vaggelis-kazan-to-kopsimo-toy-eponymoy-toy-oi-roloi-toy-kakoy-oi-eirinodromies-kai-to-adiko-telos-99127
22:38

Βαγγέλης Καζάν: Το κόψιμο του επωνύμου του, οι ρόλοι του κακού, οι ειρηνοδρομίες και το άδικο τέλος

22:38
Newsroom

Ο Βαγγέλης Καζάν, ήταν γεννημένος στο Ναύπλιο το 1936  ως Βαγγέλης Καζαντζόγλου. Η καριέρα του στο θέατρο, στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο διήρκεσε μισό αιώνα περίπου.

Της: Έπη Τρίμη

Advertisement

Πέρα από την ηθοποιία, ο Καζάν είχε ασχοληθεί και με τον στίβο, λαμβάνοντας μέρος σε αγώνες δρόμου.Οι ειρηνοδρομίες για τον Βαγγέλη Καζάν ήταν μέρος της ζωής του και των “πιστεύω” του.

Ωστόσο, πέραν της καλλιτεχνικής του δραστηριότητας, ήταν ενεργός πολίτης, άνθρωπος με κοινωνική συνείδηση και ξεχωριστή συμβολή στους αγώνες για την ειρήνη, τη διεθνή αλληλεγγύη και την προστασία του περιβάλλοντος.

Advertisement

Η προσήλωσή του στα ιδεώδη της παγκόσμιας ειρήνης ήταν μεγάλη, όπως και η συμμετοχή του σε δεκάδες πορείες και ειρηνοδρομίες. Άλλωστε υπήρξε ο μόνος ηθοποιός που έγινε μέλος του ΔΣ του ΣΕΓΑΣ.

Advertisement

«Η μεγαλύτερη αξία για μένα είναι η ζωή, η φύση και η δημιουργία», συνήθιζε να λέει προσυπογράφοντας τους βασικούς πυλώνες της ζωής του. Δεν έχανε ευκαιρία να βρεθεί στην αγαπημένη του εξοχή και αντιμετώπιζε τόσο την τέχνη όσο και τη ζωή πολύ απλά και χαλαρά, «σαν το τρεχούμενο νερό, σαν τον ποταμό Ευρώτα», τον οποίο και υπεραγαπούσε.

Καταφρονούσε τη δόξα και την τρυφή και οι ειρηνοδρομίες του, αρχής γενομένης από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’80, τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό, πέρασαν στην Ιστορία.

Advertisement

Η υποκριτική

Ο Βαγγέλης Καζάν σπούδασε θέατρο και υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Μιχαηλίδη.  Στη μεγάλη του διαδρομή στον ελληνικό κινηματογράφο έπαιξε σε περισσότερες από 100 ταινίες και διακρίθηκε με το χαρακτηριστικό ταμπεραμέντο του σε ρόλους σκληρού και κακού. Από τον κατάσκοπο στον «Θίασο» του Αγγελόπουλου μέχρι και τον ταγματάρχη Παπαδόπουλο στον «Άνθρωπο με το γαρύφαλλο», ο Καζάν στοίχειωνε το πανί με την ηθοποιία του και έκλεβε συχνά την παράσταση ως το δυνατό ατού που ερχόταν από τα μετόπισθεν.

Η πρώτη του παρουσία στη μεγάλη οθόνη έγινε το 1953, με το αντιστασιακό δράμα του Σταύρου Χατζόπουλου «Από έξι μείναμε δύο», μία ταινία που πέρασε απαρατήρητη στην εποχή της.

Συμμετείχε, επίσης, σε πολλές ταινίες μικρού μήκους, ενώ υπήρξε γνώριμη φιγούρα και στην τηλεόραση, όπου πήρε μέρος στις σειρές «Χατζημανουήλ» (1984), «Η αγάπη της γάτας» (1991), «Επισκέπτης της ομίχλης» (1991) και σε επεισόδια της σειράς «Ανατομία ενός εγκλήματος». Πέρα από την ηθοποιία, ο Καζάν είχε ασχοληθεί και με το στίβο, καθώς είχε λάβει μέρος σε αγώνες δρόμου.

Advertisement

Το πρώτο βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου

Συνεργάστηκε πολλές φορές με το Θόδωρο Αγγελόπουλο και έλαβε το βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης το 1975, για το ρόλο του στην ταινία “Θίασος”.

Το τέλος

Ο Βαγγέλης Καζάν «έφυγε» στις 10 Μαρτίου 2008, χτυπημένος από την επάρατη νόσο και τάφηκε στις 12 Μαρτίου στο νεκροταφείο του Σχιστού.