thanos-mikroytsikos-i-gynaika-tis-zois-toy-kai-ta-4-paidia-amp-8211-enas-afosiomenos-syzygos-kai-storgikos-pateras-58020
11:45

Θάνος Μικρούτσικος: Η γυναίκα της ζωής του και τα 4 παιδιά – Ένας αφοσιωμένος σύζυγος και στοργικός πατέρας

11:45
Νίκη Μουλά

Ο Θάνος Μικρούτσικος βύθισε στο πένθος ολόκληρη τη χώρα με τον θάνατο του από καρδιοαναπνευστική ανακοπή, ύστερα από εβδομάδες νοσηλείας στο Μετροπόλιταν.

Advertisement

Ο ίδιος μιλούσε ανοιχτά για το πρόβλημα υγείας του. «Αυτές τις μέρες στο νοσοκομείο χρειάστηκε πολλές φορές να κάνω μετάγγιση αίματος. Το ίδιο και οι άνθρωποι στους διπλανούς θαλάμους. Σκεφτόμουνα αντί για δώρο φέτος να δώσετε αίμα. Για τον Θ.Μ. Για κάποιον που το έχει ανάγκη. Αυτές τις γιορτές σκεφτείτε τους άλλους και γίνετε αιμοδότες», έγραφε η τελευταία του δημοσίευση στο Facebook.

Advertisement

Advertisement

Επίσης, δεν έκρυψε ποτέ ότι στη μάχη που έδινε με τον καρκίνο, με μεγαλύτερους αρωγούς τις δύο του μεγάλες αγάπες, η οικογένειά του και η μουσική.

Advertisement

Θάνος Μικρούτσικος: Οι τρεις γάμοι του

Μαρία Παπαγιάννη, Κοραλία Σωτηριάδου, και Ειρήνη Ιγγλέση: Ο Θάνος Μικρούτσικος πλαισιώνεται από τη γυναίκα της ζωής του και τις πρώην συζύγους του.
Μαρία Παπαγιάννη, Κοραλία Σωτηριάδου, και Ειρήνη Ιγγλέση: Ο Θάνος Μικρούτσικος πλαισιώνεται από τη γυναίκα της ζωής του και τις πρώην συζύγους του.

O πρώτος του γάμος ήρθε νωρίς με την κατά δύο χρόνια μικρότερη του και φοιτήτρια της Νομικής τότε, Κοραλία Σωτηριάδου. Με δική της προτροπή άφησε στην άκρη την ακαδημαϊκή του καριέρα και αφιερώθηκε στη μουσική.

Εκείνη την περίοδο, έγραψε τα πρώτα του τραγούδια για να τα ερμηνεύσει η πρώτη επίσης σύζυγος του αδερφού του Μαρία Δημητριάδη. Ο γάμος τους δεν διήρκεσε πολύ.

Advertisement

Απέκτησε δύο κόρες τη Σεσίλ και την Κωνσταντίνα, με δύο χρόνια διαφορά, με την ηθοποιό Ειρήνη Ιγγλέση που γνώρισε στην παράσταση Φουέντε Οβεχούνε. Είχε επιμεληθεί τη μουσική της.

Μία ισχυρή κρίση οδήγησε στο τέλος και τον δεύτερο γάμο του, ο Μικρούτσικος συνέχιζε να χαρακτηρίζει την Ιγγλέση ως «παντοτινά δικό του άνθρωπο». Η γυναίκα της ζωής του -κατά τα λεγόμενά του- όμως εμφανίστηκε λίγα χρόνια αργότερα.

Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Μαρία Παπαγιάννη έκτοτε δεν έφυγε στιγμή από το πλευρό του. Επισημοποίησαν τη σχέση τους το 1996 και υποδέχθηκαν τα δύο τους παιδιά, Αλεξάνδρα και Στέργιο, που για τον Μικρούτσικο αποτελούσαν μία νέα αρχή για να κινητοποιηθεί εκ νέου, όπως παραδέχθηκε σε συνέντευξή του.

«Πολύ μεγάλη χαρά στη ζωή μου, και δεν γίνομαι μελό Αμερικάνος, μου δίνει η οικογένειά μου: η γυναίκα μου, η Μαρία Παπαγιάννη η οποία είναι μια πολύ σπουδαία σύντροφος και επίσης και πολύ σπουδαία συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας, τα τέσσερα παιδιά μου, οι μεγάλες κόρες μου η Σεσίλ και η Κωνσταντίνα, η Αλεξάνδρα και ο Στέργιος», ήταν τα λόγια του.

Θάνος Μικρούτσικος: Θεωρούσε τον εαυτό του πολύ καλό πατέρα

Ο Θάνος Μικρούτσικος ανάμεσα στη σύζυγό του Μαρία Παπαγιάννη και την κόρη τους Αλεξάνδρα.
Ο Θάνος Μικρούτσικος ανάμεσα στη σύζυγό του Μαρία Παπαγιάννη και την κόρη τους Αλεξάνδρα.

