themis-manesis-o-varymagkas-tis-tileorasis-to-kardiako-poy-kratise-kryfo-kai-to-parapono-prin-fygei-ap-amp-8217-ti-zoi-25004
21:11

Θέμης Μάνεσης: Ο βαρύμαγκας της τηλεόρασης, το καρδιακό που κράτησε κρυφό και το παράπονο πριν φύγει απ’τη ζωή

21:11
Newsroom

Ο Θέμης Μάνεσης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή Κωστή Μιχαηλίδη (1969). Η πρώτη του εμφάνιση στη σκηνή έγινε με τον θίασο των Νίκου Ρίζου-Κώστα Βουτσά-Μάρως Κοντού-Γιάννη Βογιατζή (1969-1970), στο έργο των Νίκου Τσιφόρου-Πολύβιου Βασιλειάδη «Αγάπη μου παλιόγρια», όπου υποδυόταν το γκαρσόνι.Ο ηθοποιός, ήταν παντρεμένος και είχε αποκτήσει έναν γιο.

Γράφει η Έπη Τρίμη

Advertisement

Ευρέως γνωστός έγινε από το σίριαλ του Mega την περίοδο 1989-1990 «Οι αυθαίρετοι», δίπλα στον Χρήστο Βαλαβανίδη, όπου υποδυόταν έναν μάγκα, τον νταλικέρη Μπάμπη Βαρθακούρη.

Advertisement

Αλλά και στην τηλεοπτική σειρά «Δύο ξένοι» υποδυόταν έναν βαρύμαγκα, τον Μένιο Τσαπάρα, αρραβωνιαστικό της Φλώρας (Χρυσούλα Διαβάτη). Είχε πρωταγωνιστήσει, δε, σε δεκάδες σίριαλ και σε πολλές βιντεοταινίες της δεκαετίας του ’80.

Advertisement

Ακολούθησαν συνεργασίες με μεγάλα ονόματα του ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου, όπως με τους Λάμπρο Κωνσταντάρα, Ρένα Βλαχοπούλου, Μαίρη Χρονοπούλου, Μίμη Φωτόπουλο, Βάσια Τριφύλλη, Κώστα Χατζηχρήστο, Σταμάτη Φασουλή, Σωτήρη Μουστάκα κ.ά. Το 2000 συνεργάστηκε με το ΚΘΒΕ, στο ανέβασμα του έργου του Αριστοφάνη «Πλούτος», στο οποίο υποδυόταν τον Συκοφάντη.

Στον κινηματογράφο, εμφανίστηκε στις ταινίες «Οι αμαρτωλοί» (1971), «Παραγγελιά!» (1980), «Ξεβράκωτος Ρωμιός» (1980), «Θανάση, σφίξε κι άλλο το ζωνάρι» (1980), «Οι απέναντι» (1981), «Φυλακές ανηλίκων» (1982), «Φυλακές ανηλίκων 2» (1984), «Η γυναικάρα απ’ το Κιλκίς» (1985), «Θεόφιλος» (1987) και «Κόκκινος δράκος» (1998).

Advertisement

Αλλά και η τηλεοπτική του παρουσία ήταν πλούσια. Η πρώτη του εμφάνιση στη μικρή οθόνη έγινε το 1972, στο θρυλικό σίριαλ «Η γειτονιά μας». Ακολούθησαν: «Ο δρόμος» (1977), «Μοναστηράκι» (1981), «Η κυρία μας» (1987), «Οι αυθαίρετοι» (1989), «Θεόφιλος» (1989), «Ελλάς, μπορείς, μπορείς να προκριθείς» (1991), «Γίγας μοτέλ» (1993), «Dr Τζούλια και Ms Χάιδω» (1994), «Έναν ελληνικό» (1995), «Οικογένεια Καράμπελα» (2001), «Η απλή μέθοδος των τριών» (2004), «Ήρθε κι έδεσε» (2006) κ.ά.

Ο θάνατος του αδερφού του

Ένα γεγονός που κυριολεκτικά έκανε τον Θέμη Μάνεση να λυγίσει ήταν ο θάνατος του μεγαλύτερου αδερφού του, το 2011. Η απώλειά του τον είχε συνταράξει και η θλίψη τον ακολουθούσε από τότε σε κάθε του βήμα. Οι δυο τους ήταν πολύ δεμένοι και ο αδερφός του πέθανε ξαφνικά, δίχως να έχει προβλήματα υγείας. Άλλωστε, η γυναίκα του, ο γιος του και τα αδέλφια του ήταν αυτά που έδιναν νόημα στην καθημερινότητά του.

Advertisement

Όταν κάποτε τον ρώτησαν για την ηθοποιία, ο Θέμης Μάνεσης είχε πει: «Δεν ξέρω αν έγινα ηθοποιός, αλλά αυτό που κάνω το γουστάρω»…

Τα ιατρικά προβλήματα και το τέλος του Θέμη Μάνεση

Ο «μάγκας» της  ελληνικής τηλεόρασης νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα σε κλινική της Αθήνας με σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, χωρίς να το γνωρίζουν πολλοί.

Ούτε ο ίδιος, ούτε κάποιο μέλος της οικογένειάς του είχαν δημοσιοποιήσει το πρόβλημα της υγείας του. Ούτε κανείς από τους συναδέλφους και φίλους ακόμα και πρόσφατους συνεργάτες του δεν γνώριζε τίποτα για τα καρδιολογικά προβλήματά του. Low profile άνθρωπος όλη του τη ζωή και αυθεντικός από τους λίγους, προφανώς δεν ήθελε να γίνει γνωστό πως τα πράγματα δεν ήταν καλά. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια έμενε μακριά από τη δημοσιότητα, όχι πάντα από επιλογή.

Πέθανε μόλις 72  ετών το 2017. Την αποκάλυψη της τραγικής είδησης είχε κάνει η Καίτη Φίνου μέσα από την σελίδα της στο Facebook.Η τελευταία τηλεοπτική εμφάνισή του ήταν το 2013, στην τηλεοπτική σειρά «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα», όπου εμφανίστηκε ως γκεστ. ο Θέμης Μάνεσης δεν είχε προτάσεις  το τελευταίο καιρό για τηλεοπτικές σειρές και αυτό τον στεναχωρούσε πολύ μιας και η τηλεόραση ήταν η μεγάλη του αγάπη, σύμφωνα με άτομο από το στενό του οικογενειακό περιβάλλον.

Η σύζυγος και ο γιος του Θέμη Μάνεση είχαν αποφασίσει η κηδεία του να γίνει σε κλειστό κύκλο, ενώ αντί στεφάνων θέλουν να δοθούν χρήματα στην Κιβωτό του Κόσμου, αφού ο ηθοποιός εκτιμούσε το έργο του πάτερ Αντώνιου.