thymios-karakatsanis-i-spoydaia-poreia-i-aposyrsi-apo-to-theatro-ta-provlimata-ygeias-kai-to-telos-sta-71-toy-21587
19:01

Θύμιος Καρακατσάνης: Η σπουδαία πορεία, η απόσυρση από το θέατρο, τα προβλήματα υγείας και το τέλος στα 71 του

19:01
Newsroom

Ο Ευθύμιος Καρακατσάνης γεννήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1940 στα Ταμπούρια του Πειραιά. Σπούδασε στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν και από το 1960 εργαζόταν συνεχώς στο θέατρο, αρχικά ως βασικό στέλεχος του «Θεάτρου Τέχνης» και εν συνεχεία στο ελεύθερο θέατρο.

Της: Έπη Τρίμη

Advertisement

Ήταν άνθρωπος με έντονη προσωπικότητα, έλεγε δυνατά τη γνώμη του και υπερασπιζόταν με πάθος τις απόψεις του.

Αριστοφανικός ηθοποιός, ο  Θύμιος Καρακατσάνης διέγραψε μια πλούσια πορεία, ερμηνεύοντας τους περισσότερους ρόλους στις κωμωδίες του ποιητή. Συμμετείχε, άλλωστε, και στην ιστορική παράσταση του Κουν με τους Όρνιθες (1959), όπως αυτή παρουσιάστηκε το 1962 και την περίοδο 1964-1965 σε παγκόσμια περιοδεία. Έπαιξε στην επιθεώρηση και ερμήνευσε μεγάλη γκάμα ρόλων, σε έργα των Ψαθά, Πίντερ, Χάσεκ, Καλντερόν, Μολιέρου και Νιλ Σάιμον.

Advertisement

Σπούδασε στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, όπου από το 1960 εργάζεται συνεχώς στο θέατρο, αρχικά ως βασικό στέλεχος του Θεάτρου Τέχνης και εν συνεχεία στο ελεύθερο θέατρο.

Advertisement

Είχε παίξει σε έργα, μεταξύ άλλων, του Αριστοφάνη και του Μολιέρου, ενώ τελευταία του εμφάνιση ήταν την περίοδο 2008 – 2010 στην παράσταση «Θάνατος του εμποράκου» του Άρθουρ Μίλερ, με την Αφροδίτη Γρηγοριάδου.

Ο Θύμιος Καρακατσάνης διέγραψε μια πλούσια πορεία –ως αριστοφανικός ηθοποιός- ερμηνεύοντας πάρα πολλούς ρόλους σε κωμωδίες του ποιητή, ενώ είχε συμμετάσχει και στην ιστορική παράσταση «Όρνιθες» του Κουν το 1959. Αξιοσημείωτη ήταν, επίσης, και θητεία του στο ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο (Νιλ Σάιμον, Πίντερ, Χάσεκ, Καλντερόν, Μολιέρος).

Advertisement

Έως και την τελευταία στιγμή στο πλευρό του ήταν η αγαπημένη σύζυγός του Ρούλα, και οι δύο τους κόρες με τις οικογένειές τους.

Ο έρωτας με τη γυναίκα του

Ο Θύμιος Καρακατσάνης είχε πει σχετικά με τη γυναίκα του: Τη γνώρισα ένα βράδυ στο σπίτι ενός φίλου ηθοποιού. Όταν με σύστησαν, επειδή αυτή ήταν λάτρης του θεάτρου Tέχνης και ερχόταν και έβλεπε παραστάσεις, και της είπαν “να ο Καρακατσάνης”, αυτή είπε «Σιγά. Πολύ που θα ήθελε να είναι ο Kαρακατσάνης». Εγώ ήμουν είκοσι τεσσάρων χρονών, είχα παίξει τον επιστάτη του Πίντερ, έκανα όλο μεγάλους σε ηλικία ρόλους. Και δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ήμουν πραγματικά εγώ. Κι όταν λέω “ναι εγώ είμαι”, άκουσε τη φωνή μου και ξαφνικά τα μάτια μας κάτι είπαν. Και άμα εγώ βλέπω τα μάτια να μιλάνε είμαι πεισματάρης.

Advertisement

Κατεξοχήν θεατρικός ηθοποιός, ο Καρακατσάνης είχε μικρή παρουσία στη μεγάλη οθόνη, με 11 ταινίες στο ενεργητικό του από το 1967 έως το 1986. Από τις τελευταίες του εμφανίσεις στο θέατρο ήταν στο Θάνατο του εμποράκου του Άρθουρ Μίλερ και τις Νταντάδες του Γιώργου Σκούρτη, ενώ το καλοκαίρι του 2011 σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε στη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη, με συμπρωταγωνιστές τους Γιώργο Κωνσταντίνου, Γιώργο Παρτσαλάκη, Βασίλη Τσιβιλίκα, Κώστα Βουτσά και Βάσια Τριφύλλη.

