας άντρας αυτό, αλλά όταν τα παιδιά σου σε κοιτάζουν στα μάτια είναι πολύ εύκολο να αλλάξεις ρόλο και να μπεις σε αυτόν της μητέρας”.

https://www.instagram.com/p/BwkJ0cwnEio/?utm_source=ig_embed

https://www.instagram.com/p/BdpwypHnNAn/?utm_source=ig_embed

Η κατάσταση με τον κορονοϊό μοιάζει με πείραμα κοινωνικού ελέγχου

Ο Σωκράτης Μάλαμας είχε ανακοινώσει στο κοινό ότι σταματάει την επικοινωνία, καθώς σε όλη τη διάρκεια της καραντίνας ανέβαζε τραγούδια και ευχαρίστησε τον κόσμο «για την πολύτιμη παρέα σ’ αυτό το ταξίδι του εγκλεισμού».

Όπως είχε αναφέρει με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο γνωστός καλλιτέχνης είχε ευχαριστήσει τον κόσμο για την «πολύτιμη παρέα σ’ αυτό το ταξίδι του εγκλεισμού», το οποίο όπως είχε πει έφτασε στο τέλος του.

Ακόμα είχε τονίσει ότι η κατάσταση εξαιτίας του νέου κορονοϊού « μοιάζει με πείραμα κοινωνικού ελέγχου, πλανητικών διαστάσεων, δομημένο πάνω στον φόβο για υπαρκτούς ανύπαρκτους λόγους.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μπορεί να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον, με προφάσεις παράξενες», είχε αναφέρει ο καλλιτέχνης.

Ο Σωκράτης Μάλαμας σε όλη τη διάρκεια της καραντίνας ανέβαζε σε καθημερινή βάση στα social media τραγούδια μαζί με την οικογένεια του, προκειμένου να κρατάει παρέα στον κόσμο.

«Αγαπητοί φίλοι καλημέρα

Η επικοινωνία μας έφτασε στο τέλος της

Ευχαριστούμε για την πολύτιμη παρέα σ’ αυτό το ταξίδι του εγκλεισμού.

Η κατάσταση μοιάζει με πείραμα κοινωνικού ελέγχου, πλανητικών διαστάσεων, δομημένο πάνω στον φόβο για υπαρκτούς ανύπαρκτους λόγους.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μπορεί να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον, με προφάσεις παράξενες. (Δεν ακυρώνονται εύκολα αποφάσεις που έχουν παρθεί σε περιόδους ανάγκης).

Καλή συνέχεια με καρδιά Νού

Μας λείπετε ήδη.

Σωκράτης Μάλαμας».