Στην ερώτηση «Πώς είστε ως μπαμπάς;» είχε εκμυστηρευθεί για την κόρη του Αλεξάνδρα: «Μάλλον πολύ καλός με την έννοια του πώς πρέπει να είναι ένας πατέρας. Δηλαδή να μην είναι αυταρχικός, να μην προβάλει τα θέλω του στα παιδιά, πχ θέλω να γίνει ή μην κάνει αυτό. Περισσότερο δηλαδή να δημιουργεί μια ατμόσφαιρα στο σπίτι, οι συζητήσεις να μην περιέχουν το πρέπει, αλλά να είναι συζητήσεις που δημιουργούν προβληματισμούς, ατμόσφαιρες. Θα σου πω ένα παράδειγμα. Η κόρη μας η Αλεξάνδρα, η τρίτη κόρη μου, γιατί έχω και τη Σεσίλ και την Κωνσταντίνα, όταν ήταν 14 χρονών, μου είπε ότι θέλει να κάνει μουσική. Της είπα αμέσως βεβαίως αγάπη μου, αλλά οφείλω να σου πω ότι μέσα μου δεν ήμουν σίγουρος ότι αυτό είναι που θέλει, αλλά ότι ήταν μια προβολή αυτού που έβλεπε σε μένα. Σε μια επόμενη συζήτηση της είπα ότι θα σε στηρίξω απόλυτα σε αυτό που θέλεις και να είσαι και ήσυχη γιατί αν κάποια στιγμή στην πορεία της ζωής σου αποφασίσεις κάτι άλλο, πάλι θα είμαι εκεί να σε στηρίξω ακόμα και στην αλλαγή της απόφασής σου».

Θάνος Μικρούτσικος: Με την τρίτη σύζυγό του μοιράστηκε τα πάντα

Με την Μαρία Παπαγιάννη στο μεταξύ, δε δίστασε να μοιραστεί τα πάντα, τους άρεσε να δουλεύουν μαζί. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, μάλιστα, έκανε πρεμιέρα η πρωτότυπη παιδική θεατρική παράσταση «Ως την άκρη του κόσμου» σε κείμενο της Παπαγιάννη, μουσική Μικρούτσικου και επιμέλεια κίνησης από τη Σεσίλ Μικρούτσικου, μία καθαρά οικογενειακή υπόθεση.

Θάνος Μικρούτσικος: Ο γιος του Στέργιος παρέλαβε την τιμητική διάκριση του πατέρα του

Ο Στέργιος Μικρούτσικος παραλαμβάνει το βραβείο του πατέρα του για τη συνολική του προσφορά στη μουσική από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στο Μουσείο Μπενάκη.
Ο Στέργιος Μικρούτσικος παραλαμβάνει το βραβείο του πατέρα του για τη συνολική του προσφορά στη μουσική από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στο Μουσείο Μπενάκη.

Το «καμάρι» του, ο Στέργιος από την άλλη, ήταν εκείνος που στις 10 Δεκεμβρίου παρέλαβε την τιμητική διάκριση του πατέρα του για τη συνολική του προσφορά στη μουσική από την ετήσια πολιτιστική έκδοση «Επίλογος» στο Μουσείο Μπενάκη. Στον χαιρετισμό που διάβασε εκ μέρους του, επεσήμανε μεταξύ άλλων:

«Επιτρέψτε μου να σας πως, ότι παρότι πορεύομαι με την πλάτη στον τοίχο, είμαι ένας απόλυτα ευτυχισμένος άνθρωπος. Είναι αφενός η μουσική μου και κυρίως ο κόσμος που με αγκάλιασε με τέτοια αγάπη, τέτοιο πάθος και μου αναπτερώνει κάθε λεπτό το ηθικό, αλλά είναι και οι πέντε δικοί μου άνθρωποι. Με τη σημερινή ευκαιρία θέλω να πω σε όλους τους φίλους που είναι σήμερα εδώ: Μην αφήσετε καμιά στιγμή στη ζωή σας να πάει χαμένη. Ρουφήξτε κάθε δευτερόλεπτο. Ο χρόνος τρέχει τόσο γρήγορα. Διευρύνετε τις γνώσεις σας μέχρι τέλους. Συνεχώς να ονειρεύεστε. Κυνηγήστε την ουτοπία, όπως σας διαβεβαιώνω το έκανα εγώ και θα συνεχίσω, μέχρι τέλους. Σας ευχαριστώ όλους από καρδιάς».

Αν μη τι άλλο, ο Θάνος Μικρούτσικος υποστήριξε έμπρακτα τα παραπάνω λόγια, αξιοποιώντας κάθε λεπτό με την οικογένειά του μέχρι την τελευταία στιγμή.