«Αντιστάθηκα στον θάνατο μέσα από την τέχνη»

Ο Θύμιος Καρακατσάνης είχε πει σχετικά: Ήμουν απογοητευμένος ένα χρόνο εδώ από διάφορες εξετάσεις, που μου είχαν αλλάξει την Παναγία, με είχαν κόψει κομμάτια. Στη Σουηδία, λοιπόν, είχα πει στον Βασιλειάδη, έναν φίλο μου, θα πεις στο γιατρό ένα πράγμα θέλω. Nα μη μου βάλει  κ@λοδ@χτυλο. Είχα μια μανία, να μη φάω κ@λοδ@χτυλο. Μόλις μπήκα μέσα, αυτός βάζει ένα γάντι. E, λέω, γιατί βάζει το γάντι; Πες του το, του έλεγα. Τέλος πάντων, μου έκανε νόημα ο γιατρός, είπε κάτι στα σουηδικά, να βγάλω το παντελόνι. Τι να κάνω; Το έβγαλα. Δεν ήξερα εγώ τίποτα. Tο μόνο που με ενδιέφερε ήταν το κ@λοδ@χτυλο.

Eννοώ ερχόταν ολόκληρη σούβλα από πίσω, που δεν την ήξερα. Μου λέει να κατεβάσω το σλιπ. Bγάζω το σλιπ, μου κάνει στα γεννητικά όργανα μία έτσι και μου λέει “πίσω”. Eγώ σφιγγόμουν, γιατί όταν έβλεπα το γάντι αυτό και είχε και κάτι δάχτυλα τεράστια, τρόμαζα. Μου λέει “ντύσου” κι ενώ περίμενα αλλού την πίεση, ξαφνικά έλεγε, έλεγε, έλεγε αυτός και βλέπω το φίλο μου τον Βασιλειάδη να ιδρώνει. “Ρε Κώστα, σε παρακαλώ τι λέει;” “Είναι όροι κύριε Καρακατσάνη, δεν μπορώ να τους μεταφράσω”, απάντησε. Άρχισα να ανησυχώ. Λέω, θα του πω κάτι πολύ ισχυρό, άγριο…Του λέω, “έλα μωρέ, το ξέρω, έχω καρκίνο, πες το μου, το ξέρω. Για να μου πει α, έχεις αυτό το πράγμα. Και μου λέει ναι. Και μόλις μου είπε ναι, φεύγει ένα ποτάμι όχι σαν αυτό που εννοείτε εσείς μεταφορικά, ένα πραγματικό ποτάμι από τη ράχη μου και από το κεφάλι μου και περνάει από τη ραχοκοκαλιά μου και όπως καθόμασταν σε κάτι καρέκλες σαν αυτές τις ορθοπεδικές, μια κανονική καρέκλα με ύφασμα, έχει γίνει μούσκεμα.

Τότε, άρχισε να μου λέει ο γιατρός τις πιθανότητες επιβίωσης που έχω, εκεί τα λένε ψυχρά, και έπαθα ένα άσπρο, δεν άκουγα, δεν έβλεπα τίποτα. Το μόνο που σκεφτόμουν, ήταν πως πρέπει να πάω στην Ελλάδα να δω τους δικούς μου. Τίποτα άλλο.

Η απόσυρση και το τέλος

Τον Νοέμβριο του 2011, σε συνέντευξή του ο Θύμιος Καρακατσάνης , είχε δηλώσει ότι αποσύρεται από το θέατρο, λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια. Σε ερώτηση αν θα εμφανισθεί στη σκηνή, απάντησε: «Θα εμφανιστώ στη Δευτέρα Παρουσία. Για μένα η αυλαία έπεσε…».

Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με την υγεία του. Το βεβαρημένο ιστορικό του με τον καρκίνο και το σοβαρό πρόβλημα με το σάκχαρό του, τον είχαν αναγκάσει να μπαινοβγαίνει στο νοσοκομείο τα τελευταία δυο χρόνια.

Ο Θύμιος Καρακατσάνης πέθανε στις 30 Ιουνίου 2012, σε ηλικία 71 ετών. Έως και την τελευταία στιγμή, στο πλευρό του στάθηκαν η αγαπημένη σύζυγός του Ρούλα, και οι δύο τους κόρες, η ηθοποιός Αλεξάνδρα Καρακατσάνη και η εικαστικός Κατερίνα Καρακατσάνη.

Όπως αναφέρθηκε από την ηθοποιό Μάρθα Καραγιάννη στην εκπομπή “Μπορώ” της Άννας Δρούζα, η Μάρθα Καραγιάννη με τον Θύμιο Καρακατσάνη ήταν στο σχολείο συμμαθητές.